Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2266601 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #5025 на: 14 Април 2015, 16:55:04 pm »
Ima li nekoj iskustvo so Nexen nFera su4 model?  Nekolku pozitivni komentari najdov na net. Cena za 225 40 r18 e 4000 den. :)

Мислиш за SU1?
Ги видов гумите, чисто од радозналост, и можам да кажам дека гумите делуваа екстра.
Меки на прв поглед, али додека не се стават на кола, незнам...Инаку и за помалку киломтража да се трошат, ако одржат перформанси, ондак вредат за секој денар.

Додека не видам споредбен тест не ги ни погледнувам, не сакам да експериментирам со безбедноста.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #5026 на: 14 Април 2015, 17:07:50 pm »
Не можеш на око и со фаќање да осетиш дали гумата ќе е мека или тврда. И ја мислев така може да се види ама јок. Пс3 се камен на фат дури со прст да чукнеш има звук као да чукаш по тврда пластика,  а уствари нема везе, далеку од пластика, квалитетна преквалитетна гума,  на кола се меки и сосем пријатни коа ги возиш. Така да тек коа ќе се монтираат може да се осети.

^^ Ни тестови ни адац ни бутур, само искуства и мислења од луѓе, тие се најрелевантни.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7124
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5027 на: 14 Април 2015, 17:48:07 pm »
Marjanot i jas se mislam pomegu dvete gumi isto kako i ti, najverojatno ke stavam nokian, ako namestis pisi nekoj zbor za toa kako se odnesuvaat, moite se dimenzija 225/45/17.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5028 на: 14 Април 2015, 18:57:06 pm »
Јас никогаш гуми не сум фаќал со рака да видам дали се меки/тврди. Ќе видам на некој тест какви се и најбитно ќе пробам откако ќе ги купам :) Ако не ги бива ќе бидам малце по внимателен и тоа е тоа.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #5029 на: 14 Април 2015, 20:44:16 pm »

^^ Ни тестови ни адац ни бутур, само искуства и мислења од луѓе, тие се најрелевантни.

Браво за размислувањето.     :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5030 на: 14 Април 2015, 20:49:57 pm »
Marjanot i jas se mislam pomegu dvete gumi isto kako i ti, najverojatno ke stavam nokian, ako namestis pisi nekoj zbor za toa kako se odnesuvaat, moite se dimenzija 225/45/17.

Јас ги имав и ги извозев некои 4-5000км.
Гумите се одлични за нормално возење. На автопат се нормално бучни како и сите други. Многу се меки а на мокро се шина. Оставаат впечаток на солдна гума која се лепи за мокар асфалт. Низ кривини брзо ги немам возено, не знам како се осеќаат. У принцип, многу ме потсеќаат на КОнтинентал Премиум Контакт 5.

Јас би ги ставил на сопствено возило без да се мислам. Мислам дека се на работ на премиум гума иако спаѓаат у меинстрим со цена.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #5031 на: 14 Април 2015, 20:55:48 pm »

[sarcasm]Само испитувања на јавното мислење од „павел шатев“. Тестови џабе ни`се. [/sarcasm]
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5032 на: 14 Април 2015, 21:08:22 pm »

Искуства и мислења од плавуши, типови ко Дарт Џиз'с што бутнале трафика и ФилипВ што возеле кросовер по кривини со брзини за на раб на пролизгуавње? Fuck-yea, тие се најрелевантни. Јебеш инженењри и тестови со податоци добиени со примена на научен метод... No-sarcasm

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #5033 на: 14 Април 2015, 21:53:32 pm »
Некни прашував за гуми, 195 65 R15
Goodyear EfficientGrip Performance се 3500 ден.
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodyear/EfficientGrip-Performance.htm
Continental Premium Contact 5 се 3800 ден.
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Continental/Premium-Contact-5.htm

Таа е дилемата, пошто нема друго поасално у оваа димензија изгледа...
Има ли врска во која земја се произведуваат, пошто знам кај нас Goodyear имаа и некои гуми со потекло од Tурција.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5034 на: 14 Април 2015, 22:51:11 pm »
Има врска

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5035 на: 14 Април 2015, 22:55:07 pm »

Истата димензија ја возиме :)

Еве мислења за Nokian Line на oponeo
Еве мислења за Hankook S1 EVO 2 на oponeo

Споредба:

Кај Нокианот оценката е од 266 мислења, штo не е за занемарување.

