Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2260641 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #5460 на: 19 Јуни 2015, 09:43:14 am »

сите 3 бројки?

уствари нема везе, ако не си нонстоп на аутопут пак е селски (напр живееш у скопје работиш во шознам кавадарци и секој ден праиш 200 км на аутопут со 120+ км/ч). за 99% низ град е шабан шаулич како сакаш сврти го.

Колкава разлика ќе напраи, ако наместо 235/45/18 земам 245/40/18? Што ако гумата која што ја сакам ја нема во првата бројка, смејам ли да монтирам од вторава бројка? Колку ќе ми се наруши динамичката стабилност и колку проценти поподложен ќе бидам на aquaplaning?

А ова не сум знаел... имало градски гуми и гуми за на автопат. Дај просветли ме живти се` кој модел би бил погоден за автопат, и дали да си купам еден сет за у град и еден за на автопат, пошто сакам ултимативни перформанси во секој момент.

Сигурно се тоа исти гуми од ист увозник ... Ако нешто значи овие се Made In France и се 1714 (17недела од 2014 што малце не ми беше по кејф) ..

Јас не би се секирал за тоа. Според мене, 1 година на рафтови помалку штета праат од 2 месеци абјуз на асфалт за гумите.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5461 на: 19 Јуни 2015, 11:58:36 am »
"They look good on paper indeed. But so far there has been a lot of hype and marketing speak for what essentially looks like an improved version of the Goodyear Vector 4Seasons. Even the thread pattern looks quite similar. It would be nice if these tyres perform as good as advertised, but so far no serious test review has been published."

Теорија на заговор. But where are the tests? Или пак гумиве се генетски модифицирани, шо ќе им се тестови. Нема сега да се сомневаме и да бидеме проста маса необразована, нели?

!!!

дали е могуче на онолку дробење до толку ништо да не си разбрал во врска со „тестирање“ вс „тестирање на долгорочни последици“? Абе ко на дрво да сум објаснувал.

уште се јавуе, еј. катастрофа

A ти филип објаснувај ако си немаш друга работа, мачи се, илустрирај, бирај зборови... ц ц ц

Дај просветли ме живти се` кој модел би бил погоден за автопат,

Не модел туку димензија. Пониската.

и дали да си купам еден сет за у град и еден за на автопат, пошто сакам ултимативни перформанси во секој момент.

Ех, тоа би било идеално, но реално се прави добар компромис кога ќе ставиш на кантар каде повеќе возиш. Не дека ниската гума е неупотреблива низ град, ниту пак со повисоката гума ќе излеташ на првата побрза кривина.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5462 на: 19 Јуни 2015, 14:22:27 pm »
дали е могуче на онолку дробење до толку ништо да не си разбрал во врска со „тестирање“ вс „тестирање на долгорочни последици“? Абе ко на дрво да сум објаснувал.

Каква иронија. Ти ли најде да објаснуваш. За да се дрзнеш да објаснуваш треба прво да научиш.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 157
    • Womens In Your Town - Anonymous Adult Dating - No Selfie
« Одговори #5463 на: 19 Јуни 2015, 15:45:24 pm »
Друштво имам едно, можеби нубско прашање. :D

Гумата ми се скина на аголот/ќошето, па локалниот вулканизер рече дека ќе мора да се лепи од внатре (искрено поима немам како е и од надвор), и рече дека ќе можам да ја возам без проблеми. Но, мене некако не ми е баш сигурно, па да ве прашам за поискусно мислење, дали е океј да се вози ваквата гума? Доколку е океј, планирам да го поминам ова лето, па за догодина да земам 2 нови. Доколку не е, ќе ве замолам да ми препорачате бест-бај гуми до 3000-3500 мкд. Моменталните ми се Мишелин, димензии 195/65/15.

Ви благодарам на времето.

едит: што мислите за овие како марка, а и за конкретниот модел?
http://gumi.mk/index.php?route=product/product&product_id=517&filter_type=S&width=195&profile=65&diameter=15
http://gumi.mk/index.php?route=product/product&product_id=229&filter_type=S&width=195&profile=65&diameter=15

Некако цената им е океј (според мене :D).

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #5464 на: 19 Јуни 2015, 19:22:39 pm »
Боље земи Тигар него ова ... ако ништо друго од комшиски причини. ;D ;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5465 на: 19 Јуни 2015, 19:58:23 pm »
Дај фотка каде и како е скината гумата имаш? Вака на ќоро тешко совет другарче.

Нешто вака? Или бетер?

Еве ја како изгледа прикрпено ама мене шубе ми е да ја возам па ја сменив за иста таква... иначе нова гума, 2000км возена

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5466 на: 19 Јуни 2015, 20:24:06 pm »
Убав тест на гуми. Релевантен. За автопатни гуми. Не е за градски. Баш тука се најдоа гумите за кои се мислев денес.

http://www.caranddriver.com/comparisons/monsters-of-grip-nine-summer-performance-tires-tested-comparison-test

Сепак одлуката падна на Michelin Pilot Super Sport, покрај сите исчитани работи по нетов околу макс перформенс гумите.
« Последно менување: 19 Јуни 2015, 20:34:50 pm Simo - Carrier159 »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
« Одговори #5467 на: 19 Јуни 2015, 20:39:00 pm »
Не не, лошо се изразив, не е скината гумата, туку дупната. Резот е околу 1cm до 2cm линиски, не фали парче од гумата.

Моите се секако за менување, посебно задните две (инаку за задната станува збор), но моментално имам други трошоци, па си мислев да го одложам менувањето уште малку. Во вулканизерот ми тврдеа дека ќе немам проблеми со таа гума, т.е. со лепенката, но некако не ми е баш сигурно, немам искуство со никако лепена гума, а треба во наредните денови неколку пати да возам Скопје-Штип.

