Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 616857 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #285 на: 15 Јуни 2013, 22:24:08 pm »
1,6л на 100 е незначителна потрошувачка. Разликата која би била помеѓу (еве) 1.2 дизел и 1.2 бензинец е уште понезначителна. Да речеме дека дизелот ќе троши 1.2 литри, а ќе има помала снага и помалку торк од 1.2 бензинецот. Сепак треба нешто да ја „погонува“ колата и кога ќе нема електрони.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #286 на: 16 Јуни 2013, 00:56:00 am »
1,6л на 100 е незначителна потрошувачка. Разликата која би била помеѓу (еве) 1.2 дизел и 1.2 бензинец е уште понезначителна. Да речеме дека дизелот ќе троши 1.2 литри, а ќе има помала снага и помалку торк од 1.2 бензинецот. Сепак треба нешто да ја „погонува“ колата и кога ќе нема електрони.
A ти поверува дека е 1.6 потрошњата... А не 6.1

Приусот и Инсајтот ги имам рувјуано на формов ама далеку беа од тие бројки. Инаку до сега хибрид ќе возев сигурно.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #287 на: 16 Јуни 2013, 06:31:45 am »
Па повеќе посакував отколку што поверував :) за 6л на 100 и баба ми знае .... :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #288 на: 20 Јуни 2013, 18:16:33 pm »
Новиот Prius воопшто не е косилица. Ме изненади на автопат.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #289 на: 20 Јуни 2013, 18:17:55 pm »
Нели?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #290 на: 27 Јуни 2013, 12:22:16 pm »
http://a1on.mk/wordpress/archives/170358

Меѓународна конференција и саем за електрични возила

Во организација на Здружението за електрични возила „Електромобилност Македонија“ денеска на Машинскиот факултет во Скопје ќе се одржат првaта меѓународна конференција и саем „Електрични возила – нови трендови за мобилност“.

На конференцијата ќе учествуваат гости од Словенија и Бугарија, претставници од Министерството за економија и од МЕПСО, предавачи на Машинскиот факултет, иноватори.

Во фоајето на зградата за моторнио возила и Центарот за хомологација при Машинскиот факултет ќе бидат изложени неколку електромобили, како и уникатниот скутер на електричен погон, што е изработен прв пат  во Македонија.

Целта на Здружението „Електромобилност Македонија“ е да иницира интерес во Македонија за електричните возила преку промовирање на новите трендови во урбаниот транспорт со електрични возила, одржлив транспорт во Македонија и подигање на свесноста за новите технологии.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #291 на: 27 Јуни 2013, 22:08:45 pm »
Конечно саем на автомобили кај нас.... ;D

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #292 на: 27 Јуни 2013, 22:20:14 pm »
Можеби во фоаје е.. ама меѓународен.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #293 на: 28 Јуни 2013, 02:43:23 am »
JAKO odlicno navistina super. Mnogu zaostanuvame. Bugarija e vo prednost i vo odnos na Grcija i vo odnos na Srbija. Hrvative se na prvo mesto vo regionov  alal da im e. Slovencite ne gi esapam.

Отсутен MKDPetar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 589
« Одговори #294 на: 07 Август 2013, 12:58:15 pm »
Model S на Tesla “зграпчи” 8.4 отсто добивка од пазарот за луксузни автомобили во првата половина од 2013
http://www.socialnet.mk/model-s-%D0%BD%D0%B0-tesla-%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BF%D1%87%D0%B8-8-4-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%B4-%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE/

Отсутен Egeec

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #295 на: 07 Август 2013, 13:22:56 pm »
Ne mi e jasno kako onie "golemite masoni" vo nafteniot biznis gi ostavia ove od Tesla kompanijava da funkcioniraat?

Site znaeme deka el. avtomobili zemale zalet 20te god ama gi utisale poleka poleka....

E sea nafta ima gore dole po nekoj izvori bliski na Saudiska Arabija za narednite 50-tina godini ama uste e rano da se pustat el. avtomobili da zemat zalet... neznam... igra nekoja e sigurno

Inace, jas odma bi go smenil dizelasot moj so el. avtomobil.... odma.. ama bar da mozev da pominam 500-600 km so edno polnenje a i baska samaoto polnenje da trae max 10-15 min... e toa bi bilo top

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #296 на: 07 Август 2013, 13:35:42 pm »
Големите масони во нафтениот бизнис, исто така имаат акции и во електричниот бизнис :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #297 на: 07 Август 2013, 13:40:30 pm »
Единствена причина поради која досега ел. автомобили не зедоа замав беше примитивноста и скапотијата на батериите. Остајте глупи „документарци“ и уште по глупи теории на заговор...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #298 на: 07 Август 2013, 13:45:46 pm »
Единствена причина поради која досега ел. автомобили не зедоа замав е примитивноста и скапотијата на батериите. Остајте глупи „документарци“ и уште по глупи теории на заговор...
Коригирано.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #299 на: 07 Август 2013, 13:47:17 pm »
Единствена причина поради која досега ел. автомобили не зедоа замав е примитивноста и скапотијата на батериите. Остајте глупи „документарци“ и уште по глупи теории на заговор...
Коригирано.

абе сега не се до толку примитивни, али остана скапотијата. Но, се согласувам, сеуште не се таму кај што треба да бидат. Ама ќе бидат...