Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1997368 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7260 на: 10 Март 2017, 09:41:25 am »
Пробани ми се Nexen N-fera SU4 во 205/55/16. Не се лоши гуми, би ги класифицирал како второкласни, но со мала почетна шара од само 6 мм.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #7261 на: 10 Март 2017, 10:47:12 am »
Пробани на што? На снег?
Зини да ти кажу.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7262 на: 10 Март 2017, 10:50:44 am »
Kако може летна гума да се проба на снег? 5000км во летна сезона.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #7263 на: 10 Март 2017, 10:56:04 am »
Моја грешка, дека нит сум имал нит сум возел нексен. Ама да тврдиш дека нексен е втора класа заедно со bridgestone, fulda или nokian е малку претерано.
Зини да ти кажу.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7264 на: 10 Март 2017, 11:05:20 am »
Не Nexen како бренд, туку само овој модел на Nexen, кој беше најскап и најдобар во моментот. Инаку Nexen како бренд сеуште генерално е третокласен бренд како Debica/Tigar/Sava, но ако продолжат да прават добри гуми како N-fera SU4 ќе поминат во второкласни за неколку години.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nexen/N-Fera-SU4.htm

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 183
« Одговори #7265 на: 10 Март 2017, 12:04:44 pm »
Матадорот ги возам на мал градски автомобил кој што се користи како втора кола и кој е поприлично сам по себе нестабилен па затоа не можам да дадам суд за тоа како би се покажале во некоја поголема димензија како на пр. 16'' или 17'' на потешка кола , плус станува збор за прилично нова гума без никакви конкретни ривјуа на интернет, исто мислам дека гудјир и фулда возев allseason на други коли и секогаш ме изненадувале во поглед на стабилност. Ако си научен на мишелин тогаш ти препорачувам безболно да се спуштиш на bf goodrich, bridgsestone или hankook ако сакаш нешто поевтино. Од мое лично гледиште главен проблем со allseasno гумите е отсуството на тие рецкасти шари во страничните делови кои што ги има и се поизразени кај зимските. При возење на нерасчистен утапкан снег 10-15 цм посебно на автопат при промена на лента при брзини над 60-80кмх приметив одредена нестабилност ама пак ќе кажам возев нестабилна и лесна кола. За да бидат потивки од зимските мора да се жртвува грипот во длабок снег.
Кога би зимал all-season гуми, веројатно би земал Vredestein Quatrac 5 или Nokian WeatherProof. Goodyear Vector 4 Seasons е веројатно добра гума, ама претпоставувам дека ќе биде нешто поскапа. Направив муабет со некои луѓе и сите имаат цврст став против all-season гуми, па уште не можам да се одлучам, сепак ќе треба да ги возам неколку години. Најбитно ми е како ќе се понашаат гумите во лето кога ќе идам на одмор, затоа што поминувам по 1000 километри во еден смер. Во зима помалку возам, можда 2-3 пати ќе излезам од државата и сигурно нема да мрдам нигде ако падне доста снег.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7266 на: 10 Март 2017, 12:39:53 pm »
@NeVeNR , Bridgеstone се премиум ..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #7267 на: 10 Март 2017, 15:30:00 pm »
Направив муабет со некои луѓе и сите имаат цврст став против all-season гуми, па уште не можам да се одлучам, сепак ќе треба да ги возам неколку години. Најбитно ми е како ќе се понашаат гумите во лето кога ќе идам на одмор, затоа што поминувам по 1000 километри во еден смер. Во зима помалку возам, можда 2-3 пати ќе излезам од државата и сигурно нема да мрдам нигде ако падне доста снег.

Прашај ги врз база на кои искуства ги градат тие мислења, и кои од нив возеле сериозни 4 сизн гуми во последниве 4-5 годни? Доста се сменети работите во таа категорија. Да беа пред 7-8 години вакви какви што се сеа 4 сизн гумите, до сеа летни/зимски ќе имав само на една кола, за сите останати ќе се набавеа добри 4 сизн...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7268 на: 10 Март 2017, 17:04:38 pm »
Направив муабет со некои луѓе и сите имаат цврст став против all-season гуми, па уште не можам да се одлучам, сепак ќе треба да ги возам неколку години. Најбитно ми е како ќе се понашаат гумите во лето кога ќе идам на одмор, затоа што поминувам по 1000 километри во еден смер. Во зима помалку возам, можда 2-3 пати ќе излезам од државата и сигурно нема да мрдам нигде ако падне доста снег.

Прашај ги врз база на кои искуства ги градат тие мислења, и кои од нив возеле сериозни 4 сизн гуми во последниве 4-5 годни? Доста се сменети работите во таа категорија. Да беа пред 7-8 години вакви какви што се сеа 4 сизн гумите, до сеа летни/зимски ќе имав само на една кола, за сите останати ќе се набавеа добри 4 сизн...
Откога искочија новиве варијанти веќе ова ми е многу логично решение.

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #7269 на: 10 Март 2017, 17:09:10 pm »
Во поглед на кочење на снег векторот на ГУ е скоро сосема ист со зимска гума тоа е на доста тестови на нет рекламирано. Кочењето на суво е и топло нешто послабо меѓутоа сосема задвоолително. Јас имам Вектор ГЈ  ген1 и можам само пофални зборови да кажам, треба една да менувам оти е највероатно искривена беше лепена и морам 2 да земам но кај и да се јавив немаат донесено од тие димензии или воопшто нема . Па се мислам за Сава Адапто што е ГЈ исто.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7270 на: 10 Март 2017, 17:10:05 pm »
Сава Адапто што е ГЈ исто.

Воопшто.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7271 на: 10 Март 2017, 17:16:11 pm »
Сава Адапто што е ГЈ исто.

Воопшто.

Sava Adapto и Goodyear Adapto, истата шара е, можеби и составот на гумата е истиот.

И јас имам слушнато дека Сава Адапто има одлични перформанси на снег, ама немам лично искуство. Гледам едно Сузуки таму во село зимоска на снег со Адапто, човекот вика никаков проблем нема за симнување и кажување по снегот.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #7272 на: 10 Март 2017, 17:29:03 pm »
Да, сигурно истата гума е, зошто ние на Балканот сме паметни и не треба да плаќаме повеќе за Гудјиер кога може за 30% помалку истата гума со друго име да ја возиме...

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
« Одговори #7273 на: 10 Март 2017, 17:32:36 pm »
не исто 100% освен газдата. моја грешка ама добри перформанси на ауто билд на суво е подобра . али абење е полоша и снег
« Последно менување: 10 Март 2017, 17:40:45 pm daf »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7274 на: 10 Март 2017, 17:33:46 pm »
Да, сигурно истата гума е, зошто ние на Балканот сме паметни и не треба да плаќаме повеќе за Гудјиер кога може за 30% помалку истата гума со друго име да ја возиме...
Па земи направи анализа. Каде се произведува Сава а каде ГЈ. Сава се произведува на 800км од тука и Македонија е развиен пазар за Сава.
Чиста логика.
Мада лично, не верувам дека двата модела се со исти перформанси. Савата онака субјективно ми изгледа на евтина пластична гума.