Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2257080 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #3435 на: 28 Март 2014, 21:58:10 pm »
Пошто конкретно овој модел е поспортски ориентиран и вака на допир се бајаги тврди. Башка возам 50ки, можам да уживам колку толку во комфор само со зимска гума.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3436 на: 28 Март 2014, 21:59:08 pm »
Пошто конкретно овој модел е поспортски ориентиран и вака на допир се бајаги тврди. Башка возам 50ки, можам да уживам колку толку во комфор само со зимска гума.
Не си далеку од реалноста но сепак.... немам искуство со спортските Мишелинки.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #3437 на: 28 Март 2014, 22:26:36 pm »
@Milko, приметна е разликата во сајдволот на CPC vs CSC од иста серија и димензија. Исто и за Michelin Primacy vs Pilot Sport. Пробај па ќе видиш :)

Интересна работа, гледам дека Primacy 3 vs Pilot Sport 3 Имаат побајаги подобар индекс за потрошувачка на гориво...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Strujata85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #3438 на: 29 Март 2014, 02:10:29 am »
Do iskusnite decki :D ,  Me interesira, dali so promena na gumi 195 50 15, se promenat so 195 55(60)15 ke se dobie pomeko vozenje bidejki so prvite dimenzii ima uabv lik no ima vozenje kako vo kocija, dali bi se smenilo nesto vo vozenjeto ?  Tnx  ;)
Живејте го животот, бидејќи има рок на траење . . .

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3439 на: 29 Март 2014, 08:14:19 am »
Ќе има помено возење секако бидејќи гумата со повисок профил е помека и има повеќе простор за деформација. Барем пукнатините на патот нема да се осеќаат со повисоката гума.
Јас на Спаркот фабричка имав 155/65-13 гума, кога ја сменив со 155/70-13 имаше драстична разлика на пример.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #3440 на: 29 Март 2014, 08:30:33 am »
Која би била разликата при осет во возење и евентуално возни перформанси, ако 15" те тркала (челични бандажи), ги заменам за 16" тркала (Алуминиумски Бандажи, OZ Racing), односно 15" тркала ама Алуминиумски Бандажи (OZ Racing)?

Дали освен шминка, ќе добијам некаков друг бенефит?

Кои би биле разликата помеѓу овие три варијанти?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3441 на: 29 Март 2014, 08:36:32 am »
од 15 алу (овие комерцијалниве) до 15 челичен, ништо нема да осетиш. Ако одиш една димензија нагоре, веќе ќе осетиш малку попрецизно упоравување и подобро сознание кај се дупките на асфалот низ градов. Друго - ништо. Од естетски аспект, убаво е ако одиш на алуминиумски, да одиш една бројка нагоре од челичните.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #3442 на: 29 Март 2014, 08:42:55 am »
од 15 алу (овие комерцијалниве) до 15 челичен, ништо нема да осетиш. Ако одиш една димензија нагоре, веќе ќе осетиш малку попрецизно упоравување и подобро сознание кај се дупките на асфалот низ градов. Друго - ништо. Од естетски аспект, убаво е ако одиш на алуминиумски, да одиш една бројка нагоре од челичните.

Фала ти.. Станува збор за Цитроен от (Ц3), па размислував да малку му заврстам возење со други тркала.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #3443 на: 29 Март 2014, 10:50:00 am »
Во главно се се сведува на профилот на гумата, и ширината на истата.
Со нископрофилна гума би требало да добиваш повеќе фидбек од подлогата, а со поширока, би требало да осеќаш поголема стабилност при, што би рекле некои, ентузијастичко возење.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #3444 на: 29 Март 2014, 11:51:18 am »

Мекоста на гумата на допир нема ама баш никаква врска со мекоста на гумата во возење.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #3445 на: 29 Март 2014, 11:56:07 am »
Која би била разликата при осет во возење и евентуално возни перформанси, ако 15" те тркала (челични бандажи), ги заменам за 16" тркала (Алуминиумски Бандажи, OZ Racing), односно 15" тркала ама Алуминиумски Бандажи (OZ Racing)?

Дали освен шминка, ќе добијам некаков друг бенефит?

Кои би биле разликата помеѓу овие три варијанти?

ма јок,не си ја уништувај вожњата за џабе

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3446 на: 29 Март 2014, 11:56:26 am »
Ако го притискаш сајдволот на ненапумпана гума, може да приметиш разлика баш како во примерите што ги наведов. Следниот пат во салон за гуми пробај. Битно е да се исти димензии, ист производител и ист лоуд индекс, а едните да се окатактеризирани како поудобни од другите. Не велам дека е ова „ултимејт“ оцена за „удобност“, туку дека едноставно има приметна разлика од UHP гумите до соодветните „comfort" варијанти од ист производител.

Ако сакаш да оцениш по притискањето на крампоната и тврдината на самата гума - нема ништо да оцениш.

Ништо нема да уништи од 195/65/15 на 205/55/16. Само ќе подобри изглед :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #3447 на: 29 Март 2014, 12:01:01 pm »
епа ја нешто грешно сум разбрал,мислев сака нископрофилни гуми

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3448 на: 29 Март 2014, 12:02:44 pm »
не бе, сака едно бројче +  :) Со правилен избор на гума - може и да си подобри удобност..
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4114
« Одговори #3449 на: 29 Март 2014, 12:22:41 pm »

Кај французите 3 км не приметуваш со дупната гума дека возиш :) Удобноста на возење со гума (за иста димензија) се подобрува со мека компонента, намалена бука на тркалање и издишана гума. Веројатно на првиве две треба да внимаваш при избор.