Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1992020 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43723
  • Il Moderatore
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #13260 на: 28 Март 2019, 11:42:49 am »
Не правам посебни слики за на форум или не знам за каде, не разбирам зошто би кога јас од мојот новчаник си ставам гориво во колата. Едноставно сликав што пишува на борд. Не битно, како и да е.

И мене не ми се сликите посебни за на форум, тие се сликите...Само што не ја кажуваат точната прикаска во овој случај. А верувам и во многу други случаи, кај многу други форумџии.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11742
  • Архитект
« Одговори #13261 на: 28 Март 2019, 12:09:50 pm »
Јас па имам впечаток дека ако некој со дизел возило пише дека му троши 7-8 литра тогаш тој лаже има вошки и спие на таван.
Али затоа бензин од 120 коња па нагоре нормално е да троши 5 до најмногу 5,5 литра низ град. По 8 литра бензин трошат возила само со ГТ, РС итн ознаки

Инаку мојот 1,4 бензинец со ~100 коња троши 10-11 литра по борд, а 12-13 литра плин низ град. Да беше 150 коња може и кај мене ќе трошеше 5 литра, ама не е, послаб е.

Мој еко дизел строго градска ми потроши 9.4л/100км. за 300км поминати.
Од нова година па до пред 2 недели се мачевме наваму, натаму.
Ова по пумпа. Бордот оптимистички настроен кажува 8.4 л/100км

Имам и слика, ама ме мрзи да ставам.

Отсутен igooor07

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 138
« Одговори #13262 на: 28 Март 2019, 12:34:29 pm »
Не правам посебни слики за на форум или не знам за каде, не разбирам зошто би кога јас од мојот новчаник си ставам гориво во колата. Едноставно сликав што пишува на борд. Не битно, како и да е.

И мене не ми се сликите посебни за на форум, тие се сликите...Само што не ја кажуваат точната прикаска во овој случај. А верувам и во многу други случаи, кај многу други форумџии.

Не викам дека е стварно толку колку што пишува на борд, не ми се замара да мерам со точење на гориво до капаче итн....Може и така се погодиле овие 200 км со голфот, услови на патот, не ме фатило некоја голема гужва или слично, така да ....
И немам проблем со тоа колку пишува ако го начекам и 10 литри да пишува ке го сликам и ке го ставам тука. Инаку еве еден интересен пример, сум приметил дека ако го напнам Citroen-от по некоја угорница и сакам да видам моментална потрошувачка не покажува само цртички дава  ;D
« Последно менување: 28 Март 2019, 12:46:04 pm igooor07 »

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #13263 на: 28 Март 2019, 12:40:41 pm »
Јас мојот дизел незнам колку троши градска искрено, еднаш пробав да мерам и излезе 7,5 литра ама бидејќи со дизелот никогаш не возам сабајле околу 8 и попладне од 4 до 5, мене оваа потошувачка не ми е релна, да мене ми троши 7,5 ама тоа не е истото градско возење како со бензинецот, тој секој ден влегува во гужви и повеќе лази отколку што вози и затоа троши 12-13 литра, или со 40-42 литра плин поминува 330-340 км, на борд незнам колку покажува.

Јас сеуште го имам истиот впечаток, дека ако некој пише дека дизел троши 7-8 литра ондак одма е нападнат дека лаже, ако пише како тебе дека троши 10литра, тогаш е ОК, и тој торко што вози дизел а не вози бензин бидејќи тие се супермодерни во сите услови магично трошат 5-6 литра.

Јас ваљда сум уште у 20 век, ама до сега најекономичен бензинец е 1,0 во Сузуки Целерио и тој низ град ми трошел 7,5 - 8 литра бензин. све друго од 10 па нагоре
1,8 ми трошеше 13 литра низ град а на роднина 8, ама неговата градска била од Кадино до Автокоманда, а мојата од Ново Лисиче до Ленинова.

ТБ со ознака 1,4 ТЦе ми трошеше 13-14 литра низ град, создравие да си го вози тој што го купи бијќи него 10 му трошело ама само навечер го вози, зш преку ден со автобус идел на работа и гужва му се праело за паркинг низ центар.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43723
  • Il Moderatore
« Одговори #13264 на: 28 Март 2019, 12:48:24 pm »

Не викам дека е стварно толку колку што пишува на борд, не ми се замара да мерам со точење на гориво до капаче итн....Може и така се погодиле овие 200 км со голфот, услови на патот, не ме фатило некоја голема гужва или слично, така да ....
И немам проблем со тоа колку пишува ако го начекам и 10 литри да пишува ке го сликам и ке го ставам тука. Инаку еве еден интересен пример, сум приметил дека ако го напнам Citroen-от по некоја угорница и сакам да видам моментална потрошувачка не покажува само цртички дава  ;D

Не беше ни еден мој одговор во темава конкретно за тебе, џаст фор д рекорд, да не помислиш дека нешто со твојава потрошња имам дилема :)
 Општо се надоврзав на дискусиите од претходно „дизел ако трошел над 6 не чинел, бензин ако трошел над 10 глуп си бил“  :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10969
  • 430i
« Одговори #13265 на: 28 Март 2019, 13:01:40 pm »
не излегла мојава 1.8 со 235 кобили од град задњиве 4 пунења

