Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1993922 пати)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3929
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #12345 на: 16 Септември 2022, 13:51:41 pm »
Јас би нови... Половни гуми како да купуваш носени гајќи Ќе дадеш 6.000 ден ке ги возиш 2 години, ке дадеш 12.000 ке ги возиш 5 години...

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #12346 на: 16 Септември 2022, 19:04:04 pm »
podatoci za tatkoti nemame kako i kolku ke gi vozi gumive, zimoska, to deka ti e tatko za gumive nisto ne znaci :P 
prognozava za zimava veli ako trgne vakaa kakvi sto se sega prognozite ke bide malku pojakaa....
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #12347 на: 16 Септември 2022, 19:07:54 pm »
Појака зима ќе биде само дома ако решат рестрикции со струја да прават, надвор иста ќе биде ко секоја година во Скопје - 3 дена снег кај што ќе се искршат сите што храбро излегле со летни гуми на работа, и останатото време од зимата температури од 10° до -5° дневна.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #12348 на: 16 Септември 2022, 20:02:01 pm »
vo skopje soobrakajot ke ide u k. kao sekoja godina pri bidejki soferkive preplaseni od malce snekce od nokeska i dozd i ovie so letni gumi sto velat netreba zimskaa vozat kao na jajca bidejki netreba zimska... da ne gi zaboravam i ovie so all sezonskive sto ne gi biva nitu za edna sezona :P

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 790
« Одговори #12349 на: 16 Септември 2022, 20:22:25 pm »
podatoci za tatkoti nemame kako i kolku ke gi vozi gumive, zimoska, to deka ti e tatko za gumive nisto ne znaci :P 
prognozava za zimava veli ako trgne vakaa kakvi sto se sega prognozite ke bide malku pojakaa....
5-6 пати годишно Пробиштип - Скопје и назад за викенд.
5-6 пати годишно до Штип, Кочани, Св. Николе, и другото е низ град и околните села низ Пробиштип.
Во моментов вози:
 - напред - 2 Dunlop од 2012 година кој ги купив во 2014 година кога јас ја возев малце колата, димензија 205/50 r16.
 - позади - 2 некој кинески што ги зема од Кочани околу 2016 година, димензија 205/55 r16.
Се ежам кога ке ги видам гумите, и морам да ги сменам пред зимово за да не го мислам.

На секое второ идење на село закачува некој столб или мрежа или трн или нешто, па после ја прска со црн спреј, што колата е толку крш од надвор што не можам да ти опишам.
Колата се сервисира како 101 на времето, т.е. само кога ке расипе нешто.
Уље редовно се досипува, не се менува целото.
Каиш јас сменив во 2013/4 кога ја земав, мора да прашам дали сменил ама не верувам оти не сум слушнал дека се скинал стариот.
Е сега, не знам што кола ке беше, ама не му се расипува. Еднаш бамбина или нешто поправаше/менуваше и толку.

Ах, некој го прелажа ламела да смени пред некоја година, не му влечела кога ке ја натовара со кубик дрва.

Јас почнав да барам замена, Пунто Ево, но се затвори патувањето со короната и не можев да увезам, а после цените отидоа во вис а буџетот остана 3.000 евра, па разманав. Му ја направив климата (фреон додадов) и ставивме сензори назад и тера.
Ама гумите мора да ги сменам.
Не верувам дека ке ја чува повеќе од 2-3 години, т.е. за толку време ке ја заменам, па и да земам нови гуми нема да ги изводи како што треба :)

Eдит, види колку беше убава.
https://imgur.com/a/Xbqvgha
Јас за мене си ја купив, ама тие пусти долги врати не се за тесен паркинг низ Аеродром :(
« Последно менување: 16 Септември 2022, 20:40:27 pm draganamon »

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #12350 на: 16 Септември 2022, 21:42:57 pm »
Во Мултибренд ми ги нудат гумиве, Hankook, зимски од 2018год за 6.000 ден сите 4.

