Автор Тема: Електрични автомобили и хибриди  (Прочитано 721175 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
Одг: Електрични автомобили и хибриди
« Одговори #1470 на: 20 Јули 2019, 15:00:00 pm »
Лошо, лошо.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #1471 на: 20 Јули 2019, 15:32:43 pm »
Пред пет години имав електрична кола.
Наполнета до крај едвај издржуваше 1 час возење, по извесно возење батеријата нагло паѓаше.
Кога ќе паднеше капацитетот на батеријата едвај се влечеше, морав да ја подбутнувам со нога за да стигнам до паркинг.
Неколку пати се случи и да ја м'кнам на рамо.
Се опаметив и си купив уште една батерија, ја сместив до другата (имаше таман место) и кога ќе се испразнеше едната само ги префрлував клемите на другата батерија 8)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #1472 на: 20 Јули 2019, 16:11:33 pm »

Не ми фали во животов уште бактерии да полна, вака еднаш-двапати нафта во месецот и хајт.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1473 на: 20 Јули 2019, 17:09:30 pm »
https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/614541/sest-sati-vozili-sedam-punili-urednik-naseg-priloga-zaputio-se-elektricnim-automobilom-iz-splita-u-zagreb-evo-kako-je-prosla-njegova-avantura-od-milijun-kuna-39muke-su-pocele-na-startu39

Одличо текстче, препорачувам. :)
За жал сеуште не можеш со ел. возило да тргнеш на одмор било каде на балканов, а и низ Европа претпоставувам не е едноставно, освен ако одморот не се состои од седење по пумпи или ако не си генерал у пензија па да знаеш каде ќе пуниш 10 дена унапред.

Па останува прашањето зашто се прават пасати, сув4иња и остали крузери на струја наместо да се држат до малите возила.

Со Тесла низ Европа, немаш потреба да се потресуваш за тоа дали и каде ќе најдеш полнач. Ќе си пишеш у навигацијата каде сакаш да возиш, и самата кола ќе ти каже каде имаш полначи, колку полначи имаш по пат, со таа и таа просечна брзина каде ќе треба да полниш и колку ќе имаш останато од последното полнење итн итн.
Мрежата на Supercharger полначите низ Европа е прописно убаво развиена и распространета, така да, нема да имаш проблем за полнење. За полна батерија, треба помеѓу 35 и 45 минути, што после ~450 км возење е пауза што можеш (и веројатно треба) да си ја дозволиш.
Јас сериозно размислувам за Tesla Model S на старо, така да, пробувам да научам најмногу што може у меѓувреме.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1474 на: 20 Јули 2019, 18:15:38 pm »
https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/614541/sest-sati-vozili-sedam-punili-urednik-naseg-priloga-zaputio-se-elektricnim-automobilom-iz-splita-u-zagreb-evo-kako-je-prosla-njegova-avantura-od-milijun-kuna-39muke-su-pocele-na-startu39

Одличо текстче, препорачувам. :)
За жал сеуште не можеш со ел. возило да тргнеш на одмор било каде на балканов, а и низ Европа претпоставувам не е едноставно, освен ако одморот не се состои од седење по пумпи или ако не си генерал у пензија па да знаеш каде ќе пуниш 10 дена унапред.

Па останува прашањето зашто се прават пасати, сув4иња и остали крузери на струја наместо да се држат до малите возила.

Со Тесла низ Европа, немаш потреба да се потресуваш за тоа дали и каде ќе најдеш полнач. Ќе си пишеш у навигацијата каде сакаш да возиш, и самата кола ќе ти каже каде имаш полначи, колку полначи имаш по пат, со таа и таа просечна брзина каде ќе треба да полниш и колку ќе имаш останато од последното полнење итн итн.
Мрежата на Supercharger полначите низ Европа е прописно убаво развиена и распространета, така да, нема да имаш проблем за полнење. За полна батерија, треба помеѓу 35 и 45 минути, што после ~450 км возење е пауза што можеш (и веројатно треба) да си ја дозволиш.
Јас сериозно размислувам за Tesla Model S на старо, така да, пробувам да научам најмногу што може у меѓувреме.

Model S на старо не е скоро колку Модел 3 нов?

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1029
« Одговори #1475 на: 20 Јули 2019, 21:02:04 pm »
Ама поубава кола е Model S. Ама сеедно уште неможеш од Македонија да излезеш со електрична кола. Да се надеваме за 2-3 години дека ќе стигнат до нас полначите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1476 на: 20 Јули 2019, 21:45:13 pm »
2-3 години?

Абе 4 месеци не можеа едно мовче до визбегово да направат а не па полначи :(

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1029
« Одговори #1477 на: 20 Јули 2019, 22:06:52 pm »
Епа финтата е дека странците ги чекаме да ни донесат полначи. Тесла или ionity.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1478 на: 21 Јули 2019, 02:30:39 am »

Model S на старо не е скоро колку Модел 3 нов?

Кога правев конфигурација за Модел 3, ми дојде околу 63000 евра. Со субвенции тука, испаѓа околу 54000 евра. Плус ќе се чека којзнае колку.
Асолен Model S се наоѓа од 42000 па натаму. Нормално, цената зависи од година на производство, километража, опрема, екстра тракатанции итн.
Мене лично, Model S многу ми се свиѓа и онака, не само во конкретнава споредба.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1479 на: 21 Јули 2019, 12:01:28 pm »
Плус, поголема е, и кабината е подобра.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1480 на: 21 Јули 2019, 13:52:23 pm »
За 40К кола се зима, нова
А тек па на старо, 3-4год. користена.

Или се зима еден Ап на батерии за низ маало и еден половњак, ама кола.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55240
  • Махер
« Одговори #1481 на: 21 Јули 2019, 14:23:20 pm »
А ако сакаш да си зелен навистина има camry/rav4 hybrid за 31000 и два скутера по избор сосе кациги.
« Последно менување: 21 Јули 2019, 14:45:49 pm Deni »

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
« Одговори #1482 на: 21 Јули 2019, 14:25:39 pm »
И Октавија РС зелена и e-UP за низ град.

Не бива Шкода да не спомнеме.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
« Одговори #1483 на: 21 Јули 2019, 14:45:39 pm »
Corolla Touring Sports 2.0 или Camry 2.5.
Corollata Pano Roof со највисокото ниво на опрема ја пробав 25км град и отворено и бев ептен задоволен од возни својства, малце е непрегледна во задниот дел ама има камера за рикверц па тоа е занемарливо, за тие 25км покажа просек од 6.6л, а на обиколница ја цапнав убаво, каталошка цена 32490€, јас добив понуда 29490€, со оглед на опремата со која што доаѓа цената е солидна.
Camry не можеа да ми дадат на тест бидејќи беше капарисано сребреното, за него во највисоко ниво на опрема добив понуда од 33490€, е за мене тоа е колиште, строго за крузање, во град не би се пикал 4.9м е долга и ептен е широка, лаѓа во права смисла.
Ми преостана уште Superb да пробам TDI DSG 190ка ако имаат за тест, ама дизел некако што знам...
Многу тапа работа што седанот Corolla нема 2.0 мотор, инаку би било идеално, а и цената би била одлична убаво опремена.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1296
« Одговори #1484 на: 21 Јули 2019, 14:47:51 pm »
М760Li за 50 бона батоо...
Пс: немало за толку, може 740d🙁