Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1999296 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7320 на: 15 Март 2017, 11:06:14 am »
Уште ми е криво што лани земав Ханкоок а не Фулда Екоконтрол....
Jas da se nadovrzam za Hankook. Lani zemav ventus prime 3. Iako gumite generalno mozam da kazam deka se super, odlicno drzat bez razlika suvo mokro, sepak vo kocenje ne se kako Continental prethodno sto gi imav. Pred se primetuvam ABS deka mi se aktivira dosta poveke, Continentalkite mnogu mnogu retko go aktiviraa, i nekako ne sum bas najsiguren.
Sepak iako mozebi minimalna e razlikata, sledno menjanje nema da zimam nisto osven premium brend. Sigurnosta mi e najbitna, dete vozam vo kolata, a ne mi ostavaat cuvstvo na smirenost Hankook-ot, barem ne vo sekoja situacija.

Se cudam kako nekoi so tretorazredni gumi se zadovolni, izgleda bidejki nemaat oseteno premium.

и јас се чудам како тебе толку често ти се случува АБС да ти се уклучува, како возиш за да доагаш толку често до моментот АБС.

дали кочиш во последен момент или возиш како на писта па остатокот сообраќај ти е пречка секогаш

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7321 на: 15 Март 2017, 20:02:15 pm »
...Pred se primetuvam ABS deka mi se aktivira dosta poveke,... Sigurnosta mi e najbitna, dete vozam vo kolata,

Абс ми се пушта само од планина кога слегувам на снег/мраз

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #7322 на: 15 Март 2017, 20:13:48 pm »
Може зависи од некое подесување... На времето возев Мерцедес А Класа, АБС-от реагираше малтене на допир на кочницата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7323 на: 15 Март 2017, 20:28:24 pm »
Абс ми се пушта само од планина кога слегувам на снег/мраз
Kako sto mozev da vidam, valjda imas letni Dunlop bluresponse, zimski Continental TS850.
So takvi gumi taka bi trebalo da reagira, zatoa vikam deka prethodno so Continental premiumcontact skoro i neznaev sto e ABS.
A vozam bas smireno i poleka, no stalno kaj nas ima situacii koga nekoj supak ke ti se ubaci ili ke zakoci na prvo trepkanje na zeleno i slicni koi site gi znaeme i sme gi doziveale. Pa i so 50km/h i so normalna voznja mora da se stisne kocnica do daska nekad.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #7324 на: 15 Март 2017, 20:36:18 pm »
Со лоши гуми и те како знае ABS да реагира „порано“. Уствари, на време си реагира ама толку си има грип гумата..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7325 на: 15 Март 2017, 20:53:11 pm »
Разликата меѓу континентал и ханкук не е мед и помија па толку почесто да се уклучува абс

Отсутен racingx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #7326 на: 15 Март 2017, 20:57:42 pm »
225 45 17 najeftini kaj se blagodarm

Отсутен racingx

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 51
« Одговори #7327 на: 15 Март 2017, 20:59:37 pm »
Moze pisav amaterski za direktno cena ama staiv.pred nepolna godina miselin I gi zeznav na patot pintija dracevo hhh

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #7328 на: 15 Март 2017, 21:01:47 pm »
Разликата меѓу континентал и ханкук не е мед и помија па толку почесто да се уклучува абс
Брат ми мислеше дека ABS-от на 147-цата му е расипан или преосетлив, додека не ги смени Michelin Energy Saver со Dunlop Blue Response.
Со други зборови, не е битен само (не)звучниот бренд, туку и самиот модел на гумата.
Инаку, мое лично мислење е дека ханкук е помија во споредба со конти, па кој сака нека не се согласува ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
« Одговори #7329 на: 15 Март 2017, 21:53:59 pm »
Брат ми мислеше дека ABS-от на 147-цата му е расипан или преосетлив, додека не ги смени Michelin Energy Saver со Dunlop Blue Response.
Со други зборови, не е битен само (не)звучниот бренд, туку и самиот модел на гумата.
Инаку, мое лично мислење е дека ханкук е помија во споредба со конти, па кој сака нека не се согласува ;)
Hankook и Continental се многу слични,  да не кажам исти.  И двете се округли и црни,  од далеку не можеш да ги познаеш.
За жал сличностите тука завршуваат.

Вози Сава зимски па Континентал TS па да видиш што е разлика.

Кај мене имаше Michelin energy некои па ставив Dunlop StreetResponse,  разлика огромна. После тоа Continental Premium Contact 5, придтојна гума,  немаше некоја голема разлика со Данлопот освен што помалце се троши.
Е сега да се некои SportContact или слични уште повеќе би се осетила разликата.

Моментално возам Continental Eco Contact и во план сум да ги сменам,  барем во моја димензија 195-65/15 разликата помеѓу најефтината и најскапата е околу 50-60 еур.

Така да муабетот дека скапа гума и ефтина гума се скоро исти по перформанси не ви држи вода.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #7330 на: 15 Март 2017, 22:02:07 pm »
Никој не рече дека се исти, јас викам дека ханкук во однос на континентал не се драстично полоши. Ниту па некои други поефтини варијанти
Имам возено и сава зимски и данлоп летни.

Изгледа јас незнам да возам или немам абс

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #7331 на: 15 Март 2017, 22:20:09 pm »
I jas vikam deka razlikata ne e golema. No jas sum takov sto ne sum zadovolen so kompromis pogotovo koga se raboti za bezbednost.
Mozam kompromis da prifatam kaj ulje, filtri, nesto sto nemoze da mi nasteti, kaj gumi veke nikad nema da pomislam na bilo sto osven premium.
A najcesto prasanje sto go slusam koga se gumi vo prasanje e "dali se tivki i meki", ako se, znaci dobri se. Najnebitni raboti kaj guma, barem spored mene.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 655
« Одговори #7332 на: 17 Март 2017, 01:03:44 am »
Некое искуство или мислење за LAUFENN S FIT EQ, како се со квалитет?
Треба да земам четири летни гуми со димензија 195-55-15 па овие ги гледам со поволна цена.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7333 на: 17 Март 2017, 01:09:51 am »
Некое искуство или мислење за LAUFENN S FIT EQ, како се со квалитет?
Треба да земам четири летни гуми со димензија 195-55-15 па овие ги гледам со поволна цена.

Апсолутно мораш таа димензија? 185/60/15 е скоро идентична во дијаметар со 195/55/15, а изборот е многу поголем и поефтин, ќе можеш да си купиш тестирана гума од добар бренд за солидни пари.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 655
« Одговори #7334 на: 17 Март 2017, 01:44:53 am »
Да таа димензија, 195/55/15 најдобро ми одговараат на бандажите кои ги имам кои се малку пошироки, знам дека е бош димензија но се наоѓаат за приступачни цени.