Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1987253 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13995 на: 30 Август 2025, 07:26:14 am »
Демек новиве гуми не ги бива? Да фрлам у канта Michelin PS5-киве а?
Батали и Дурекс. Глеаш и Спортекс го снема нешто изгледа не ги бива.
Имаше Симо убаво пишано на некоја тема, "со тие гуми џабе ти се добри плочки и дискови".

Срамота е релативизирање и оправдување за лоши гуми на автомобилски форум. Не, гума со такви пукнатини не е добра гума, одамна е поминат векот и најголемиот дел од карактеристиките што ги имала, ги нема. Не заборавајте, подобро да не ви запали колата отколку да не можете да застанете!

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Пукнатините се појавиле уште пред 3г.
3г вози гуми со изгубени карактеристики и возни својства ама уште е жив,да одиме да го убиеме пошо ете сам не се убил.

God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #13996 на: 30 Август 2025, 08:00:16 am »
Па после 2 месеци ќе треба на зимски да смени затоа ќе ги смени и да не го почудите,а не дека од тоа шо се толку за менување.
Ама кога не разбираш ништо не прајш.

Другар, а бе оди бркај работа.

Гумиве од шо се отидени, камчиња се заглавуваат во мазна површина.

Шара немаат гумиве. Ќе терале уште 10 години со “нормално” возење, оти ѕидовите немале пукнатини, што ти утврди од 3 сантими на лоша слика… Гумиве саксии да ги направи, за 10 години земјата ќе ги голтне, не па да ги вози. Тоа што се 5-6 години стари со 40-50к километри, заеби.

Се појавиле третата година. Или не ги бива гумите, или он нешто погрешно прави. Оти мене не ми пукаат гумите? А да, пошто ги одржувам редовно, постојано се чисти, складирани прописно и им ставам дресинг од 70 евра, затоа.

Ќините зелени, после “шалио сам се”. Глупости кажвате, шо е срамота, луѓе ве читаат. Не се примеќате со Доминос, цело време само вие двајца контра сте, за сѐ?

Свесен бил сопственикот, ќе пазел кога возел? Сенки може сѐ да предвиди, на 80 ограничување - 40 ќе вози.

А бе да ве прашам - на ТУВ во Германија ќе го пројдат со гумиве? Или на било кој друг технички во нормална држава? За тука ги менва за на технички.

И да тролате, едноставно не сте интересни. А не тролате, толку ви е.

Обавезно да ми одговориш, немој кусо да останеш, па колкава и да е глупоста шо ќе ја треснеш.

Обавезно нема да ти вратам, не бери гајле.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #13997 на: 30 Август 2025, 10:06:25 am »
Па после 2 месеци ќе треба на зимски да смени затоа ќе ги смени и да не го почудите,а не дека од тоа шо се толку за менување.

Шара немаат гумиве. Ќе терале уште 10 години со “нормално” возење, оти ѕидовите немале пукнатини, што ти утврди од 3 сантими на лоша слика… Гумиве саксии да ги направи, за 10 години земјата ќе ги голтне, не па да ги вози. Тоа што се 5-6 години стари со 40-50к километри, заеби.

Се појавиле третата година. Или не ги бива гумите, или он нешто погрешно прави. Оти мене не ми пукаат гумите? А да, пошто ги одржувам редовно, постојано се чисти, складирани прописно и им ставам дресинг од 70 евра, затоа.

Ќините зелени, после “шалио сам се”. Глупости кажвате, шо е срамота, луѓе ве читаат. Не се примеќате со Доминос, цело време само вие двајца контра сте, за сѐ?

Свесен бил сопственикот, ќе пазел кога возел? Сенки може сѐ да предвиди, на 80 ограничување - 40 ќе вози.

А бе да ве прашам - на ТУВ во Германија ќе го пројдат со гумиве? Или на било кој друг технички во нормална држава? За тука ги менва за на технички.

Обавезно да ми одговориш, немој кусо да останеш, па колкава и да е глупоста шо ќе ја треснеш.

Оди бе купи Hankook оти биле подобри од Michelin според твоето знаење. И на зима незаборавај гумите и Кијата во дневната да си ги чуваш, на собна температура да не се стврднуваат.  Не си експерт бе пријател, само имаш опсесивно компулсивно растројство, оди ајде пери ги бандажите од внатре да не случајно изгубат баланс од нечистотијата.

[

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #13998 на: 30 Август 2025, 10:19:39 am »
Нормално и уште понормално е дека со оглед на тоа дека сопственикот и возачот на спорните гуми е свесен за нивната состојба, шансите нешто да му се случи и за тоа да се виновни гумите се многу мали, а да пукни гума уште помали.

