Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1992860 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7800 на: 19 Мај 2017, 14:50:49 pm »
На суво воопшто не, мака немаат и држат исто како и првиот ден, секој ден ги испробувам. На влажно не шибам толку, знам дека гумите не се најдобри и си возам според условите на патот и осетот за контрола врз колата. И сите гуми општо ги возам до нивен законски граничник, а некој и под тоа(додека сменам да најдам димензија.... едно друго) и досега сум немал никакви проблеми. Накратко на суво немате мака, на влажно со памет и тоа е тоа, се разбиrа кога ќе стаса до граничникот се менува, не да се вози до слик варијанта :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7801 на: 19 Мај 2017, 14:52:12 pm »
Ја возам до 5мм и ги продавам по 1000че.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #7802 на: 19 Мај 2017, 14:54:28 pm »
Го вози во димензија 225/45R17 на Mercedes C200 W204 136hp и е разорачан од грипот, вика дека задниот дел на колата при додавање на гас му лизга многу повеќе од што би се очекувало со вакви гуми. Гумите не се произведени во Франција, произведени се некаде во земјиве од 2-3 свет, незнам каде има Мишелин фабрика, муабетов инаку е уште од лани кога ги стави.

@marjanot Догаѓа во предвид и Conti SC6, но мислам дека читав оти нема да се произведуваат во 17 инчна димензија, дека ги сменила Premium Contact 6, а не доѓа во предвид да ставам Premium Contact 6 пред PS4 или ASSY 3. Ќе се јавам денеска во мотоцентар за проверка, не е итна работава има уште 1 месец сигурно така да ќе проверам се натенане.

Инаку околу муабетот со аквапилинг, еве кај мене гумите се 1.8 предни со 2.1 задни и можам да кажам дека на нормални брзини нема проблем со Аквапилинг, на поголеми брзини знае малце да заниша кога ќе влезам во вода но ништо драматично и алармантно. Кој вози нормално и малце над нормалното слободно нека си ги тера до граничникот кој е поставен од производителот.
Мишелинките мора да се загреат за да работат добро и мора на нив да пишува мејд ин франц можда го насамариле со фејк гуми.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7803 на: 19 Мај 2017, 15:24:39 pm »
Moze da se made in Russia. Jas koga prasuvav vo Motocentar kaj im se proizvedeni gumite (patem normalno tipot si kazuva nema vrska toa kade e proizvodstvoto, kako i site prodavaci), Primacy 3 im bea Ruski.
A made in France Michelinka neznam dali moze da se najde bar kaj nas.
Inace segde gi pisuvaat kako momentalno najdobri gumi PS4 (testovi i komentari sto imam citano), i pred Continental novite PC6 i pred GY ass3, zatoa me zacudi so muabetot deka ne mu bile po keif na tipot.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #7804 на: 19 Мај 2017, 15:55:48 pm »
Сега му се јавив специјално за ова, гумите се Made in Spain , ми прати и слика. Купени се од Мотоцентар. Може е и субјективно мислење, може и очекувал премногу, неможам лично да кажам туку пренесов само од муабет со него околу гумте што ми кажа па ми остана во сеќавање тоа.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #7805 на: 19 Мај 2017, 16:23:56 pm »
najvazno e da si svesen na sto guma vozis i spored toa da ja gazis kolata...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #7806 на: 19 Мај 2017, 16:43:51 pm »
Денес зедов од мотоцентар Sportiva Compact 14/175/65 9000 денари
Иначе мноооогу тивка гума ...Голем плус за тоа

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #7807 на: 19 Мај 2017, 16:52:03 pm »
Гумите не се произведени во Франција, произведени се некаде во земјиве од 2-3 свет, незнам каде има Мишелин фабрика, муабетов инаку е уште од лани кога ги стави.

Иначе некои модели на мишелин се прават во фабриката Тигар Пирот, Србија. Тигар Пирот увезува материјали-компоненти од Мишелин Германија.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7808 на: 19 Мај 2017, 18:09:30 pm »
A made in France Michelinka neznam dali moze da se najde bar kaj nas.
Може, може. Моите Michelin Pilot SS се Made in France, исто беа и PS3-ките на 166-ката што ги возев.
Инаку, нашиов стар и излижан асфалт е лош репер за ултраспортски гуми, не секогаш пружа добра тракција. И Pilot SS и PS3 си бараа малце загревање пред да се стигне до беспрекорните перформанси.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7809 на: 19 Мај 2017, 20:04:02 pm »
Ova so zagrevanjevo me zamisli sega :-\
Koga malku podrazmisliv za da se prisetam na situacii koga sum imal naglo kocenje so Hankook-ov sto sega go vozam, i za koj zborev deka mi uklucuva abs poveke od starite continental, skoro stalno mi bile kocenjata sto mi teknuvaat skoro na trgnuvanje, do 2-3km maksimum valjda. A kolku vreme im treba na gumi da se zagreat? Moze da se postigne optimalno zagrevanje vo Skopjevo?
Za drzenje vo krivini nikogas ne sum imal zamerka na Hankookot, mi izgledaat bolji od continentalkite stari.

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #7810 на: 19 Мај 2017, 20:10:33 pm »
Зависи каков стил на возење имаш и што кола, мене не ми треба долго да ги подгреам мојте :D
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #7811 на: 20 Мај 2017, 10:27:37 am »
Стави ги и нерамнините што ги има асфалтот на патиштата кај нас, стално потскокнува гума и не може да фати добар грип.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #7812 на: 20 Мај 2017, 22:46:40 pm »
Ova so zagrevanjevo me zamisli sega :-\
Koga malku podrazmisliv za da se prisetam na situacii koga sum imal naglo kocenje so Hankook-ov sto sega go vozam, i za koj zborev deka mi uklucuva abs poveke od starite continental, skoro stalno mi bile kocenjata sto mi teknuvaat skoro na trgnuvanje, do 2-3km maksimum valjda. A kolku vreme im treba na gumi da se zagreat? Moze da se postigne optimalno zagrevanje vo Skopjevo?
Za drzenje vo krivini nikogas ne sum imal zamerka na Hankookot, mi izgledaat bolji od continentalkite stari.

Од сега тргнувај како Клен.

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #7813 на: 23 Мај 2017, 14:05:07 pm »
Ептен е к'т работава во Македонија да си купиш нови спортски гуми. Се јавувам денеска по гумариве и многу од нив им се потрошени залихите, така да или многу македонциве возат или дилериве увезуваат по 16 гуми вкупно. Еве ги цените што ги добив за димензија 235/45/R17.

Мотоцентар:
Continental SportContact 6 = 8.000 Денари
Michelin Pilot Sport 4 = 8.800 Денари.

Пнеуматик:
Pirelli P7 Cinturato = 8.700 Денари.
Michelin Primaxy 3 ја имаа но не прашав за цена, не ме интересираше.

Олимпико:
Michelin Pilot Sport 4 = 9.500 Денари но ја немаат на лагер, за 2-3 недели ќе добијат. (Уште не ми е јасно како може да се поскапи од Мотоцентар али ај...)

Stop&Go
Good Year Assy 3 Немаат на лагер а изгледа и нема да добијат веќе од таа димензија. Ептен ми е криво за ова.

Отсутен Klen

• Редовен
« Одговори #7814 на: 23 Мај 2017, 14:11:02 pm »
Еве две недели точно јас чекам за 245/40/18 275/35/18 пилот спорт 4 од пнеуматик :(