Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1991571 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #14130 на: 06 Јануари 2021, 23:51:05 pm »
Солидни бројки за тоа возило и мотор, сигурен сум дека ако се потрудиш во иднина можеш и подобар резултат да извадиш.

Штотуку го постигнав новиот личен рекорд: Битола - Скопје, 3.4 литри/100 км

Возено релативно полека и со исклучена клима. Битола-Прилеп не надминав 90, а на аутопут 100-110 во средната лента.

Покроце само.... Ова бордот толку велиТ?

Да.

Го ресетирав на кружниот тек на влез/излез од Битола, кога паркирав пред зграда у скопје пишуваше 3.4

Moите досегашни емпириски истражувања покажале дека бордот е прилично точен. А доколку (повторно) сметаш дека бордот лаже, повторно ќе ти ја понудам кладбата со долевање: возиме до дестинација по твој избор и назад, па ако долевањето ја потврди потрошувачката, го плаќаш горивото + хамбургер + 2 увозни пива. :-)
« Последно менување: 07 Јануари 2021, 00:01:28 am filipv »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17505
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #14131 на: 07 Јануари 2021, 00:30:18 am »
И Прчот викаше така, со литро дизел до Куманово... ;D За мала разлика од само 350% беше грешка ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #14132 на: 07 Јануари 2021, 07:33:25 am »
Солидни бројки за тоа возило и мотор, сигурен сум дека ако се потрудиш во иднина можеш и подобар резултат да извадиш.

Возено релативно полека и со исклучена клима. Битола-Прилеп не надминав 90, а на аутопут 100-110 во средната лента.

Да.

Го ресетирав на кружниот тек на влез/излез од Битола, кога паркирав пред зграда у скопје пишуваше 3.4

Moите досегашни емпириски истражувања покажале дека бордот е прилично точен. А доколку (повторно) сметаш дека бордот лаже, повторно ќе ти ја понудам кладбата со долевање: возиме до дестинација по твој избор и назад, па ако долевањето ја потврди потрошувачката, го плаќаш горивото + хамбургер + 2 увозни пива. :-)

Прифаќам! :) Бордот те лаже и тоа дебело! Околу 20% би рекол по слободна проценка. Дестинацијата не е битна, може и ти да ја избереш, само нека има во двата правци вкупно повеќе од 250-300км, за да се намали грешката при точење.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #14133 на: 07 Јануари 2021, 08:48:47 am »
Не сте разбрале до сега точење до капаче не е секогаш исто?! Пиштолот никогаш не застанува на истото ниво. Зависи и колку си умешен можеш после и до 2-3 литра да ставиш после првото автоматско прекинување на пиштолот. Зависи од надворешната температура кога пиштолот прекинува со довод на гориво. Од капаче до капаче ти е само грубо да добиеш некоја си долгорочна статистика за просекот, златен борд е измислен за сите други работи.

Нормално дека 3.4 потрошило, 1.5 дци е економичен и ако возиш 90-100 и плус ако има некое ветре од позади да ти помогне ништо чудно.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3779
« Одговори #14134 на: 07 Јануари 2021, 08:56:33 am »
Битола -> Скопје има повеќе надолнини па затоа и ниската потрошувачка.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #14135 на: 07 Јануари 2021, 09:10:06 am »
Па нели Скопје е погоре од Битола ;D

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #14136 на: 07 Јануари 2021, 09:16:56 am »
Ела врати  се и дополни  Битола, и јас имам мерено плин од Лукоил битолски до Лукоил на влез на Скопје 300 денари само собра, ама не е истиот есап за назад :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 860
« Одговори #14137 на: 07 Јануари 2021, 09:17:44 am »

Да.