Инаку, колку се ефикасни All Season гумите? Колку е паметно да преминам на All Season?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5468 на: 19 Јуни 2015, 21:33:01 pm »
Инаку не е проблем ако гумата е дупната, проблем е ако е скината. Скината гума не се санира со лепење туку со вулканизирање. Дај малце подетален опис. Само ако е залепена од внатре со лепенка а имала рез од 2 сантима тогаш тоа не е добро. Треба и од надворешната страна термички да се вуканизира. Само лепенката не е доволна.

Иначе во врска со All Season гуми, тоа е за баби и плавуши. Со All season гуми имаш средни накај лоши летни гуми летно време а имаш средни накај лоши зимски гуми зимно време. Па сега ти види... Јас лично не би користел all season гуми освен ако не сум некој летаргичен возач што се влечка по патиштата од дома до работа преку партизанска и назад.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5469 на: 19 Јуни 2015, 22:07:08 pm »
Друштво имам едно, можеби нубско прашање. :D

Гумата ми се скина на аголот/ќошето, па локалниот вулканизер рече дека ќе мора да се лепи од внатре (искрено поима немам како е и од надвор), и рече дека ќе можам да ја возам без проблеми. Но, мене некако не ми е баш сигурно, па да ве прашам за поискусно мислење, дали е океј да се вози ваквата гума? Доколку е океј, планирам да го поминам ова лето, па за догодина да земам 2 нови. Доколку не е, ќе ве замолам да ми препорачате бест-бај гуми до 3000-3500 мкд. Моменталните ми се Мишелин, димензии 195/65/15.

Ви благодарам на времето.

едит: што мислите за овие како марка, а и за конкретниот модел?
http://gumi.mk/index.php?route=product/product&product_id=517&filter_type=S&width=195&profile=65&diameter=15
http://gumi.mk/index.php?route=product/product&product_id=229&filter_type=S&width=195&profile=65&diameter=15

Некако цената им е океј (според мене :D).
Вајда моделот е енерџи сејвер. Да ти продадам две за 2000 ден (кога ќе ми текне 6600 беше една гума тогаш). , произведени 2012 година со шара од 4.5-5мм...дур си купиш нови? :D Таман за задни ќе ти бидат добри ;D

Отсутен olikomerc

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 247
« Одговори #5470 на: 20 Јуни 2015, 01:17:58 am »
Некој да не ги знае половниве Мишелинки што ги продава Бенелукс?
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/2132166-4-GUMI-215-55R16-Michelin-Primacy-HP-
fb.com/olikomerc

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
« Одговори #5471 на: 20 Јуни 2015, 05:44:26 am »
Инаку не е проблем ако гумата е дупната, проблем е ако е скината. Скината гума не се санира со лепење туку со вулканизирање. Дај малце подетален опис. Само ако е залепена од внатре со лепенка а имала рез од 2 сантима тогаш тоа не е добро. Треба и од надворешната страна термички да се вуканизира. Само лепенката не е доволна.
Еве сликнав две слики набрзина.
http://i.imgur.com/D65cXwV.jpg
http://i.imgur.com/C9McDQv.jpg

Иначе во врска со All Season гуми, тоа е за баби и плавуши. Со All season гуми имаш средни накај лоши летни гуми летно време а имаш средни накај лоши зимски гуми зимно време. Па сега ти види... Јас лично не би користел all season гуми освен ако не сум некој летаргичен возач што се влечка по патиштата од дома до работа преку партизанска и назад.

Истото мислење го имав/имам и јас за All Season, но сепак да прашам. Ти благодарма на одговорот.

Да ти продадам две за 2000 ден (кога ќе ми текне 6600 беше една гума тогаш). , произведени 2012 година со шара од 4.5-5мм...дур си купиш нови? :D Таман за задни ќе ти бидат добри ;D
Пушти некоја слика да видам што ќе кажат стручњаците. :D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #5472 на: 20 Јуни 2015, 07:59:02 am »
^ја би ја фрлил оваа гума и би земал друга,ми личи дека може да се дораскине у секој момент

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5473 на: 20 Јуни 2015, 08:24:52 am »
Еве сликнав две слики набрзина.
http://i.imgur.com/D65cXwV.jpg
http://i.imgur.com/C9McDQv.jpg

Уфф другар, многу лошо скината а уште полошо санирана. Оваа гума или вулканизирање или покрај контејнер.
Гледаш кај мене на сликите, прво скинатото парче е тргнато, па местото каде е скинато беше стругано со брусен камен за да се одстрани секоја нечистотија, па згора на тоа се стави ново парче гума па на крај парчето гума беше под преса на 200 степени целзиусови  (или така нешто) 30 минути вукланизирано.

Вак акај тебе пукнатината е останата и не е санирана. Внатре ќе влегува вода, ќе влегува песок и камчиња кои само ќе ја шират пукнатината и ќе го уништат лепакот. А башка и со самата деформација на гумата при возење таа пукнатина ќе се растегнува и ќе се проширува.

Таа гума апсолутно не е безбедна за возење. Башка почнале да се појавуваат пукнатини од страна. Таа гума е повеќе од 7-8 години стара, има изгубено еластичност и секако треба да се смени. Тоа веќе не е гума туку пластика. Тој процепот не ми личи дека е резултат на скинување туку на испукување од старост.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
« Одговори #5474 на: 20 Јуни 2015, 12:25:12 pm »
Ви благодарам на одговорите, одам да мењам гуми. :D