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #13266 на: 28 Март 2019, 13:16:30 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Што импликација е оваа?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5048
  • The Spartan General
« Одговори #13267 на: 28 Март 2019, 13:18:36 pm »
Дека турбо бензин рулЗзззззз...   :-X
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6750
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13268 на: 28 Март 2019, 13:23:40 pm »
Златен пасат кој пенис ме натера да го продадам, не можам да си се пофалам ко човек

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #13269 на: 28 Март 2019, 13:30:44 pm »

Не беше ни еден мој одговор во темава конкретно за тебе, џаст фор д рекорд, да не помислиш дека нешто со твојава потрошња имам дилема :)
 Општо се надоврзав на дискусиите од претходно „дизел ако трошел над 6 не чинел, бензин ако трошел над 10 глуп си бил“  :)

Ај да ја упростиме работава, пошто сите се прават некако големи глумци.

Пример твојата алфа со тби троши реално на отворено со нормална вожња 10 на 100. И оваа е потрошувачката генерално за тој конкретен мотор. И сега, се појавува лик со иста кола како твојата ја земал од Германија за 3,000 еур со 300.000 поминати и он вика како него му трошела 17 литри на отворено. И сега, нормален човек ќе си го постави прашањето, па моооожеби нешто е дефект колата пошто и според каталог, според лично искуство за тој и тој модел на алфа тби да потроши 20 литри на 100км просек со поминати преку 2.000км долг пат нешто не штима. Дали има дефект со моторот, дизни, филтер за воздух или нешто сосем трето е скроз небитно. Битен е моментот - основано сомнение.

Јас мојот дизел незнам колку троши градска искрено, еднаш пробав да мерам и излезе 7,5 литра ама бидејќи со дизелот никогаш не возам сабајле околу 8 и попладне од 4 до 5, мене оваа потошувачка не ми е релна, да мене ми троши 7,5 ама тоа не е истото градско возење како со бензинецот, тој секој ден влегува во гужви и повеќе лази отколку што вози и затоа троши 12-13 литра, или со 40-42 литра плин поминува 330-340 км, на борд незнам колку покажува.

Јас сеуште го имам истиот впечаток, дека ако некој пише дека дизел троши 7-8 литра ондак одма е нападнат дека лаже, ако пише како тебе дека троши 10литра, тогаш е ОК, и тој торко што вози дизел а не вози бензин бидејќи тие се супермодерни во сите услови магично трошат 5-6 литра.

Јас ваљда сум уште у 20 век, ама до сега најекономичен бензинец е 1,0 во Сузуки Целерио и тој низ град ми трошел 7,5 - 8 литра бензин. све друго од 10 па нагоре
1,8 ми трошеше 13 литра низ град а на роднина 8, ама неговата градска била од Кадино до Автокоманда, а мојата од Ново Лисиче до Ленинова.

ТБ со ознака 1,4 ТЦе ми трошеше 13-14 литра низ град, создравие да си го вози тој што го купи бијќи него 10 му трошело ама само навечер го вози, зш преку ден со автобус идел на работа и гужва му се праело за паркинг низ центар.
Кој вика дека ако дизел троши 7-8 лаже?

Иначе според сите тестови, првите генерации на тце (до душа и новиве не се поарни), тби на алфа, постарите турбо мотори на опел трошеа горе доле исто како постарите атмосферци, многу. Али се оправија голем дел од нив, но секако не на исто ниво како на дизел.

Златен пасат кој пенис ме натера да го продадам, не можам да си се пофалам ко човек

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

БМВ си се фали со супериорна вожња, а не дали потрошил 8 или 18.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4759
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #13270 на: 28 Март 2019, 13:37:57 pm »
БМВ си се фали со супериорна вожња, а не дали потрошил 8 или 18.
Зависи од изборот на мотор :) поздравче од 1.Спенсер

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #13271 на: 28 Март 2019, 13:46:33 pm »
Е тоа да, се што е до 20д како на пример 320д и новиве 520д се прииилично економични. Али јас напишав во склоп на муабетот дека станува збор за 530д на марјан а тоа е ѕвер. Ете на карпатиан лорд и с16 си лапаат 7 литра комотно, што е сепак ОК. 

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11742
  • Архитект
« Одговори #13272 на: 28 Март 2019, 13:59:33 pm »

Имаш вишак „Л“ во името.
Корегирај одма тоа......... срамота.
;D

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 348
« Одговори #13273 на: 28 Март 2019, 14:17:07 pm »

Како се вика апликацијава? :)

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 156
    • Womans in your city for night
« Одговори #13274 на: 28 Март 2019, 15:34:17 pm »
Која апликација ја користите за запишување на трошоци околу автомобилите (гориво, сервиси, регистрации, итн..)?

Инаку, Megane 3 1.5 dci 110, комбинирано 5.6л до 6л по борд, зависи од возењето. По спецификации пишува дека треба 4л да троши, дали сум и јас глуп? :D