Друг пат кога мериш,мери во двата правци. Мене од Маврово -Скопје ми покажа 2.8, што е далеку од реалноста. Извози го тестот Белви-Сарај, и пиши потрошња

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #14138 на: 07 Јануари 2021, 09:19:44 am »
Ете кој ќиде по ракијата од Пират, значи...
Добра плата.
Прав скопјАнец.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14139 на: 07 Јануари 2021, 10:05:31 am »
Не сте разбрале до сега точење до капаче не е секогаш исто?! Пиштолот никогаш не застанува на истото ниво. Зависи и колку си умешен можеш после и до 2-3 литра да ставиш после првото автоматско прекинување на пиштолот. Зависи од надворешната температура кога пиштолот прекинува со довод на гориво. Од капаче до капаче ти е само грубо да добиеш некоја си долгорочна статистика за просекот, златен борд е измислен за сите други работи.
Кога мериш н од полн до празен резервоар и потоа пак до полн, на резервоар од 60-70-тина литри, и тоа како е прецизно. Дури и 2л да е разликата (иако не е до прво кликнување толку, барем кај мене не се покажало така, кај други не знам). Секако дека при помали примероци, од 10-тина или помалку литри, многу поголема грешка има, затоа и предложив барем 250-300км да се извозат, за да се намали грешката. Ако има разлика, може да има во двата правци, или повеќе или помалку да се наточи, така да шансите поради грешка да ќари Филип се исти како и шансите јас да ќарам. Но, ако имаш попрецизен метод на проверка на точноста на борд компјутерот, предложи - јас го прифаќам во случајов на опклада.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #14140 на: 07 Јануари 2021, 10:24:19 am »
Кога мериш н од полн до празен резервоар и потоа пак до полн, на резервоар од 60-70-тина литри, и тоа како е прецизно. Дури и 2л да е разликата (иако не е до прво кликнување толку, барем кај мене не се покажало така, кај други не знам). Секако дека при помали примероци, од 10-тина или помалку литри, многу поголема грешка има, затоа и предложив барем 250-300км да се извозат, за да се намали грешката. Ако има разлика, може да има во двата правци, или повеќе или помалку да се наточи, така да шансите поради грешка да ќари Филип се исти како и шансите јас да ќарам. Но, ако имаш попрецизен метод на проверка на точноста на борд компјутерот, предложи - јас го прифаќам во случајов на опклада.
Тоа е муабетот Симо. Јас мислам дека нема повеќе од +-5% грешка. Ама 50-55 литри со 4 литри потрошња не се 250км. Пак грешката е преголема за точна пресметка. Тоа се повеќе од 1300км за цел резервоар за да се увиди точност. Тоа може да го направи Филип самостојно, без поголеми проблеми.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #14141 на: 07 Јануари 2021, 10:34:34 am »
Значи од ракав вадиш 20% а во исто време признаваш дека поради малата литража има огромен простор за грешка во твојот пристап и потребно е секако доста поголема километража, ја би рекол ниту 200-300 туку цел резервоар. Но за тој случај, треба да ја вози Битола-Скопје 5 пати :).

А таа грешка што е маргинална од некој процент или два на цел резервоар е чива? На пиштолот или на бордот? :) ако веќе толку се цепидлачи најдобро е да се стават 3.4 литри на тотално празен резервоар и да се вози од Битола накај Скопје се дур не изгасне колата. Нема простор за грешка тука.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #14142 на: 07 Јануари 2021, 10:35:52 am »
Кладбата треба да биде колку е грешката на бордот, 5-10-15-20%. А не дали е 100% точен. ;D ;D ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #14143 на: 07 Јануари 2021, 10:49:38 am »
Кратово-Скопје

Tischläufer, утре ќе ти ги вратам робовите, убаво си ги истренирал ;D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Си го најдов личниот рекорд :)
До Страцин 60км/ч
До Куманово 80км/ч
По Автопат возев едвај 100км/ч

Ноќе возев и ништо не гледав, долги не можев да пуштам бидејки постојано имаше сообраќај пред мене...
Дури утредента приметив дека некогаш чистејки сум ги спуштил фаровите на најниско.
Додека возев ич не ми текна да го проверам нивелирањето.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #14144 на: 07 Јануари 2021, 10:58:22 am »
@vlatko.klp мене не ме занима колку му троши од битола до скопје, он ако сака нека вози до стража само нагоре, нека потрши 10тина л. Мене ме занима колку му е неточен бордот. Јас верувам дека на прво кликнување грешката при точење нема да биде поголема од 200-300мл, па прифаќам и таков начин на мерење. Ако филип се согласи да го испразни резервоарот, па да му сипеме 10л и да вози дур не му застане колата, јас сум скрос ок и со тоа. Мада на новиве возила е апсолутно непрепорачливо да се вози со празен танк.