еве и ја да дадам еден осврт за гуми, со моето скромно возачко искуство од поминати околу 700-800 илјади км со разни коли и гуми, сакам да кажам сум возел све и свашта од летни мали 13ки Kumho i Pirelli, па поголеми 15 и 16 Michelin Pilot и Pirelli, па после 17ки Dunlop SP2000, Dunlop SP9000, Dunlop SP SportMAxx, Vredestain Ultrac Sessanta.......па се до зимски два модела 15ки од Hankook и 16ки од Pirelli Snowsport. Најголемиот дел од искуството ми е со разни модели на BMW што значи заден погон и потреба од секогаш квалитетна гума ако сакаш сигурност во било кое временско доба. Досега убедливо најпозитивно искуство сум имал со летните Vredestain Ultrac Sessanta во димензија 235/45/17 и со зимски Pirelli Snowsport 210 мислам дека беше тој модел во димензија 205/55/16. Значи зборам за комплетно позитивно искуство од сите аспекти гледано, се до издржливост и трајност.
Е сега времиња се промениле, технологија напредувала и по игра на различни случајности решив да експериментирам и воопшто не се излажав во изборот, имено:
летни 4 ком 225/45/17 Nexen N-fera SU4, само пофални зборови со поминати околу 10000км на суво, на ситен и обилен дожд, нема да оправам детали, туку само ќе кажам дека се одлични досега, а за парите од 3600денари од гума да не зборам

поведен од искуството пред почеток на оваа зима, земав само две нови зимски Nexen Winguard SnowG 205/60/15, што е малце ретка и поскапа димензија и излезе мислам 3200денари по гума, оценка: тоооооооооп, испробани во најголемото снежно невреме на отворен пат, планински превои неисчистени, стрмни успони, мраз и сл. Ставени се позади и имам само пофални зборови. Другите две напред ми се Hankook Icebear и се неколку класи послаби од овие и после сезонава ѓи фрлам у ѓубре и купувам уште две Nexen
Резиме од муабетов, ако немате некое моќно ауто со +200кс па и повеќе, а сите сме дејли драјвери, а не рАјсери, имате препорака од мене за овие два модела на гуми, со предупредување дека незнам во други димензии како ќе се понашаат.
Кореа рулс!!!