Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1992282 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7425 на: 31 Март 2017, 11:55:20 am »
Ајде едно експертско мислење,
имам 2х Dunlop Sport BluResponse, гумата е асиметрична, можи и лево и десно да се става, нема ротација, ама има Outside и Inside страна, па
после скоро 10к км од кои 8к лани, некако многу ми се има потрошено внатрешната страна, уште 5к и банана ќе биди вака по пропис ако ги ставам повторно.

Ај дајте ми причина зошто Inside страната да не ја ставам од надвор?

Лева гума

Десна гума

Ги терам овие две напред, оти назад ми се мешани постари мишелинки.
Камберот по упатство не се подесува, само тое оут имаат тркалата предни кое ќе го проверам набрзо,
а до толку не ми се верува да ги троши од тоа гумите освен ептен ако не забегале вредностите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7426 на: 31 Март 2017, 11:59:25 am »
Ако не сакаш да отпливаш у ендек непланирано на дожд аутсајд надвор, инсјад внатре.
Надворешната страна е направена за латерларно подобро држење, внатрешната е проектирана за истиснување на водата како што треба.
Не си играј со тие работи....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #7427 на: 31 Март 2017, 12:15:18 pm »
I jas ko so imam slusnato od eden vulkanizer, nadvoresnata strana navodno e pojacana za kacuvanje na trotoari i slicno, i ako bide vnatresnata strana od nadvor, navodno pri nekoj takov manevr mozno e polesno da se skine, ili da se iskrivi  ;D

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #7428 на: 31 Март 2017, 12:16:27 pm »
Подобро исцентрирај го трапот и нема да се лиже вака гумата.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #7429 на: 31 Март 2017, 13:14:48 pm »
Ајде едно експертско мислење,
имам 2х Dunlop Sport BluResponse, гумата е асиметрична, можи и лево и десно да се става, нема ротација, ама има Outside и Inside страна, па
после скоро 10к км од кои 8к лани, некако многу ми се има потрошено внатрешната страна, уште 5к и банана ќе биди вака по пропис ако ги ставам повторно.

Ај дајте ми причина зошто Inside страната да не ја ставам од надвор?

Лева гума
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Десна гума
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ги терам овие две напред, оти назад ми се мешани постари мишелинки.
Камберот по упатство не се подесува, само тое оут имаат тркалата предни кое ќе го проверам набрзо,
а до толку не ми се верува да ги троши од тоа гумите освен ептен ако не забегале вредностите.

Камберот ти е негативен премногу навнатре пробај сам наштелувај го према плус ако знаеш ако не на центрирање,  пробај со штрафот по малце мора да се подесува. Ова се случува напреде или назад? Тоа што лижи повеке навнатре може е намерно така штелувано постабилна да биде при вртењењ во кривини и слично.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7430 на: 31 Март 2017, 15:23:33 pm »
Повеќе ќе ги јаде од Toe-Out него од Camber. Најубаво е со некој саглам мајстор за центрирање да се посоветува, ако треба малку и да ја подзатвори предницата. Може на бенч све да биде у граници на толеранција, а при возење да се „шири“ поради меки/попуштени буфери на виљушка...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
« Одговори #7431 на: 31 Март 2017, 16:22:37 pm »
кај мене вака ги јадеше задните.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7432 на: 31 Март 2017, 19:23:23 pm »
ќе видиме со центрирање шо ќе излези,
инаку денес наместени по пропис, е сега или ќе истераат уште две лета или капут наесен

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #7433 на: 02 Април 2017, 15:57:45 pm »
Нормално ли е вака да почне да пука гумата по само 550 изминати километри?

Двете предни се во иста состојба како на сликата. На задните две нема буквално никаква слична трага.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7434 на: 02 Април 2017, 16:02:41 pm »
Ова ми личи на триено од асфалт, не на испукано. :) Како и да е, рекламирај ги од кај што си ги купил. И нека дадат образложение зошто се случило ова.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7435 на: 02 Април 2017, 16:08:30 pm »
Предните гуми го кркаат најголемиот дел од теретот. Тие пренесуваат снага на асфалт, многу повеќе кочат, вртат, итн... Задните само го држат ауспухот над асфалт. Нормално е повеќе да страдаат од задните. А дали е нормално, прашај си независен вулканизер дали му личи нормално или не пред да ги рекламираш.
Еднаш да ги „напнеш“ по кривини, ќе се напраат вакви „рецки“, така да, јас би рекол нормално дека е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7436 на: 02 Април 2017, 16:12:53 pm »
Не гледам пукање, само ивиците што се јаделе. Гумите си се добри.

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
« Одговори #7437 на: 02 Април 2017, 16:36:22 pm »
мене не ми изгледа баш како од страна триени оди надворешниот дел каде е натписот е поширок прво тамо ке покаже ако е до тоа

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7438 на: 02 Април 2017, 16:51:35 pm »
Мене не ми изглеа ни на триено ни на гребено. ми изгледа на гума која била на асфалт. толку.

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 248
« Одговори #7439 на: 02 Април 2017, 17:30:27 pm »
Предните гуми го кркаат најголемиот дел од теретот. Тие пренесуваат снага на асфалт, многу повеќе кочат, вртат, итн... Задните само го држат ауспухот над асфалт. Нормално е повеќе да страдаат од задните. А дали е нормално, прашај си независен вулканизер дали му личи нормално или не пред да ги рекламираш.
Еднаш да ги „напнеш“ по кривини, ќе се напраат вакви „рецки“, така да, јас би рекол нормално дека е.

Ок, да, си држи вода муабетот. Само што мене ми падна ептен во очи при последното перење на колата затоа што вакво нешто на мои гуми сум забележал само кога гумите биле постари неколку години со повеќе од 20.000 км а не еден месец стари и 500 км. Да беше постара немаше ни да ја загледам.
Нешто што највеќе ме става во мисла е како ќе изгледа гумата на 5 или 10.000 км.

Еве слика од претходните гуми со поминато повеќе од 30.000 км, не е ни приближно "излижана" "цепната" или кој и да е соодветен збор.

Sent from my iPhone using Tapatalk