Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2056215 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29793
    • CARclub.mk
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #9555 на: 11 Јуни 2015, 11:44:14 am »
И ќе ја гура у колона кога е. ;D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #9556 на: 11 Јуни 2015, 11:49:02 am »
И ќе ја гура у колона кога е. ;D
Тоа го прават само гастарбајтери кога има гужва на граница. Гасат кола, надвор пука 40+ на асфалт.   ??? ???
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #9557 на: 11 Јуни 2015, 15:33:26 pm »
Пиштолот исклучи на 250 или ти му кажа на пумпашот „наточи ми за 250“? 
Пиштолот исклучи на 240 па му реков да наточи за 250 :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #9558 на: 11 Јуни 2015, 16:47:30 pm »
Сигурно можел и до 300 да доточи ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #9559 на: 11 Јуни 2015, 16:55:28 pm »
Што ве мачи толку тоа што му потрошило 4.5 градска клиото во Кичево ? Тој мотор во Скопје при гужвите знае да вади 5.5- 6 градска, нека не ве пече толку вас бензинашите :) :) :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9560 на: 11 Јуни 2015, 16:57:55 pm »
Во Скопје е полесно да извади помала потрошувачка поради генерално подолгите релации. Муабетот е да не се лаже самиот дека не му троши многу, а тука на форум, нека проба, мош` ќе поверува некој :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #9561 на: 11 Јуни 2015, 17:04:59 pm »
така е, во мал град редовно возиш со незагреан мотор.

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #9562 на: 11 Јуни 2015, 17:10:29 pm »
На моменти се осеќам како да сум на форум развигорче а не на форум за коли кога посебно ќе прочитам вакви глупости! Што има врска колку е голем градот со тоа колку километри поминуваш со едно палење а другар ммм121 ? Може на кружен ток ги свртечл тие 100 километри  ;)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9563 на: 11 Јуни 2015, 17:17:58 pm »
Меѓу другото, извадок од „росица“ за Alfa 159 (неврзано за моделот):

CONDITIONS OF USE
Cold starting
Short journeys and frequent cold starts
do not allow the engine to reach optimum
operating temperature. This results
in a significant increase in consumption
levels (from +15 to +30% on the urban
cycle) and emission of harmful substances.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14176
« Одговори #9564 на: 11 Јуни 2015, 17:21:15 pm »
Се вадат муабетите од контекст.

Најчесто релациите во малите градови се кратки (за повеќето). Пример до на работа ти е 3-4 километри во најлош случај што е таман моторот да развие работна температура и да покажи реална потрошувачка.

Пример жената ми работи во Алкалоид. Од кај мене е 3 километри. Кога ја вози само дома-работа-дома троши 7.5 градска (просек)

Кога ја возам јас низ цело Скопје паѓа на 6 литри (просек). Ама подолга релација, загреан мотор, имаш делови кај што возиш со постојана брзина и сето тоа си влијае.

ОД ДРУГА страна пак, во малите градови немаш толку нагли забрзувања и оптеретување на моторот.  Пример во Битола на тргнување од семафор кај бензинец не ти треба повеќе од 2000 до 2500 обртаи за нормално возење. Кај дизел едвај гибам 2000.

Се си има :)

И така :)

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #9565 на: 11 Јуни 2015, 17:25:34 pm »
Меѓу другото, никаде не е пишано правилото дека во Скопје се возат пдоолги релации од точка А до точка Б за разлика од било кој друг град во земјава. Просечна релација во Скопје на 90% од шоферите им се измеѓу 3 до 5 километри, тоа е просекот на класично вработените што обично се вработени во центар и доаѓаат од Карпош 1,2,3,4, Аеродром, Ново Лисиче, К. Вода итн... Е сега загревањето во Скопје во шпицот е многу добро за намалена потрошувачка, дестинација од 3-5 километри знаат да бидат многу често и над 30 минути така да Симо не ти држи вода муабетот. Кичево, не е Скопје-Гостивар или Тетово каде што знаеме каков е сообраќајот плус не е зима па толку да влијае времето на потрошувачката на незагреан мотор. 1.5 дци на отворено знае и да биде на рамни 3 до 3.5 литри со пазење така да незнам што толку ве чуди.

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #9566 на: 11 Јуни 2015, 17:29:18 pm »
На моменти се осеќам како да сум на форум развигорче а не на форум за коли кога посебно ќе прочитам вакви глупости! Што има врска колку е голем градот со тоа колку километри поминуваш со едно палење а другар ммм121 ? Може на кружен ток ги свртечл тие 100 километри  ;)
мислам дека ептен е глупо да ти објаснувам такви работи што му се јасни и на 15 годишно дете. Ете Карпатиан ти објасни.

Цитат
Најчесто релациите во малите градови се кратки (за повеќето). Пример до на работа ти е 3-4 километри во најлош случај што е таман моторот да развие работна температура и да покажи реална потрошувачка.

јас возам дневно 4-5 пати релација од 2км и сето тоа со паузи од 3-4 саати. 80% од времето возам со ладен мотор. Што треба да ти се објаснува тука?

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #9567 на: 11 Јуни 2015, 17:33:37 pm »
Јас мислам дека тебе повеќе ти објасни карпатиан, а и точно дека твојата кола со тој режим има зголемена потрошувачка на гориво - кој го спори тој факт? Јас кажувам и тврдам дека 1.5 дци може да извади толку потрошувачка градска наспроти неверниците, што тебе на пример не ти е јасно од тој муабет? И еве ти си го знаеш колку ти троши фордот во Гевгелија па бујрум дојди во Скопје и вози го дневно 4-5 пати релација од 2км и сето тоа со паузи од 3-4 саати. 80% од времето вози со ладен мотор па кажи дали нема да ти троши плус литро од таму во Гевгелија, со тоа пак ќе се побиеш на тезата дека во помалиот град повеќе ти трошела и така. Ај поздрав

Отсутен mmm121

• Сениор
« Одговори #9568 на: 11 Јуни 2015, 17:41:22 pm »
никој не ти кажа дека ти нема да извадиш толку потрошувачка. Тоа ти е друг муабет. Јас се надоврзав на муабетот на Симо дека во поголем град обично се возат подолги релации со загреан мотор.  Во Скопје по автоматизам имаш подолги релации. Така да нема да праиме експерименти па да ги симулираме исти релации во двата града. Престојував две недели во Скопје па имав можност и пректично да видам дека потрошувачката е 1-2 литри пониска отколку вообичаено.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9569 на: 11 Јуни 2015, 17:56:20 pm »
Евеее ја го е*ам скопскиот просек од 3-5км до работа:

Тек жена ми, ако седне од ѓорче до орешани преку драчево...

Во Скопје ретко кој е на 3-5км до работа. И тие најчесто поради проблеми со паркирање не возат кола до работа.