Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1780546 пати)

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13230 на: 26 Октомври 2023, 16:53:37 pm »
Razlikata od losa guma do prosecna guma sto e sosema ok e voglavnom okolu 500 den po guma.
Ili 2000 denari za 4 gumi. Samo treba malce da se potrudi covek da se informira procita doznae...
Ama se nemalo pari, a vo isto vreme da se fuknat za kafana ili cigari e togas se ima pari :)

A ima luge i sto pari ne im se voopsto problem ama ete neznaat ili pak ne gi interesira, pa ete moze de procitaat i ke vozat nesto podobro i pobezbedno.
Taka da, sekoj kako sto si smeta taka :)
Сега аналогно на твојата логика и јас да искоментирам, зошто не си земеш јапонска клима за дома? Си напишал оти сакаш да зимаш Вивакс..
Јапонецот (Тошиба, Мицубиши, Даикин) е премиум клима и ќе троши помалку струја.

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
« Одговори #13231 на: 26 Октомври 2023, 16:54:43 pm »
Незнам зашто толку се плука купувањето премиум гуми, а се величи купувањето половни или пиратските опинци (windforce, triangle и ред остали)....

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #13232 на: 26 Октомври 2023, 18:43:43 pm »
Незнам зашто толку се плука купувањето премиум гуми, а се величи купувањето половни или пиратските опинци (windforce, triangle и ред остали)....

Оди па разбери...

Небаре туѓи пари троши човек, па се паѓа у несвест и се плука по имањето квалитетни гуми.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #13233 на: 26 Октомври 2023, 19:07:23 pm »
Не се плука по имањето квалитетни гуми.

Баш обратно - се плука по имањето "неквалитетни", односно "евтини" гуми и се пробува да се продаде тезата дека освен премиум гуми други не постојат.

Постојат, и со причина, односно многу е битно да си свесен за своите возачки способности и автомобилот со кој управуваш при изборот, а не дека сите се кизнај какви шоферишта, со кизнај какви колишта со 1.000.000 коњи, па премиум или ништо.

Сите знаеме дека треба да возиме премиум, ама не сите можеме да си дозволиме. Доста е за мене што е нова гумата, не мора да е премиум. Ќе компензирам за "неквалитетот" на гумите со стилот на возење.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13234 на: 26 Октомври 2023, 19:22:45 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #13235 на: 26 Октомври 2023, 19:34:09 pm »
Мислам дека има општо недоразбирање и многу луѓе лично си ги сфаќаат работите.
Прво, ако правиме споредба на гуми, секако дека оние што се добри и квалитетни, генрално се премиум гуми. Буџет гумите се инфериорни во секој поглед и на секој тест и дури и од лични искуства на луѓето тука.
Второ, кога некој прашува за совет за гуми, без да се каже соодветен буџет, секако дека прво ќе бидат предложени најдобрите во соодветните димензии. Ако некој каже ферски „дечки немам пари, сакам нови гуми“ тогаш е друг муабет. Се предлагаат разни опции во рамки на изразениот буџет.
Трето, кога некој ќе каже „купив канта гуми, ама мене ми се најбољи зошто јас точак возам, овие се само колата да ми ја држат над земја“, пак ќе се најде некое разбирање.
И четврто, кога некој ќе купи буџет гуми и ќе кажува дека е исто како со премиум - е тука е проблемот. Демек другиве глупи се што купуваат од најскупата пршута коа може и Поли салама. Исто ќе не' најаде, стомакот ќе го напуниме, ем 30 пати поефтино ќе се помине. Е па нормално дека тука ќе пукне тиквата и ќе се распламти дискусија. 
Купете си го тоа што мислите, според вашите желби и можности, и не нудете оправдувња за вашиот избор. И уште побитно, не го критикувајте изборот на другите. За све тоа важи. Не само за гуми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5927
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13236 на: 26 Октомври 2023, 19:40:05 pm »
Еднаш и ти нешто ко шо треба да кажиш. :)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3847
« Одговори #13237 на: 26 Октомври 2023, 19:47:39 pm »

На Симо постовите се 99,8% со проверени и корисни информации, било од читање конкретни иформации или од  негово лично искуство што ги споделува. Сега јес дека го нема твоето искуство во сите сфери, но во глобала е еден од членовите на кој што може да им се верува кога ќе пишат нешто и да е човек сигурен дека е така како што е пишано.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #13238 на: 26 Октомври 2023, 20:12:26 pm »
Симо знае на другите совет да им даде,за себе не чини чоекот.Уште Алфа вози. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7387
« Одговори #13239 на: 26 Октомври 2023, 20:16:56 pm »

Цитирај го постот, на кого му кажуваш ова?

