Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1841529 пати)

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 883
  • Am386 DX/DXL-40
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #4635 на: 01 Февруари 2015, 03:11:09 am »
Чекај малку, што пишуваш? Ако на пример кочи само левото тркало, колата ќе ти влече на десно? 3 часот дошло, ама уште не е време за губење свест.. :-D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #4636 на: 01 Февруари 2015, 03:11:53 am »
Погрешно. На фудбал кога ќе те бутнат паѓаш на десно затоа што од лево те бутнале. Кога поминуваш низ вир, отпорот влече наназад, не странично.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #4637 на: 01 Февруари 2015, 03:14:20 am »
Значи примерот со фудбалот не е валиден у случајов. Патем, со физиката слабо(у средно едвај чекаа да одговарам, пошто измислуев нови закони и формули :D) затоа и сите претходни постови ми се со прашалник. Не тврдам ништо, само си прашуем :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #4638 на: 01 Февруари 2015, 03:15:57 am »
Да те изврти на спротивната страна би требало да се случи само ако имаш заден погон без LSD.

Присутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 883
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #4639 на: 01 Февруари 2015, 03:19:50 am »
Кул тогаш. По моја логика, ако удриш во вир, се забавува страната која удира во вирот и влече натаму. А, би ми имало смисла кога ќе удри во вир да завлече на другата страна, ако во тој момент ја употреби кочницата (без абс, ама и со него може да биде тоа случај).

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #4640 на: 01 Февруари 2015, 05:08:45 am »
милион фактори влијаат тука,џабе пробувате да одгатнете

се десило јбг,битно не си стиснал кочница,зошто тогаш може да стане ептен незгодно
preteknuvav 2 shlepera koi vozea eden pozadi drug. na 130 i na avtopat ne kocam niti probuvam za izbegnam pa makar i covek da mi izleta na pat.zatoa znam deka vozev pravoliniski i ne koregirav volan koga ja vidov vodata. mislev deka zimski gumi lepat na vodeno deka zatoa se pobezbedni? zatoa nikogas nemoam da psotignam max brzina so zimski na vlazno i zimski na suvo?!
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #4641 на: 01 Февруари 2015, 07:30:10 am »
Моментално накај катланово има идеални услови за аквапланинг :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43930
  • Il Moderatore
« Одговори #4642 на: 01 Февруари 2015, 07:52:44 am »
Нека ја однесе колата на центрирање и цврсто воланот со две раце држење... После тоа  кога левите тркала ќе му улетаат у вир, на лево ќе му бега колата :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4643 на: 01 Февруари 2015, 08:55:11 am »
Значи примерот со фудбалот не е валиден у случајов. Патем, со физиката слабо(у средно едвај чекаа да одговарам, пошто измислуев нови закони и формули :D) затоа и сите претходни постови ми се со прашалник. Не тврдам ништо, само си прашуем :)

Кими, нема шанси левите тркала да отидат у вода а колата да ти завлече у десно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #4644 на: 01 Февруари 2015, 10:23:14 am »

Кими, нема шанси левите тркала да отидат у вода а колата да ти завлече у десно.

Кул тогаш. По моја логика, ако удриш во вир, се забавува страната која удира во вирот и влече натаму. А, би ми имало смисла кога ќе удри во вир да завлече на другата страна, ако во тој момент ја употреби кочницата (без абс, ама и со него може да биде тоа случај).

Е така де, тоа се обидувам да го кажам.

Да, така е ако тркалата го исечат вирот, но ако лизгаат по површината од водата можно е автомобилот да зализга во спротивната насока.
Никад до сега у мои 15 години како возам, и еве поготово задниве две години, кога сума сумарум, преку 2500 километри ги извозев на дожд, не ми се десило со едната страна да зацапам у вир и другата страна да има тенденција да завлече кон себе.

Си имал добри гуми, затоа.

Сум имал добри гуми, тоа да, ама збориме за чиста физика тука.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4645 на: 01 Февруари 2015, 10:41:09 am »
agen,amater alert
licno iskustvo. suv avtopat,zimski gumi.
naletuvam na voda samo od levata strana,znaci samo levite gumi vlegoa vo voda,desnite bea na suv avtopat.zabelezav znacitelno zabeguvanje vo desno.
why is that? 130km/h pravoliniski se dvizev. niti menuvav lenti niti nisto
ocigledno deka e od vodata,ama dali prolizgale ili zalepile zimskite gumi na vodenata povrsina?

Со какво ауто ?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #4646 на: 01 Февруари 2015, 11:05:19 am »
Се физичари на форум упм .... ;D

Него волку размислувате детаљно во критична ситуација ило гледате само г'з да спасите?

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5576
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #4647 на: 01 Февруари 2015, 13:04:48 pm »
Ne znam dali e sugestija ili ne, ali mene so 225kite kolata poubavo mi zabrzuva, dali deka tie se letni i imaat podobar grip ili deka imaat pogolema nagazna povrsina ne znam.
Samo znam deka edvaj cekam da gi stavam letnite nazad, so zimskive ic ne mi se dopaga vozenjeto, gumata se kifli poveke zasto e povisoka, vo krivina ne se osekam tolku sigurno kako so 225kite a razlika na amortizacija skoro i da nema, so 225kite duri i pomeko pominuva na nekoi neramnini, t.e. pomalce se slusa.

Jas sum za posiroka guma sekogas, ali vo ramki na dozvolenoto.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4648 на: 01 Февруари 2015, 14:42:59 pm »
Си има секоја кола пропишано идеална димензија.

За стајлинг пошироко секогаш е подобра..

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #4649 на: 01 Февруари 2015, 15:56:16 pm »
agen,amater alert
licno iskustvo. suv avtopat,zimski gumi.
naletuvam na voda samo od levata strana,znaci samo levite gumi vlegoa vo voda,desnite bea na suv avtopat.zabelezav znacitelno zabeguvanje vo desno.
why is that? 130km/h pravoliniski se dvizev. niti menuvav lenti niti nisto
ocigledno deka e od vodata,ama dali prolizgale ili zalepile zimskite gumi na vodenata povrsina?

Со какво ауто ?
dacia logan 1.4MPI LPG 2007 redovno servisirana vo reno/dacia/nissan
sea mi tekna deka od koga ja imam do denes 45000 porjdeno,niednas ne sum ja nosel na centriranje.samo the usuaal menuvanje letni zimski i balansiranje eventualno.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020