Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1997016 пати)

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 146
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #7275 на: 10 Март 2017, 17:41:43 pm »
савата незнам на моите ГЈ пишува Словенија.

Отсутен Klen

• Редовен
  • Пораки: 2327
  • Продавам течност за жмигавци
« Одговори #7276 на: 10 Март 2017, 17:45:33 pm »
Цитат
Sava Tyres is a Slovenian tyre and other rubber related products manufacturer, it is now a subsidiary of the Goodyear Tyre and Rubber Company.
Замисли да си кола и да ти вградат плин :(
Попрво оди кај некој дома во гаража него во М Кар поголеми ти се шансите да си ја средиш колата

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #7277 на: 10 Март 2017, 18:13:16 pm »
Има поента @Tischläufer, некогаш полесно е во МК  да продаеш „аа бе брат сааава си е саава“ отколку „а бе тие гудјер сигурно се ѓубре, штом се ефтини колку сава, боље сава ќе купам“, така да можно е да е потполно истата гума.
Исто како и Michelin што пласира Тигар на екс ју простори, и исти гуми под Koromoran бренд, кај што Tigar не пали раја.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7278 на: 10 Март 2017, 18:49:03 pm »
Има поента @Tischläufer, некогаш полесно е во МК  да продаеш „аа бе брат сааава си е саава“ отколку „а бе тие гудјер сигурно се ѓубре, штом се ефтини колку сава, боље сава ќе купам“, така да можно е да е потполно истата гума.
Исто како и Michelin што пласира Тигар на екс ју простори, и исти гуми под Koromoran бренд, кај што Tigar не пали раја.

Ова ми е муабет од прва рака, разговарано со врвен менаџмент во Тигар фабриката во Пирот.
Вели, доаѓа моќна компанија и те купува (мишелин) сосе-пљачки. Ги исплаќа СИТЕ обврски, инвестира во тоа што треба да се среди (нови погони, нови машини, дополнително луѓе, техничка документација, know-how) и ти после работиш тоа што ќе ти кажат.
Доаѓа мипелин и вика, јас немам продукт и немам намера да се натпреварувам во ниска буџет класа на гуми, затоа те купувам, финансирам и ти после продаваш, произведуваш и правиш све за мене. Што ти треба помош ја (мишелин) сум тука. Исто и со корморан, иде у полска и истиот муабет. Така да, Тигар си е Тигар + бонус зависи како каде и како кога. Тигар продолжува да произведува условно квалитетни гуми како и претходно или мааалку подобро за нив, да се профитабилни а не подобри гуми за потрошувачпт. Гумите се истите тие евтини, со карактеристики колку што дозволува цената ништо повеќе. Утре може ќе се случи да успее Мишелин на пазарот на балканот каде испорачува  помалку одошто има побарувачка. И некое време им кажува на ТИгар, вие батка, еве французи, еве машини, еве суровина ќе правите мишелин вака, вака и вака. И они прават Мишелин маде ин Србија. Дали тој мишелин од србија и тој од франција се исти се перформанси, тоа знаат само тие луѓе таму кои го менаџираат тоа. Подоцна знае и јавноста откако ќе направи споредби. Зошто ако мишелин во македонија се носи од франција или англија тогаш мишелинката што кошта 60 евра таму во македонија не може да кошта под 80 евра. А ако ја произведе србија, истата ќе чини 50 евра и во македонија ќе ја има за 60 евра. Така да мишелин е многу поконкуурентен на пазарот во македонија или хрватска ако произведе во србија наместо во англија. Е сега дали истата гума или не, тоа само они си знаат. ние претпоставуваме.

Тоа е целиот муабет со сите тие големи фирми кои купиваат мали буџет производители.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #7279 на: 10 Март 2017, 19:11:13 pm »
Нема резон да се спордува премиум класата во контекст на перформанси и квалитет. Битно е да се решиш дали сакаш да инвестираш во премиум без оглед на се, или да направиш компромис некаде. На пример да менуваш гуми почесто и да имаш постојано тазе гума со осредни перформанси или да ги цедиш премиум гумите до последна цртка. Ќелава или престарена премиум гума ништо подобра не може да е од нова  класа подолу.

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
« Одговори #7280 на: 10 Март 2017, 19:53:09 pm »
Sava Adapto vednas za Vektor2 spored Adac . Podobra i od vredastain quadract 3,Hankok, Kleber. So ogled kako Adac testira ova e odlicen rezultat. Duri na suvo podobra e i od prvata.

https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2011_Ganzjahresreifen_Test_175_65_R14.aspx

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #7281 на: 10 Март 2017, 19:57:41 pm »
Пола деценија протекла од тој тест, се смениле од тогаш и мешавини и брендови.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #7282 на: 10 Март 2017, 20:06:52 pm »
Сепак зависи многу од стилот на возење.

Досега имам извозено

225/45 R17
Dunlop SP Sportmax мислам беа
Dunlop Sp Sportmaxx TT
Bf Goodrich G-grip
Sava Eskimo HP zimska

205/45 R16
Bridgestone Potenza
Bf Goodrich G grip
Sava Eskimo s3+
Bf Goodrich winter ne mi teknuva tocno imeto

Mene iskreno megju letnite razlicni brendovi ne sum primetul nekoja osetna razlika za da recam Dunlop e podobar od BF goodrich ili Bridgestone.

bridstone edini beshe mnogu kruta guma ama pa izvoze mnooogu kilometri

Savata zimski i vo 2 te dimenzii mi se pogodija top

Se ova bilo so normalno vozenje poneeeekogash malce poagresivno straza pletvar ama bez problem so niedna guma

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #7283 на: 10 Март 2017, 21:51:47 pm »
@NeVeNR , Bridgеstone се премиум ..
Премиум се водат, ама по цена и оценки гравитираат накај средна класа
Зини да ти кажу.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #7284 на: 10 Март 2017, 22:05:33 pm »
Сава Адапто што е ГЈ исто.

Воопшто.

Sava Adapto и Goodyear Adapto, истата шара е, можеби и составот на гумата е истиот.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И јас имам слушнато дека Сава Адапто има одлични перформанси на снег, ама немам лично искуство. Гледам едно Сузуки таму во село зимоска на снег со Адапто, човекот вика никаков проблем нема за симнување и кажување по снегот.
Вакви на изглед имавме на 101-от пред едно 15 години, само што беа GoodYear Vector 3 . Споро се абеа и добри беа на снег колку што памтам.

Отсутен daf

• Јуниор
  • **
« Одговори #7285 на: 13 Март 2017, 10:06:28 am »
Искуства некој со Мултибренд сакам гуми од кај нив Матадор да разгледам.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #7286 на: 13 Март 2017, 12:15:04 pm »

Матадор си е Матадор, 3та класа на гума со лоши карактеристики, од кај сакаш земи ги ... тие се...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7287 на: 13 Март 2017, 12:24:14 pm »
Имам позитивно искуство со Мултибренд. А Матадор ти е буџет гума да се има колку да се тркала.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #7288 на: 13 Март 2017, 12:25:04 pm »
Гума колку да не гребе бандажот по асфалтот?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #7289 на: 13 Март 2017, 12:28:17 pm »
Може да е подобра од Kelly остај ти.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need