Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2335186 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8300
  • Плинаш!!!
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #14295 на: 04 Јуни 2026, 16:32:07 pm »
Дечки има некој искуство со Sailun целосезонски? Читам многу позитивни ама и негативни коментари.
Тргнав да си земам уште две гуми Trackmax ама немаат и незнаат кога ќе имаат.
Така да остануваат Sailun, Riken, Taurus или незнам што друго би било, ама мора да бидат целосезонски и не поскапи од 3500 денари+монтажа со димензија 185/60/15.
Ако имате предлог, искусто....пукајте.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

LingLong 4S, 3040денари. Сајтов вели 5% попуст додатно за онлајн нарачка. Исто на тестови имаа мид левел резултат.

https://kupigumi.mk/product/185-60r15-88h-sport-master-4s/

A fairly significant step ahead was the Linglong Sportmaster 4S, which is the new name for the GripMaster 4S. Linglong were one of the original budget manufacturers, but they have been making a huge investment in development and it's paying off with a sixth place finish overall, significantly ahead of the cheap tyres and almost matching the premiums. Linglong has chosen a dry / wet bias for this tyre, which I'm all for in an all season tyre as it was the best in the dry overall.
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/The-Best-All-Season-Tyres-for-2025-26.htm
Па и овие не се лоши. Сеа за сеа таурус/рикен некако ми водат. Имаат слична шара со другите 2 гуми што ги возам.
Бев до мотоцентар сеа да ги видам гумите и да прашам за монтажа. Дали јас оддамна не сум менувал гуми или забегале со цениве незнам ама да променат 2 гуми со балансирање и вентил 1000 денари и +400 денари предните комплет со се бандаш да ги стават задни а на задните бандаши да ги монтираат новите и да ги стават напред. Значи за да оштрафи и заштрафи 8 штрафа ми бара 400 денари?  Јас не зум во тек или мотоцентар полуделе? Какви се цените на вулканизерските услуги по другите салони за гуми?

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7169
« Одговори #14296 на: 04 Јуни 2026, 19:45:06 pm »
Многу пати досега спомнуван, Дејан кај Дојрана: https://gumigumi.mk/

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6908
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #14297 на: 04 Јуни 2026, 20:22:39 pm »
@Zile за да отшрафи и заштрафи 16 штрафа другар од детство ми зеде 600 денари, па сега ти види.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15174
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #14298 на: 04 Јуни 2026, 22:14:56 pm »
Можни сценарија:
-еднострано чувство за другарство.

-те знае шо специјалка си и дека фрлаш пари по колите

-и тој мора да плати сметки

Бирај кое најмногу ти одговара.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3708
« Одговори #14299 на: 04 Јуни 2026, 23:01:56 pm »
Аман бе Несторче, со голи раце ли ги одвртуваше шрафовите другарчето од детство што ти земало 600 денари за 16 штрафа? Фактички 4 гуми ти сменил, што год да е. Ако гледаш, другарчето од детство од гума ти земало 150 денари. Ти не си прљал раце, тоа црното па кожата, ем сакаш глатки негувани раце, ем сакаш другарчето од детство со голи раце да вади штрафови за џабе. Маму му, сега си у Немачка, понашај се европски барем. Немачка е 3 сила у Европа од напред, не како Македонија од доле.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3708
« Одговори #14300 на: 04 Јуни 2026, 23:03:13 pm »
Можни сценарија:
-еднострано чувство за другарство.

-те знае шо специјалка си и дека фрлаш пари по колите

-и тој мора да плати сметки

Бирај кое најмногу ти одговара.

Ова е јако начукување, ептен го изгорел ....... тоа е данок на не искуство...
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45035
  • Il Moderatore
« Одговори #14301 на: 04 Јуни 2026, 23:19:14 pm »
Како беше вицон... „Нема веќе другарии...“ :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #14302 на: 04 Јуни 2026, 23:32:15 pm »
Многу пати досега спомнуван, Дејан кај Дојрана: https://gumigumi.mk/
Ќе ѕирнам што има, фала.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7282
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #14303 на: 05 Јуни 2026, 07:22:41 am »
Никој не сака сам да си смени тркала, а му пречи кога некој друг му наплаќа.
На туѓа кола се труди, и треба да е глуп?   ;D

Zile, 2 вентили по 200ден + 300ден од тркало промена и балансирање и толку иди. Или 2х150ден со 2х350ден.
Мене толку ми земаше за 15ка челик маалски, 300ден од тркало, плус јас тркалата му ги носев и си ги земав, кола не креваше.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #14304 на: 05 Јуни 2026, 07:55:32 am »
Цената за промена на гума на бандаж горе доле е во ред. Да ја демонтира од кола па да ја извади гумата од бандаж па нов вентил па да монтира гума да ја балнсира и да ја монтира на кола 500 денари е во ред. Ама да ја оштрафи предната гума и сосе бандаж да ја стави задна 400 денари??? За 4штрафа 400 денари? Не фала, не е за 400 денари ама не сакам некој будала да ме прави.

Се јавив вчера во пнеуматик чисто споредба да направам. 300 денари им е промена на гума со нов вентил и балансирање.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7282
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #14305 на: 05 Јуни 2026, 08:42:51 am »
200ден од тркало е, тотал 400 како шо разбрав, ако ти чини.  :D

Во Пневматик Битола кај сестра ми менувавме задни нови гуми, и ја направија рокадата бесплатно како шо сакаш ти, новите гуми на задни бандажи ги ставија напред, предните тркала назад.
Сами се понудија а планирав сам дома да ја правев макар и 100-ка од тркало да земаа, не му давав.  ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30698
    • CARclub.mk
« Одговори #14306 на: денес во 16:56:04 »
Мотоцентар почна да нуди Falken, даваат и 5-годишна гаранција. По тоа што гледам, цените им се добри.

https://www.carclub.mk/2026/06/10/motocentar-stanuva-makedonski-partner-na-falken-i-nudi-5-godisna-garancija/

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20378
« Одговори #14307 на: денес во 17:43:22 »
Што покрива гаранција на гума?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30698
    • CARclub.mk
« Одговори #14308 на: денес во 17:46:01 »
Претпоставувам дека е нешто слично со Continental гаранцијата од пред неколку години. Пресметуваат одредена истрошеност годишно и ако има дефект кој не е од човечка грешка (удар, мавање дупка, итн), покриваат остаток до нова гума.

Како и да е, не знам точно, ќе препроверам и ќе пренесам.

Едит, еве директ од сајтот на Фалкен: https://www.falkentyre.com/en/service/warranty

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 275
« Одговори #14309 на: денес во 18:07:19 »
Мотоцентар почна да нуди Falken, даваат и 5-годишна гаранција. По тоа што гледам, цените им се добри.

https://www.carclub.mk/2026/06/10/motocentar-stanuva-makedonski-partner-na-falken-i-nudi-5-godisna-garancija/
Стариот пред некој ден монтираше на качанички пат, димензија 195/65/15, дот25 му дале наводно немале 26 дот, и се произведени во Турција.