Znaci sum imal prilika da sorabotuvam so Holangjani i mozam da ti kazam deka Holangjanite se ok narod, no deka ima mnogu prevaranti megju niv. Koga se raboti za zaemen interes vo biznis so niv sum dosol do zaklucok deka se golemi prevaranti. Golemo vnimanie treba so niv.
Sum se sretnal so menadzeri koi imaat ogromen sestocifren godisen priliv vo EVRA i od Germanija i od Svajcarija kako i od Svedska i Norveska i mozam da ti kazam deka se ekstremno stedlivi. Spieja vo eftini hoteli tamu kade sto sum gi sretnal i koga mi dadoa vizit karta sfativ koi se i sto se.
Se hranea so najeftina hrana od konzervi a nekoi si nosea od svoite zemji. Nekoi patuvaa so voz
Nekoi so avtostop.
Site bea ekstremno stedlivi i maksimalno ja kontroliraa sekoja potrosena para. Ne se luksuziraa voopsto iako mozea da go napravat toa. Na sluzbeni patuvanja kade nivnata dnevnica e od nekolku stotini evra, izbiraa eftini hoteli ako ne i najeftinite. Znaci se razumni.
Afrikanci od Gana koi dojdoa kako konsultanti za EU/EEA proekt vo Uganda (2-ca lekari specijalisti) koi se ekstra plateni (dnevnica na konsultant e ogromna suma za niven standard) spieja vo hotel od 30 USD od vecer a doagjaa i postojano sedea da utepaat vreme vo hotel od 170 USD na vecer, jadea najeftino po pazarite (ama se krieja od drugi i nosea vo sobite) i sekako ne kupuvaa pienje od hotelot tuku odea vo prodavnica da kupat. Licno gi vidov toa so moi oci.
Eden Nigeriec (ne znam sto profesija imase) ama bese dojden kako konsultant za vodosnabduvanje vo Uganda po proekt na USID (ovie pa se tuka nekade so EU/EEA - parite se spore nivni cenovnik koj go imam videno), duri spiese kaj zemjak kogo mnogu dobro go poznavam i jadese so nego i sekako na kraj NISTO NE PLATI ! Jas duri castev 5pati pijacka vo hoteli / restoranti a toj samo ednas i toa sto da Vi kazam.
Znam jas sto pravat tie high level evropjani i kakvi sparadzii se. Mnogu dobro.
Baska vo Svajcarija za tvoe info imaat mnogu visoko osiguranje za stari vozila. I drzavata gi prinuduva da gi menjaat inace sekoja godina im poskapuva osiguranjeto se povekje i povekje spored starosta i kilometrazata na kolata. Servisite se mnogu skapi (Na Golf 2 G60 zamena rebrast kais mislam deka bese okolu 1600 Franci ! - Kola od 1991 godina !).
Na nova kola mislam deka taka bese ne se plakja tehnicki i osiguranjeto e mnogu poeftino od stara kola. Baska ako ima ABS i sigurnosni sistemi kako i DPF i zadovoluva EURO 4 ili 5 norma osiguranjeto se namaluva ! Drzavata gi prinuduva da kupuvaat novo !!!! A imaat standard be, im se moze.
Drzavata ima sistem banki-dileri-osiguritelni firmi i toa raboti top. Parata se vrti. So taa razlika sto na zapad zakola skoro nikoj i ne dava cash pari a gi imaat povekje od nas !
Zemi go vo predvid zivotot na zapad pa kazi ni. Jas sum patuval mnogu i sum se sretnal so mnogu profili na lugje vklucitelno i Balkanci.
Svajcarski doktor vo grad vozi Spark a MK doktor koj otisol na specijalizacija vozi BMW M3 ! Svajcarskiot doktor ima 10-15 pati pogolema plata od MK specijalizantot. Svajcarskiot doktor patuva 80% od vremeto vo voz i metro zasto na moeto prasanje "kola neli imas be zasto ne ja vozis ?" on veli pa so Voz e poeftino i ne plakjam parking
? Pazi koja logika na eden covek koj mozebi i zarabotuva najmnogu
?
Slicno bese i so eden tipac IT menadzer vo kompanija za lekovi (Svajcarec) koj vozese vo grad Toyota Yaris a na rabota si odese so voz. Zamisli be ! A ima pari ... Stedat be ne se rasipnici kako nas.
I na niv ne im bese jasno kako toa vo MK so plata od 200-300 EUR se vozat tolku skapi i novi koli
Ima red faktori pred da dades takva konstatacija. Sepak zapad i MK e razlicno.
Inaku vo Pernik prevarite se na nisko nivo sporedeni so onie od stranstvo (Na primer Nigeriski prevari ili EU prevari) samo treba da znaes da gi razlikuvas i da gi otkries vo rano vreme kako ne bi ispatil. BG prevarite mozes da gi vidis i ima nacin da se spasis od niv. Ama drugite se dobro sraboteni veruvaj.