Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2060791 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #9585 на: 11 Јуни 2015, 23:56:51 pm »
Webasto, трoпaм? Мaлку ми е брзo тoa зa триесет секунди жешкo.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9586 на: 12 Јуни 2015, 00:01:32 am »
Има некои греачи, нема врска со компресорот тоа.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3839
« Одговори #9587 на: 12 Јуни 2015, 00:29:11 am »
Нема вебасто.

Значи алтернаторот кој треба да произведе струја за тие грeачи ја дига потрошњата за еден литар...не ми се верува дека има толкава моќност.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #9588 на: 12 Јуни 2015, 01:47:58 am »
BMW 118d E87, 2005 година. Увезена е од Германија пред 3-4 години.

Има двозонска клима, и мене најлогично решение ми беше дека го користи компресорот за греење.

п.с. Врска неам дали има додатен греач

не дека технички не е изводливо.. изводливо е, но чисто сумњам дека со компресорот се прави тоа загревање. како што ти посочија, можно е да има греачи во самиот систем на парното. ти кога ке кликнеш на ЕЛКЕТРОНСКОТО копче за климатизација, притоа имаш наместено на повисока температура внатре да речеме 25-26 степени (ако не и максимум) компјутерот ги чита вредностите во кабина и одлучува дали е за ладење или за греење. на веројатно греачи се, ако нема вебасто.

и во таа ситуација, да, алтернаторот ке потроши повеке гориво, бидејки се оптеретува, а он го оптеретува моторот... а тие греачи би биле само додека загрее моторот, после се гасат и продолжуваш да се грееш со топлината од разладниот систем на колата односно преку хладњачето, загреано од антифриз...

ај провери дали имаш трокрак вентил... тоа ти е како една коцка (колку пола кутија цигари) на нејзе има елкетро магнет сличен на оној за веш машина вентилот за вода што е, во таа коцка влегуваат 4 цевки. нај веројатно железни ке бидат за во кола... гумени или армирани не се. би требало да биде лоцирано во близина на влезните цевки за во кабина од климата... ако го има, тогаш да, се грееш преку компресорот.. ако не, тогаш на греачи си...
« Последно менување: 12 Јуни 2015, 01:53:05 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #9589 на: 12 Јуни 2015, 07:33:13 am »
Кај мене и кај фордот исто е. Местам 24 степени, стискам ауто, и имам парно за 30 секунди.
Кај бмв-то ако го пуштам компресорот, стискам ауто, имам парно за 30 секунди. Бидејќи е бензинец, и без компресор почнува да дува топло после 30-40 секунди.

Јас пак од секогаш сум си мислел дека автоматската клима, на колку и степени ја наместиш, ќе ја држи таа температура внатре, без разлика дали е зима или лето. Самиот систем со сензорите за температура внатре во кабината одлучува колку и каков воздух ќе дува.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43941
  • Il Moderatore
« Одговори #9590 на: 12 Јуни 2015, 07:53:27 am »
Нема вебасто.

Значи алтернаторот кој треба да произведе струја за тие грeачи ја дига потрошњата за еден литар...не ми се верува дека има толкава моќност.

Има разни системи за греење на кабината, webasto е лидер фирма во тој поглед, затоа класичните нафтени грејачи, кои ја загреваат водата за мотор, си ги викаме webasto.
Еве едно линкче од бимер форум: http://www.e90post.com/forums/showpost.php?s=d3315f1ed2048b3d51643c94a05d6ca9&p=11182948&postcount=5
Еве друго линкче од Вебасто: http://www.webasto.com/int/markets-products/special-vehicles/heating-systems/products/diavia-integrated-38-13-kw/

Интегриран грејач од 3.8KW e доволно за малата кабина на BMW 1, така да сигурно има некоја изведба која овозможува брзо загревање на кабината, штом за нецели 30 секунди почнува да дува топло. A/C за ладење со сигурност не се користи за греење (како што е случај со домашната клима).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #9591 на: 12 Јуни 2015, 07:55:27 am »
Поминати 1.500 километри 1.9 дци само градска вожња. Просечна брзина 29.5 км/ч и потрошувачка од точно 7.0 литри на 100км. Јас задоволен.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #9592 на: 12 Јуни 2015, 08:07:42 am »
...
Оф топик сме, ама дискусијата е добра.

Декември 2013та патував за Македонија со фордот. Некаде низ Германија снема парно. Зошто, како, не знаев тогаш. Надвор -8/-10 и имаше магла. Пуштам ауто 24 степени, дојде топол воздух. Ме спаси од премрзнување едно 2 000 километри.
После едно возење до Бугарија преку Делчево (по ридиштата и дупките), дојде парното по некоја случајност. И се така додека лани во септември не сменив водна пумпа. Пак немаше никакво парно, и ја возев на оваа другото парно (од автоматската клима). За на крај да откријам дека фордот има и втор термостат, и заради него немало парно. После менувањето на тој вториот, сѐ си дојде на местото.

Инаку чисто за споредба, фордот има подобра климатизација за ладење во лето, бмв-то има подобро парно во зима.  :D

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14396
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9593 на: 13 Јуни 2015, 14:20:34 pm »
310л плин поминати 2800км...11л/100км.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #9594 на: 13 Јуни 2015, 14:28:22 pm »
Многу :-D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14396
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9595 на: 13 Јуни 2015, 14:31:15 pm »
 :)
ОДлично е со оваа цена на плинот...Инаку денес бев да го проверам плинот па малку го намаливме(така си кажа компјутерот) па ке видам во иднина како ке биди со потрошувачката.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #9596 на: 13 Јуни 2015, 14:32:41 pm »
Не бе супер е, се шалам. Коа мене со 1.4 ми троши 10 тогаш твоето е бомба

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7889
  • Плинаш!!!
« Одговори #9597 на: 14 Јуни 2015, 02:28:40 am »
Фиат пунто мк1 1.1 55кс. Релација Скопје-К. Паланка и обратно, поминати вкупно 266 км. со 470 ден односно 18.5 литри плин. Потрошувачката 6.9/100км. Возено без штедење.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #9598 на: 14 Јуни 2015, 02:59:18 am »
по знаци возеше?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
« Одговори #9599 на: 14 Јуни 2015, 03:39:04 am »
Masala, denovive skodana nekako ko zagladneta da mi e, ispod 12-13 ne pajga nikako...
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!