Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2215814 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7562
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #3285 на: 18 Јули 2012, 02:52:29 am »
борд Компјутерите ги удрило сонцето во глава ;D

Мојот краде со литар и пол ... докажано ..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3286 на: 18 Јули 2012, 08:29:29 am »
Хаха, Дени, ЉуБчо да не ти е братучед тебе случајно? :D

Отсутен bole_zmija

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #3287 на: 18 Јули 2012, 08:29:52 am »
И јас мислев дека мојот борд компјутер “краде“, ама не излезе така. Редовно полнев гориво кај иста компанија, на иста пумпа. Системот на пресметка и проверка дали борд компјутерот е точен, беше следниот:
Чекам да светне резерва и веднаш одам на бензинската и полнам гориво. Кога ќе се потроши, односно кога следниот пат ќе светне резерва, потрошувачката ја пресметувам рачно. При секоја пресметка ми фалеа 30-40, некогаш и 50 километри.
Последниве неколку пати полнам гориво кај друга компанија. Неверојатно, речиси и да нема грешка, некогаш малку во минус некогаш малку во плус). Единствено логично објаснување е дека на претходната пумпа малку ме поткраднувале. Обично полнев по 2.000, значи 25-26 литри, а според прикажаната потрошувачка. како да ми фалеле 1.5-2 литри. Не е коректно да кажам за која компанија се работи, но би им препорачал на сите да направат ваква проверка.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #3288 на: 18 Јули 2012, 08:31:27 am »
Слободно кажи за која компанија се работи. За тоа сме тука.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3289 на: 18 Јули 2012, 08:32:09 am »
Море баш напротив - коректно е да кажеш!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3290 на: 18 Јули 2012, 08:35:48 am »
Мене ми личи како на Макпетрол на партизанска кај Педагошка да поткраднуваат по 2-3 литра на 2000 денари. Ова повеќе пати го имам посумјано.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #3291 на: 18 Јули 2012, 08:47:08 am »
Мак Петрол у Влае знае така да прави и у тој момент се слуша шуштење (на почетокот на пунењето) - најверојатно воздух шиба...

Отсутен bole_zmija

• Почетник
  • *
« Одговори #3292 на: 18 Јули 2012, 08:50:03 am »
Ве молам само да не го земате здраво за готово, тоа е сепак во мојот случај и не мора да значи дека кај сите се случува истото.
На мое големо изненадување се работи за лукоил. Последните неколку пати полнам на макпетрол и пресметките се точни. Јас мислев дека треба да е обратно, особено поради искуствата во минатото кога на пример на макпетрол индустриска обавезно ти кратеа четврт резервоар.
Не сум механичар, можеби постои некое друго објаснување за оваа појава, ама не би требало ако се има во предвид дека борд компјутерот потрошената количина на гориво ја мери така што го мери времето во кое пушта струја до инјекторите, па потрошената количина ја дели со потрошената километража.
Можеби треба да почнеме да точиме во туби со обележена литража.

Отсутен bole_zmija

• Почетник
  • *
« Одговори #3293 на: 18 Јули 2012, 08:52:20 am »
Дека се крадеше со старите пумпи, тоа е повеќе од сигурно. Пумпаши ми имаат кажано и како треба да се притиска пиштолот за да почне да врти мерачот без долу да тече гориво.
За новите пумпи не знам.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #3294 на: 18 Јули 2012, 08:55:52 am »
Многу јасно. Тоа објаснува како пола од пумпаџиите изнакупија Хонди.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3295 на: 18 Јули 2012, 12:11:39 pm »
Ние што сме без борд компјутер многу тешко може да ја одредиме точната потрошувачка но може да го сумирам следново. После менувањето на ламбда сондата, промената на масло ( со подобро), пумпањето на гумите на рекордни 2.4, неделно скратив 200 денари од трошоците за бензин. Сигурно има влијание и значителното намалување на цената на бензините  и намалената гужва. Неделна километража ми е околу 100 - 110 километри кој сега ги поминувам со 800 денара односно 10-11 литра. Претходно испод 1000 че неделно не бев. Ова е стриктно градска вожња. Постов не е економичен но може да биде поучен за сите кој возат со поиздишани гуми, дефектна ламбда и неквалитетно уље.

Отсутен bole_zmija

• Почетник
  • *
« Одговори #3296 на: 18 Јули 2012, 15:52:13 pm »
Кога би имале нормални, европски примања, овој форум сигурно не би ни постоел.... а ние и покрај многу малите километражи кои ги поминуваме, најмногу се замараме со потрошувачката и факторите за истата.

Главен фактор е конфигурацијата на сообраќајната инфраструктура кај нас - тргни-застани на семафор-тргни-застани на пешачки....

Потрошувачката се намалува со пумпање на гумите, на пр. во Германија знам дека 195/205 шеснаесетки ги пумпаат до 2.8-2.9, ама јас пробав 2.5 на нашите патишта и ќе се лансирав во воздух.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3297 на: 18 Јули 2012, 15:54:32 pm »
Апсолутно си во право.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #3298 на: 18 Јули 2012, 15:56:56 pm »
@falanga, на кредит од КБ со поволности како вработени во МП. Тие што крадеа, куќи изградија, не ги дадоа за хонди парите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14718
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3299 на: 18 Јули 2012, 15:57:31 pm »
Форумот не е само за потрошувачка на гориво и како да поминеме поевтино.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D