Значи соственикот телепатски комуницира со битието на гумите и ги уверува дека ја разбира нивната состојба. Гумите, поттикнати од емпатијата, вложуваат екстра напори - такоречи се стегаат појако - и возвраќаат со гаранции дека нема да се случи ништо и дека нема да пукнат ;D ;D ;D

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
« Одговори #13999 на: 30 Август 2025, 10:23:46 am »
Бреее, јас на точак ваква гума не би возел не па на кола на автопат. За 200, 250 евра живот ќе изгуби некој.

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #14000 на: 30 Август 2025, 11:32:20 am »

Оди бе купи Hankook оти биле подобри од Michelin според твоето знаење. И на зима незаборавај гумите и Кијата во дневната да си ги чуваш, на собна температура да не се стврднуваат.  Не си експерт бе пријател, само имаш опсесивно компулсивно растројство, оди ајде пери ги бандажите од внатре да не случајно изгубат баланс од нечистотијата.

[

Сѐ што напиша веќе ми е завршено.

Само в дневна не, ми сметаат. Стан им купив, да се шират. Каде сум кажал дека едната е подобра од другата гума? Јас кажав само мене која ми се допаѓа повеќе. Купив Ханкук зимски.

Каде виде дека јас имам изјавено за било што дека сум експерт? Не сум, ни оддалеку. Само имам мозок во глата, за разлика од тебе.

Имам ОЦД, да, свесен сум. Признавањето е првиот чекор кон лекувањето.

Само шо си ја исправ колата. Ќефој. Ладно пивце си отворив сеа, ручек, па едно Поло за хемиско имам да го сработам.

Друго?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #14001 на: 30 Август 2025, 12:24:58 pm »
Да знаеш колку не знаеш нема да се мислиш дека си битен и дека твоето мислење е нај исправно и нај правилно.

Мозок има секој,ум поретко.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #14002 на: 30 Август 2025, 12:50:10 pm »
Абе мене не ми е намерата да се расправам, посебно не со вакви ко него, возбудени дека се мора да е ново и пиц пец инаку не чини. Јас реков и сам дека гумите се за менување во скоро време, ама не дека е нешто страшно или дека се пред пукање.
Кај татко ми се исто 2016 зимските, па ништо не му е, нормално се потврди од нови, ама дека се возат уште, се возат. Сигурно нема утре со нив да тргни до Германија да ме посети.

Јас лично возам Goodyear стари 1 година, ама и тие знаат да пуштат и да излизгаат, вчера на пример ми се случи тоа, затоа викам ако си свесен што имаш на кола, така и ќе се понашаш на патот. Ако сметав дека гумите се небитни ќе земев кинески.

И да возам за Domino's со гуми стари и преку 10 години и испукани цели, поминале на tüv и не загинал ете сеуште никој ( скраја да е). Така да искуство е едно, теорија е друго 
« Последно менување: 30 Август 2025, 12:55:13 pm n1kola »

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #14003 на: 30 Август 2025, 17:00:11 pm »
На тема лоши гуми

Поголемо сра*е немам возено, буквално на секор вирче лизгаат. Conti EcoContact 2018/2020 година, шара не прашвај :D

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #14004 на: 30 Август 2025, 19:33:58 pm »

Тоа е добро нели?
Сеуште лепат, во пластика можат да заглават?

...

Тоа се вика spontaneous combustion. Поголема е шансата дека јацата тебе ќе ти екплодираат ради неупотреба поскоро него гума Спортива што ќе пукне

Шо Спортива гуми возиш?

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #14005 на: 30 Август 2025, 19:35:55 pm »
Екстра е бато.

Грип за извоз.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #14006 на: 30 Август 2025, 21:07:08 pm »
Не можам да разберам зошто доаѓате во Македонија за годишен одмор. Не тролам, стварно не можам да разберам.

Си се иселил од економски, социјални, здравствени (Х) причини. Зошто побогу си ја мачиш душата да се враќаш секоја година (некои и неколку пати годишно)?
Или му персираш на Никола или важи и за мене о за сите други кои доаѓаат во родниот крај на одмор.
Па пошо не си помислил дека покрај тоа пто имаме враќа,сестри,родители,роднини,пријатели имаме имот,некој има и  бизнис итн.итн.
Не дека го трошиме цел одмор во Мк,имаме доволно одмор и за на други места.
Е сеа не значи дека се пишуване каде сме биле што сме биле.
А па и ако не е таа дијаспора,ниту плата за јавна администрација ниту пензии ќе има,така да...

Плус да ги потрошиме побрзо гумите...🙂

Отсутен Charlie

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 214
« Одговори #14007 на: 30 Август 2025, 21:15:03 pm »
Боље вакви гуми со пукнатини или нови кинески?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #14008 на: 30 Август 2025, 21:22:15 pm »
Исто е, ризикот е исти.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #14009 на: 30 Август 2025, 21:40:00 pm »
Нови кинески знаат да се погидат првата година да бидат добри,после тоа ...Господ на помош...