Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2055727 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #9525 на: 02 Јуни 2015, 15:04:48 pm »
Да де. Го стискаш копченцето само и ќе престане. А кога титка значи дека е потрошен плинот и дека возиш на бензин.
Колку км помина од полнењето до титкањето?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43929
  • Il Moderatore
« Одговори #9526 на: 02 Јуни 2015, 15:10:38 pm »
Ако титка, наточи плин, празна е боцата...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Geordie Boy

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #9527 на: 02 Јуни 2015, 15:16:22 pm »
Да де. Го стискаш копченцето само и ќе престане. А кога титка значи дека е потрошен плинот и дека возиш на бензин.
Колку км помина од полнењето до титкањето?

Кога ја земав, од Новус имаа ставено за 200 денари и кога почна да титка одма си ја наполнив за прв пат боцата со 40 литри. Неколку дена веќе последното зелено свети во место, па штом тргнам се пали црвеното и уште не почнала да титка, поминати околу 270 км. Ќе видам неколку пати ќе ја наполнам па да удрам математика.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9528 на: 02 Јуни 2015, 15:30:14 pm »
Ете така.
Хинт: кога ќе почне да титка, можеш да префрлиш повторно на плин, ќе помине уште 5-6 километри можеби а можеби ич.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #9529 на: 02 Јуни 2015, 16:30:06 pm »
Ja bi ti preporacal da izmeris so polenje do isklucuvanje na pumpata od koja tocis plin, ne so 'celosno' praznenje na bocata.
T.E. da izvozis 100-200km so polna boca do daska i posle na ISTATA pumpa da odis i da natocis pak do daska... Bitno e da bide na istata benziska pumpa poradi toa shto moze da ima razlika od pumpa do pumpa vo shteluvanjeto koga da isklucuva pri tocenjeto plin.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #9530 на: 03 Јуни 2015, 00:53:23 am »
момци... нова боца доаѓа полна со воздух. оние што доаѓаат затворени со фланши имаат и азот во себе. тој воздух или азот, ке го потрошиш со неколку полнења на боцата.. дури и ке се почудиш кога прв пат ке ти собере боцата поише одошто претходно на пример...

значи извози 1-2 боци, па наполни до таван, и тогаш мери.. испразни ја скроз боцата, и иди наполни... удри есап литри вс километри и ке видиш колку си прошол...

а она со сијаличињата.. миљон пати е кажувано дека тие не се баш многу релевантни.. иако се некаква ориентација.. сум имал разни коли кои разно покажувале.. сум имал една која до пола боца, светат сите 4 зелени. од пола надоле почнуваат да се намалуваат... сум имал една на која што и да правиш 4-та зелена не се пали... сега на оваа што ја имам, кога ке почне така да тртка де 1 зелена де 1 црвена, уствари имам уште 3-тина боца... значи, не е релевантно И НЕМА ПРАВИЛО... едино правило е да испразниш до крај, кога ке почне да титка иди на плинара, наполни и шибај даље...

за оние што незнаат... (знам дека повеќето знаат, ама има и такви што не знаат) да напоменам и посочам дека ЧИМ ПОЧНЕ ДА ТИТКА, ЗНАЧИ ВОЗИШ НА БЕНЗИН...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #9531 на: 03 Јуни 2015, 12:04:41 pm »

Онак - Шампион за 2015 во „Сумирање на претходните 3 постови во 1.“

Честито втора титула за краток временски период.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #9532 на: 03 Јуни 2015, 14:07:29 pm »
Кај мене кога ќе светне црвената сијаличка на индикаторот значи дека имам уште најмалку 20 литри плин, тоа го открив кога на испразнета боца наполнив точно 20 литри, инаку кога ќе ја напонам до крај се палат сите сијалички 4 зелени + црвената. На една службена Фабија кога ќе светнаше црвеното сијаличе значеше дека имаш уште 50 км на плин. Мајсторот што ми го монтираше плинот исто ми кажа дека индикаторот не е релевантен и дека со тек на време ќе научам колку ми е потрошувачката и според тоа е најдобро да се ориентирам кога е време за дополнување. При секое полнење на празна боца го ресетирам трипметарот и според поминатите километри знаам уште колку од прилика имам плин.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14388
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9533 на: 03 Јуни 2015, 16:26:37 pm »
Кај мене пловакот за плинот игра самба во боцата,така да од плин на резерва вртиш во кривина имаш фул боца со плин,натепај гас ќе префрли на бензин. :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #9534 на: 05 Јуни 2015, 01:13:55 am »
тоа што ке ти префрли на бензин кога ке натепаш гас, е нешто што се штелува т.е. исклучува... иди кај плинарот-сервисер што ти го одржува уредот и кажи му дека НЕСАКАШ ВО НИЕДЕН СЛУЧАЈ ДА ПРЕФРЛА НА БЕНЗИН, освен кога скроз ке снема. исто така кажи му мулти вентилот да го крене за 20%.. знае он што значи тоа и да го направи, наместо да паметува... послушај ме за ова и ке се изненадиш за уште неколку други работи што ке се десат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17603
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9535 на: 05 Јуни 2015, 01:17:06 am »
Ќе може колата 250 км без вода да му оди?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #9536 на: 05 Јуни 2015, 01:18:17 am »
голицни ме да се насмеам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6674
« Одговори #9537 на: 05 Јуни 2015, 04:04:05 am »
исто така кажи му мулти вентилот да го крене за 20%.. знае он што значи тоа и да го направи, наместо да паметува... послушај ме за ова и ке се изненадиш за уште неколку други работи што ке се десат...

Дај подобјасни што значи ова ? Пошто и ја на шкодава морав да го сменам вентилот со мултивентил.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14388
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9538 на: 05 Јуни 2015, 11:57:07 am »
тоа што ке ти префрли на бензин кога ке натепаш гас, е нешто што се штелува т.е. исклучува... иди кај плинарот-сервисер што ти го одржува уредот и кажи му дека НЕСАКАШ ВО НИЕДЕН СЛУЧАЈ ДА ПРЕФРЛА НА БЕНЗИН, освен кога скроз ке снема. исто така кажи му мулти вентилот да го крене за 20%.. знае он што значи тоа и да го направи, наместо да паметува... послушај ме за ова и ке се изненадиш за уште неколку други работи што ке се десат...
Па префрла на бензин веќе кога е скрос при крај плинот...и тогаш ако го нервираш си префрла на бензин...инаку шо би добил со ова шо го спомена?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
« Одговори #9539 на: 05 Јуни 2015, 21:57:45 pm »
Леон 1.2 тси
Со 45 л 95ка од МП  поминати 680 км, 80%  од км се поминати на релација Америчка амбасада-х.Белви од 100ка повеќе не е возено
Мерцедес Атего 915
Со 140 л дизел од МП поминати 820 км