Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1990599 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4020
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7440 на: 02 Април 2017, 19:16:55 pm »
Низок притисок во предните гуми? Или пак ги имаш потфатено негде
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7441 на: 02 Април 2017, 19:28:59 pm »
Ова најсликовито ќе ти објасни:

Особено корисно за луѓе што не виделе како функционира гума во кривина.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 221
    • MVP Ring
« Одговори #7442 на: 02 Април 2017, 23:57:57 pm »
На предниот погон имам зимски гуми, а назад летни. Дали ако ги ротирам летово, и ги ставам зимските назад, би го зголемил нивниот век?

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #7443 на: 03 Април 2017, 00:15:27 am »
Купон за промена и балансирање има пак на групер од церес. Јас задаволен сум од услугата.

Него, има некој цени 205/55 р16 летни?
Lugeto se usluzlivi ama dzabe popustot koga nemaat dobra masina za balansiranje. Gi vadat gumite na 15-20 grama indikacija. Toa im znacelo deka e ustvari na nula.....pa kako ti se pogodi.
Po montaza na novi gumi mi tresese nad 100ka.
Ja sredija vo Olimpiko na asalna Hunter balanserka, imase gresna gramaza na site trkala a na ednoto imav odstapuvanje od 40gr.
Ako veke balansirate vo Ceres, a i bilo kade, isprobajte na pogolema brzina pred i posle promena na gumi.

Присутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #7444 на: 03 Април 2017, 00:19:59 am »
На предниот погон имам зимски гуми, а назад летни. Дали ако ги ротирам летово, и ги ставам зимските назад, би го зголемил нивниот век?
so takva kombinacija mozes da si go skratis svojot vek. ne se preporacuva razlicni karakteristiki na predna i zadna osovina, a kamo li kombinacija na zimski so letni gumi.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7445 на: 03 Април 2017, 00:23:59 am »

Не. Ако ги извадиш, и ги користиш во зима, ќе им го зголемиш векот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Кољо

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 221
    • MVP Ring
« Одговори #7446 на: 03 Април 2017, 00:29:43 am »
so takva kombinacija mozes da si go skratis svojot vek. ne se preporacuva razlicni karakteristiki na predna i zadna osovina, a kamo li kombinacija na zimski so letni gumi.
Se raboti za staro vozilo so 60ks, vozeno vo gradski uslovi. Ne gledam kako bi go skratil svojot vek.

Sent from my DG800 using Tapatalk
« Последно менување: 03 Април 2017, 00:57:54 am Кољо »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7447 на: 03 Април 2017, 00:53:11 am »
Ова најсликовито ќе ти објасни:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6oQMb6sr2I8[youtube] [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pQTFJg7R1KQ[youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=W8UiE7yvO_M[youtube] [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=olb9PCfn-P0[youtube]

Особено корисно за луѓе што не виделе како функционира гума во кривина.

Ради ова и пишав „ми изгледа гребена од асфалт“.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #7448 на: 03 Април 2017, 07:18:18 am »
nekoj da spodeli licno iskustvo.
nekni gi staviv 235/40/19
ama naskoro kje odime za shvajcarija 3800km return minimum
se mislam da gi stavam:
215/60/16 samo za toj roud trip poso kje ideme toptan so 2 bebinja i tovarena kola.
nekoj napravil vaka za podolg pat?
215/60/16 se ecocontact 3, ne se zimski gumi.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7449 на: 03 Април 2017, 07:32:10 am »
Se raboti za staro vozilo so 60ks, vozeno vo gradski uslovi. Ne gledam kako bi go skratil svojot vek.

Можеби е полошо на зима што си терал со назад летни, ама за на лето можиш да си ги смениш обратно посекако само се влечкаат задните по предните не се абат до толку.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #7450 на: 03 Април 2017, 07:49:21 am »
...
Проблем ќе имаш само додека излезеш од Македонија. Ако можат малите да ги издржат тие 2-30 километри, и пу пу недајбоже скршиш бандаж, скинеш страничен ѕид на гумата, вози со 19ките. Ако не, менувај гуми.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 590
« Одговори #7451 на: 03 Април 2017, 09:50:31 am »
Купон за промена и балансирање има пак на групер од церес. Јас задаволен сум од услугата.

Lugeto se usluzlivi ama dzabe popustot koga nemaat dobra masina za balansiranje. Gi vadat gumite na 15-20 grama indikacija. Toa im znacelo deka e ustvari na nula.....pa kako ti se pogodi.
Ja sredija vo Olimpiko na asalna Hunter balanserka, imase gresna gramaza na site trkala a na ednoto imav odstapuvanje od 40gr.
Ako veke balansirate vo Ceres, a i bilo kade, isprobajte na pogolema brzina pred i posle promena na gumi.
I mene mi tresese im se vrativ samo zadnite gi prebalansirase i na dvete barase po 20 grama gi vrati nazat ali dzabe ne sum zadovolen. Periodiv pravam servis pa i gumite ke si gi prebalansiram.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #7452 на: 03 Април 2017, 10:33:24 am »

I mene mi tresese im se vrativ samo zadnite gi prebalansirase i na dvete barase po 20 grama gi vrati nazat ali dzabe ne sum zadovolen. Periodiv pravam servis pa i gumite ke si gi prebalansiram.

јас последен пат одам кај нив и купувам купон. Во саботата беше татко ми, јас му ги купив купоните ниту пишува нешто на нив дека задолжително треба да закажеш ништо ниту па до сега сум се јавувал. Одам стално многу рано и посебно кај Стоп&го што им е нема гужва.

отишол татко ми пак сабота рано прв никој нема седеле чекале. здраво живо ааа без закажување нема, ок ама тука ниедна кола нема. пак овие ако ама неможе...

а тоа со балансирањето се срање невидено скоро и заборавив дека лани после 2 месеци ми се откачија тегчињата и си платив ново балансирање.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7453 на: 03 Април 2017, 10:37:17 am »
Правото име треба да е со С кирилица.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #7454 на: 03 Април 2017, 11:52:15 am »
Nekoj mislenje? Extol compressor 600 den, praxis 1190 na akcija vo Replek Hubo.