Ќе помисли некој на Симо дека му се обраќаш.

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 196
« Одговори #13240 на: 26 Октомври 2023, 21:34:15 pm »
се чуствувам малку виновен што тргна расправата во оваа насока но како што и поназад некој рече се се сведува на можности и потреби, јас знам дека има многу поквалитетни гуми како TS870, ALPIN 6... ама моите можности а реално и потреби се тие да се купи буџет гума која сепак ќе биде нова а ќе се вози на ~10 год. старо возило со мотор 1.4 и 68 HP на кое крајна брзина му е 160 mkh кое исто така го оддржувам најмногу што можам, исто така и летниот сет ми е sava intensa hp2 кој е буџет ранг ама се нови и мене ми вршат работа.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2678
« Одговори #13241 на: 26 Октомври 2023, 21:48:04 pm »
Razlikata od losa guma do prosecna guma sto e sosema ok e voglavnom okolu 500 den po guma.
Ili 2000 denari za 4 gumi. Samo treba malce da se potrudi covek da se informira procita doznae...
Ama se nemalo pari, a vo isto vreme da se fuknat za kafana ili cigari e togas se ima pari :)

A ima luge i sto pari ne im se voopsto problem ama ete neznaat ili pak ne gi interesira, pa ete moze de procitaat i ke vozat nesto podobro i pobezbedno.
Taka da, sekoj kako sto si smeta taka :)
Сега аналогно на твојата логика и јас да искоментирам, зошто не си земеш јапонска клима за дома? Си напишал оти сакаш да зимаш Вивакс..
Јапонецот (Тошиба, Мицубиши, Даикин) е премиум клима и ќе троши помалку струја.
Zatoa sto parapetnite klimi japonski se skoro duplo poskapi i ne ja opravduvaat cenata. Gledav 5ka i razlikata vo cena e 65k vs 110k. Nema loika ic.

Zatoa baram, so slicna logika kako kaj gumite sto napomnav, klima koja sto e nesto poskapa od budget opcija a so ubavi performansi.
Citam, istrazuvam, se konsultiram za pamet i sikustva i tuka na forum.
Pogotovo sto ne gi razboram rabotite kako na primer za gumi, ulja, filtri i ostali raboti okolu kola.
Tri brenda na klima se prodavaat so ista vnatresna edinica s verovatno i ista nadvoresna edinica, a i tuka se naiduva na razlika od 30tina %.
Baska edna od klimite mi e Daikin i ne sum zadovlen, a isti komentari dobiv i od serviseri.
Taka da najskaptoto ne sekogas znaci i najdobro.
Isto i kaj gumite, ne sekoj Michelin e najdobar vo skojata klasa.
Za edna kola zemav zimski Kleber koi na poveke testovi se isti ili podobri od Michelin, po cena znacajno poniska od Michelin a okolu 500 denari od nekoi nekvalitetni brendovi na gumi koi odvaj mozam da im procitam ime.
« Последно менување: 26 Октомври 2023, 21:54:28 pm M3V8 »

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1729
Гуми - Општо
« Одговори #13242 на: 26 Октомври 2023, 22:30:59 pm »
се чуствувам малку виновен што тргна расправата во оваа насока но како што и поназад некој рече се се сведува на можности и потреби, јас знам дека има многу поквалитетни гуми како TS870, ALPIN 6... ама моите можности а реално и потреби се тие да се купи буџет гума која сепак ќе биде нова а ќе се вози на ~10 год. старо возило со мотор 1.4 и 68 HP на кое крајна брзина му е 160 mkh кое исто така го оддржувам најмногу што можам, исто така и летниот сет ми е sava intensa hp2 кој е буџет ранг ама се нови и мене ми вршат работа.
Најважно е да се купат нови, тазе гуми од пристоен производител и проверен модел.
Убаво е да се докажан бренд и ништо не им фали ни на Uniroyal, Kleber, BFGoodrich, Vredestein итн.

Проблем е кога луѓе купуваат Davanti и мислат дека се Mika Hakinen возејќи канта од Дупница со 7 цифрена километража.

П.С. Натали беше (е) одличен комад.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54991
  • Махер
« Одговори #13243 на: 27 Октомври 2023, 07:22:05 am »
Ханкукот што ги зема не се буџет гуми туку премиум. И на сите тестови се меѓу најдобрите.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #13244 на: 27 Октомври 2023, 08:24:15 am »
Кој увезува Клебер во МК?