Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1841485 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17603
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #4620 на: 31 Јануари 2015, 22:42:25 pm »
Дали така ми се чини, или 225-ката има драстично пократок пат на кочење од 205-ката?

драстично = 1.8 метри пократок од 100 км/х до 0 км/х

1.8 метри изнесува растојанието помеѓу задниот браник и предните седишта кај голем дел од модерните хечбек возила. Ти радо би да му влезеш на некој во гепек до предни седишта или можеби само двајцата браници да префарбувате?

Ова е нормално worst case сценарио кое служи само како репер за да ја воочиме разликата меѓу тие 1.8 метри кои тебе не ти изгледаат драстични.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #4621 на: 01 Февруари 2015, 01:59:00 am »
agen,amater alert
licno iskustvo. suv avtopat,zimski gumi.
naletuvam na voda samo od levata strana,znaci samo levite gumi vlegoa vo voda,desnite bea na suv avtopat.zabelezav znacitelno zabeguvanje vo desno.
why is that? 130km/h pravoliniski se dvizev. niti menuvav lenti niti nisto
ocigledno deka e od vodata,ama dali prolizgale ili zalepile zimskite gumi na vodenata povrsina?
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #4622 на: 01 Февруари 2015, 02:02:50 am »
Ако при поголема брзина левата страна ти отишла во вода, пологично ми е колата да ти забега во лево, не во десно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #4623 на: 01 Февруари 2015, 02:20:16 am »
Можеби поради тоа што едното погонско тркало(левото) наидува на многу поголем отпор од другото погонско тркало(десното), кое што нема никаков отпор и има повеќе снага, а со тоа и ја повлекува колата у десно.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4624 на: 01 Февруари 2015, 02:28:40 am »
Баш заради тоа што у моментот левата страна наидува на поголем отпор, десната страна има „повеќе“ снага и има тенденција да оди побрзо, што ќе рече колата би занесла во лево, не во десно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #4625 на: 01 Февруари 2015, 02:31:33 am »
Нели те исфрлуваше водата у другата страна? Нели е пологично кај шо има појше снага да влече натака?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #4626 на: 01 Февруари 2015, 02:31:56 am »
милион фактори влијаат тука,џабе пробувате да одгатнете

се десило јбг,битно не си стиснал кочница,зошто тогаш може да стане ептен незгодно

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #4627 на: 01 Февруари 2015, 02:33:52 am »
А, може и неприметно и инстинктивно коа ја видел водата или коа улетал у нејзе избегал у десно?

Присутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16734
  • Keep it 100
« Одговори #4628 на: 01 Февруари 2015, 02:40:18 am »

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4629 на: 01 Февруари 2015, 02:42:19 am »
Нели те исфрлуваше водата у другата страна? Нели е пологично кај шо има појше снага да влече натака?

Ако играме фудбал, и ја стојам у место, а ти трчаш накај мене и се маваш со левото рамо во мене, дали десното ќе ти отиде понапред, пошто левото завлекло поради изненадниот отпор во движењето, или левото ќе ти отиде понапред пошто не почитува закони на физика?

Присутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #4630 на: 01 Февруари 2015, 02:46:58 am »
Да, така е ако тркалата го исечат вирот, но ако лизгаат по површината од водата можно е автомобилот да зализга во спротивната насока.

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #4631 на: 01 Февруари 2015, 02:50:53 am »
Веле, коа ќе се удриш така како што опиша на фудбал, паѓаш на десно рамо нанапред.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4632 на: 01 Февруари 2015, 02:59:02 am »
Да, така е ако тркалата го исечат вирот, но ако лизгаат по површината од водата можно е автомобилот да зализга во спротивната насока.

Никад до сега у мои 15 години како возам, и еве поготово задниве две години, кога сума сумарум, преку 2500 километри ги извозев на дожд, не ми се десило со едната страна да зацапам у вир и другата страна да има тенденција да завлече кон себе.

Веле, коа ќе се удриш така како што опиша на фудбал, паѓаш на десно рамо нанапред.

Егзекли. Ако удриш со левите тркала во вир, десната страна има тенденција да оди нанапред, со што колата завлекува према лево, не према десно.

Отсутен Kimi R

• Сениор
« Одговори #4633 на: 01 Февруари 2015, 03:05:21 am »
Веле, епа коа трчам и ќе ме удрат у лево рамо, паѓам на десно нанапред. Колата ја удира вода по левите тркала, тегне десно нанапред. Те влече страната која што те тегне, кај што има појше сила, а не страната која што ти пружа отпор.

Присутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #4634 на: 01 Февруари 2015, 03:09:52 am »
Никад до сега у мои 15 години како возам, и еве поготово задниве две години, кога сума сумарум, преку 2500 километри ги извозев на дожд, не ми се десило со едната страна да зацапам у вир и другата страна да има тенденција да завлече кон себе.

Си имал добри гуми, затоа.