Еве мислења за Nokian Line на tirereviews
Еве мислења за Hankook S1 EVO 2 на tirereviews

Јас ги имав и ги извозев некои 4-5000км.
Гумите се одлични за нормално возење. На автопат се нормално бучни како и сите други. Многу се меки а на мокро се шина. Оставаат впечаток на солдна гума која се лепи за мокар асфалт. Низ кривини брзо ги немам возено, не знам како се осеќаат. У принцип, многу ме потсеќаат на КОнтинентал Премиум Контакт 5.

Јас би ги ставил на сопствено возило без да се мислам. Мислам дека се на работ на премиум гума иако спаѓаат у меинстрим со цена.

Итересно, на Опонео се ставени и Нокианот и Ханкокот како премиум. Ама тотално ми е небитно. Фала за споделеното :)

Чекам Клинчар од Неготино да не изненади со некоја цена, инаку најверојатно Нокианот ќе ги пазарам.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5036 на: 15 Април 2015, 10:03:31 am »
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5037 на: 15 Април 2015, 10:32:28 am »
Искуства и мислења од плавуши, типови ко Дарт Џиз'с што бутнале трафика и ФилипВ што возеле кросовер по кривини со брзини за на раб на пролизгуавње? Fuck-yea, тие се најрелевантни. Јебеш инженењри и тестови со податоци добиени со примена на научен метод... No-sarcasm

Миле, на кој начин возењето на кросовер по кривини близу границата на тракција се противи на важноста на систематското тестирање на гумите?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #5038 на: 15 Април 2015, 10:46:15 am »
Ima li nekoj iskustvo so Nexen nFera su4 model?  Nekolku pozitivni komentari najdov na net. Cena za 225 40 r18 e 4000 den. :)

Мислиш за SU1?
Ги видов гумите, чисто од радозналост, и можам да кажам дека гумите делуваа екстра.
Меки на прв поглед, али додека не се стават на кола, незнам...Инаку и за помалку киломтража да се трошат, ако одржат перформанси, ондак вредат за секој денар.

Додека не видам споредбен тест не ги ни погледнувам, не сакам да експериментирам со безбедноста.

Споредбен тест? Да експериментираш со безбедноста?
Фино.

Не можеш на око и со фаќање да осетиш дали гумата ќе е мека или тврда. И ја мислев така може да се види ама јок. Пс3 се камен на фат дури со прст да чукнеш има звук као да чукаш по тврда пластика,  а уствари нема везе, далеку од пластика, квалитетна преквалитетна гума,  на кола се меки и сосем пријатни коа ги возиш. Така да тек коа ќе се монтираат може да се осети.

Не станува збор за мекост на гумата со притискање или гмечење или фаќање.
Јас ја гледам нагазната површина од гумата, ја притискам со нокт.
Таа е релативно мека, што зборува дека би требало да биде добра и да има добар контакт со подлогата, исто така зборува дека релативно брзо и би се абела, а тоа како ке се однесува на патот со возилото е точно дека ке знаеш кога ке ми монтираш, а тоа го реков и во мојот претходен пост.

Јас за гумиве имам читано на странски страници, најчесто на другите континенти, а сега почнаа пред некое време да ги носат и кај нас.
Гумите се нови за нас, но не се нови кај нас. Штом се монтираат фабрички на европски возила, и фабрички на возила од други континенти, значи дека веројатно ги бива.
Освен нели ако е во прашање безбедноста на @Drive-r .

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nexen/N-Fera-SU1.htm

За парите по кои се продаваат кај нас, мислам дека се сосема ОК гуми. Прашањето е колку ке бидат трајни и добри после две три години.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5039 на: 15 Април 2015, 11:35:51 am »
Групер попуст :)

http://grouper.mk/skopje/deal/gumi-mk-vaucer-za-popust

Тепаат кој нејќе :)
Другите не ги ни погледнав, ама пази ја редовнава цена :

Мишелинот се секаде од 7.150 до 7.900 денари ;)