Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1781389 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5932
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12810 на: 08 Април 2023, 11:03:45 am »
Вака нешто 🤔

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #12811 на: 08 Април 2023, 13:37:02 pm »
Лелеее. И мене инструкторот ми објаснуваше дека подобро е нови/позачувани гуми да одат на предна оска, додека другите, позади. Ако се изгуби тракција на задни, многу е по зезнато за контролирање на возилото.

Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3015
« Одговори #12812 на: 08 Април 2023, 14:14:04 pm »
Ја не сум average возач и не се слагам со овие тврдења, а знам дека и не сум единствен.
Само пун гас а? Него најде некоја статија да се потврди ова што го кажуваш?

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6850
  • French diamond
« Одговори #12813 на: 08 Април 2023, 15:10:59 pm »
И во двете ситуации е заебано, ама мислам дека ако загубиш контрола т.е ти пролизгаат  предните гумите во кривина, многу потешко е да ја вратиш контролата и да не продолжиш на право во кривината, наместо да вртиш накај што си намерил. Ми се деси такво нешто сега оваа зима, со кола од работа со лоши предни гуми, наместо лево во кривината, јас завршив во канал покрај патот, среќа мал беше, па немаше штета  :) И јас би подобрите напред.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17508
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #12814 на: 08 Април 2023, 18:49:48 pm »
И во двете ситуации е заебано, ама мислам дека ако загубиш контрола т.е ти пролизгаат  предните гумите во кривина, многу потешко е да ја вратиш контролата и да не продолжиш на право во кривината, наместо да вртиш накај што си намерил. Ми се деси такво нешто сега оваа зима, со кола од работа со лоши предни гуми, наместо лево во кривината, јас завршив во канал покрај патот, среќа мал беше, па немаше штета  :) И јас би подобрите напред.

Еве ради ова е битно лошите да се напред и ти, како возач, да си свесен за истото. Ќе знаеш дека си со лоши и ќе си прилагодиш стил на возење и брзина.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12815 на: 08 Април 2023, 20:09:14 pm »
Сепак мислам дека oversteer е полошо, посебно на FWD.
Цитат
Understeer is "easier" to correct for beginner drivers because the natural reaction of getting off the gas and on the brakes helps reduce the understeer. You'll typically see understeer with front wheel drive cars.

Oversteer is less natural to correct, as you need to steer into the "sliding rear" and stay lightly on the gas. If you hit the brakes or get off the gas quickly when oversteering, you will cause the car to go into an uncontrollable spin.

Race drivers prefer oversteer because they can control the car using gas and corrective steering and therefore lose less time through a corner and exit at a higher speed. Understeer forces the driver to reduce speed to control and is therefore not preferred.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2220
« Одговори #12816 на: 08 Април 2023, 20:22:33 pm »
И кога ќе ти излезе нешто ненадејно на автопат при брзина од 130 на сат кочи со банкината дека добрите гуми си ги ставил позади.

Вакви јузер адвајсови само на Топ Гир даваат.

Немам ништо против никого, си дискутираме. 😃

Tи нешто дефинитивно бладаш, не "си дискутираме" веќе.
Лоши совети пишуваш и ќе заебеш некого што ќе те прочита.

Ниедна статија од релевантен извор не даде за да си ја потврдиш "тезата", само апла незнаење.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #12817 на: 08 Април 2023, 21:31:37 pm »
Разумен компромис, на предна лева и задна десна страна.  :)

Добро прашање, баш ме интересира што е правилно.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #12818 на: 08 Април 2023, 21:35:08 pm »
Позади

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12819 на: 08 Април 2023, 22:23:23 pm »
Неможи никој да објасни на ИТ сектор и на човечки ресурси што и како е подобро,мора линк да има за тоа.
Ако тој(некој) нема поминато 100Ккм во целиот негов век како човечко битие.Тој прочитал и изггледал 3 видеа...
Не кренал и не го возеле побрзо од 135,ама експерт е за андерстир,оверстир...Боже...Боже поможи...

God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #12820 на: 08 Април 2023, 22:44:13 pm »
Вакциниран си?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #12821 на: 08 Април 2023, 22:49:32 pm »
🤦‍♂️

Нека каже @MartinAlfista ако сака за неговата случка со предни зимски и задни летни гуми

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #12822 на: 08 Април 2023, 23:02:41 pm »
Because the front tires on a front-wheel drive vehicle are responsible for transmitting acceleration, steering and most of the braking forces, they typically wear faster than the rear tires. Dillon’s Automotive believes mounting tires on the front of a vehicle provides better control and stability. New tires on the front allow the driver to control the steering in any weather condition and reduces the chances of a puncture or tread separation.

Не можам да барам, а немам ни појма кои се овие дилон аутомотив.
Овие тврдења дека се ставаат позади се за обичен возач што нема појма од контрола на возило и генерално е по сејф.
За динамична вожња е сосема подруго.
Да речеме имаш две зимски гуми само за на зима. Кај ќе ги ставиш?

И нареден пат кога ќе копираш нешто од статија, ископирај го и делот што не ти се свиѓа да го прочиташ...

https://www.bridgestone.co.in/en/tyre-clinic/tyre-talk/where-should-your-best-two-car-tyres-or-new-tyres-be-fitted

However, due to a front-wheel-drive vehicle’s front tyres' responsibility for transmitting acceleration, steering, and most of the braking forces, it’s normal for them to wear faster than rear tyres. Therefore, if your tyres aren’t rotated regularly, they will typically wear out in pairs rather than in sets. And if the tyres aren’t rotated at all, likely the rear tyres will still have about half of their original tread depth remaining when the front tyres are completely worn out.

Since the front tyres of a passenger car usually wear out faster, the dealers might tend to replace the worn-out front tyres with new ones.

We believe that for experiencing the best ride and handling, it is advised to have all four tyres as the same ones and in the same condition. This can be achieved by periodic tyre maintenance including proper tyre rotation. However, if you need to change only two tyres, you should put both of the new Bridgestone tyres on the same axle as it minimises the difference in handling between the right and left sides of the vehicle and minimises the pull while driving or while applying brakes.

However, if it is rainy season or you drive on wet roads very frequently, the new tyres should be in the rear position and the partially worn-out tyres should be moved to the front. New tyres on the rear axle help the driver to maintain control on wet roads since the tyres with deeper tread are better at resisting hydroplaning.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3850
« Одговори #12823 на: 08 Април 2023, 23:35:12 pm »
За мене збориш?

Верувај дека сум многу покомпетентен него што мислиш и тие непознати феномени за вас ги доживувам секојдневно али нема врска, не планирам да се докажувам.

Алсл ти вера, те молам кажу на кој делници возиш најчесто и со какво возило?
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #12824 на: 08 Април 2023, 23:35:47 pm »
Точно е со брзината, дури и сам си потврди.
Познавам таксист со "канта возило" пежо 206 седан (не би да навредувам, но возилото според мене е технички неисправно) со поминати 670000км и последни 50000 му беа:
-зимно време поновите зимски гуми напред, полошите летни гуми назад
-летно време летни гуми напред, зимски гуми назад
Човекот сигурно бил и во лоши ситуации и немал удес бидејќи возел со прилагодена брзина, односно не возел динамично и не дивеел.
Истите гуми на истото возило моментално ги вози синот негов кој е почетник и има 1 година искуство.