Одлична гума, имав вакви и од првата и од втората генерација на повеќе коли дома. Колите се продадоа во меѓувреме. Сега возам Кумхо зимски и мислам дека не се толку добри како Ханкок.
Зини да ти кажу.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #12351 на: 16 Септември 2022, 21:59:12 pm »
Акп се чувани кко што треба, возени кога треба, немаат џмучки, не мисли, зимај.

Едит:сега глледам, некамо шарата е мн мала, какпмда е околу 5мм.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12352 на: 16 Септември 2022, 22:12:43 pm »
Попрво би возел летни на ладен асфалт отколку зимски на врел асфалт.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #12353 на: 17 Септември 2022, 13:33:07 pm »
Јас би заобиколил половни гуми, особено од 2018.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #12354 на: 17 Септември 2022, 15:29:26 pm »
Додај уште некоја илјадарка и земи си нови гуми па макар и кинески. Јас возев Windforce зимски 15ки и многу добро се однесуваа и на влажно и на суво.

Овие ако се возени во лето или на потопло време, гарант ги имаат изгубено својствата што не можиш од око да процениш.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12355 на: 17 Септември 2022, 16:17:00 pm »
Додај уште некоја илјадарка и земи си нови гуми па макар и кинески. Јас возев Windforce зимски 15ки и многу добро се однесуваа и на влажно и на суво.

Овие ако се возени во лето или на потопло време, гарант ги имаат изгубено својствата што не можиш од око да процениш.
Јас некако помислив дека се вози 1 сет цело време кој е дотраен и излегла прилика за половни зимски кои би се возеле повторно зиме/лето.
А ако е навистина така, не е воопшто битно дали половните се возени во лето бидејки секако ќе се возат наредното.
За нови зимски ич да не правиме муабет.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
« Одговори #12356 на: 17 Септември 2022, 18:25:28 pm »
уште оваа и следната сезона вози ги, не арчи пари за гуми, криза е и скапи се

7100km имаат поминато откако ги зедов од тебе (11.2020)...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Passat B8
« Одговори #12357 на: 17 Септември 2022, 19:09:24 pm »
5-6 пати годишно Пробиштип - Скопје и назад за викенд.
5-6 пати годишно до Штип, Кочани, Св. Николе, и другото е низ град и околните села низ Пробиштип.
Во моментов вози:
 - напред - 2 Dunlop од 2012 година кој ги купив во 2014 година кога јас ја возев малце колата, димензија 205/50 r16.
 - позади - 2 некој кинески што ги зема од Кочани околу 2016 година, димензија 205/55 r16.
Се ежам кога ке ги видам гумите, и морам да ги сменам пред зимово за да не го мислам.
...

togas dokolku januari fevruari ne patuva skopje i ili kocani-sFetinikole ovie gumi mu se dovolni za niz probistip tie dva meseci, posle toa letnite i ... seto toa bidjki ke menjass i kolata i dimenziite na gumite...

Присутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 790
« Одговори #12358 на: 18 Септември 2022, 00:44:18 am »
Брзо идат гумите кога бараш. Кога не бараш стојат со недели.

Hankook-от ги продале. Добра гума со добра цена очигледно иде за брзо време.
Али сеедно, секако немаше да пасуваат. Колата вози 205/50  r16 и кога ставив на проба 205/55 r16 денес се виде дека ке закачуваат. Ке мора да барам 205/50  r16 за Астрата. Се испостави дека задните гуми се ок, така што најверојатно ке земеме само 2 предни. Најдов во Европагума ама беше касно денес.

Инаку за мојата 2 дена го чекам loopz да прати слика од неговите и да каже цена, а сега читам на 2ца се обеќани :)

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #12359 на: 18 Септември 2022, 01:22:30 am »
Инаку за мојата 2 дена го чекам loopz да прати слика од неговите и да каже цена, а сега читам на 2ца се обеќани :)
Да ми прости карклуб заедницата, ама морав да го лепнам.  :D