Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1993105 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10500 на: 18 Август 2020, 11:01:27 am »
Како што кажува во видеото, не се знае кој колку става и што материјал става во гумите.  :-[

Добро, и кој е твојот став по ова прашање? Дали тежината би влијаела на твојата одлука меѓу овие две гуми? Како би одредил која е подобра? Дали би ја земал потешката со претпоставка дека има повеќе материјал? Или можеби поквалитетен материјал? Не знам, затоа те прашувам.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
« Одговори #10501 на: 18 Август 2020, 11:31:30 am »
Проблемот е што никој не ги мери на вага која колку тежи.

Кога ќе почнат да се мерат, а не гледам посебна причина јутуберите да не ги мерат, тогаш ќе може да се прави подетална анализа околу смесите на гумите кој сепак може да биде „некаков“ индикатор. Во една ексел табела може да се групираат и по тежина и век на траење. Дали тежината може да биде клучен фактор за векот на траење, тоа не може никој да го каже, затоа што таков „тест“ до сега не е направен. Тежината исто така може да се мери после секоја извозена сезона. Ниту можеме да потврдиме и ниту да демантираме дека ова може да даде клучни одговори при избор на нови/стари гуми.  :-[ Сите се осврнуваат на сигурноста и удобноста во моментот на тестирање и тоа на нови гуми, а колку тие особини ќе можат да му служат на возачот, тоа е тешко да се дознае. Зошто никој не се занимава со ова прашање, тоа најдобро јутуберите го знаат. Дали тоа му е неатрактивен топик за некој да го гледа видеото, не знам. На ADAC тестовите кои ги сметаат за најмеродавни не знам зошто до сега не објавиле вакво инфо. Дали имаат некаков договор со производителите или не, повторно е тешко да се каже ама останува нејасно дали тежината може да даде некаков одговор не само за век на траење туку и за сигурност/удобност кај обичниот потрошувач пошто реално ниту еден производител нема да објави што смеси/мешавини користеле.

И сето ова е тајна која се продава на пазарот.   :-[

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #10502 на: 18 Август 2020, 11:36:44 am »

реално ниту еден производител нема да објави што смеси/мешавини користеле.

Бидејќи никој производител нема да објави каква смеса користи за производство на гумите (што е сосем разбирливо, тоа е индустриска тајна), било каква споредба на тежината на гумите е ирелевантна.

клучни одговори при избор на нови/стари гуми.

При избор на нови/стари гуми, изборот секогаш треба да биде нови гуми.

Секако, ако сè друго е еднакво, јас би ги одбрал полесните гуми.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #10503 на: 18 Август 2020, 11:42:47 am »
Сега ќе ставаат подебели жици внатре

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #10504 на: 18 Август 2020, 11:45:46 am »
Бидејќи никој производител нема да објави каква смеса користи за производство на гумите (што е сосем разбирливо, тоа е индустриска тајна), било каква споредба на тежината на гумите е ирелевантна.
Не знаеме, кога ќе имаме таква споредба, тогаш може да се потврди дека тежината нема никаков одлучувачки фактор. До тогаш е непознато.

При избор на нови/стари гуми, изборот секогаш треба да биде нови гуми.

Секако, ако сè друго е еднакво, јас би ги одбрал полесните гуми.
Не знаеме ништо друго дали е еднакво за да ги одбереме полесните гуми.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #10505 на: 18 Август 2020, 11:51:52 am »

Не знаеме, кога ќе имаме таква споредба, тогаш може да се потврди дека тежината нема никаков фактор. До тогаш е непознато.

Реков дека бидејќи не знаеме, споредбата е ирелевантна. Не дека тежината е ирелевантна. Читај убаво. :)

Не знаеме ништо друго дали е еднакво за да ги одбереме полесните гуми.

Еве, да речеме дека јас гледам тест на две различни премиум спортски гуми. Имаат исти или приближно исти резултати во сите категории (освен можеби долготрајност, тоа не е не е нешто кое може да се измери на било каков тест). Јас, лично, субјективно, најверојатно би ја одбрал полесната гума.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #10506 на: 18 Август 2020, 11:57:01 am »
Секако полесната. Јас често кога бирам гуми, гледам и тежина.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #10507 на: 18 Август 2020, 12:00:07 pm »
@zeroSignal
Дали теоретски можеме да заклучиме дека тежината на гумите може да претставува клучен фактор? Јас не можам да потврдам (иако сакам да знам) затоа што немам доказ и не сум во можност сите гуми да ги ставам на „кантар“ и да ги тестирам како што го прават ADAC. Уште подобар доказ е да се мерат гумите после секоја извозена сезона. Слично како со горивото, колку литри со која тежина на кола, толку километри има поминато.

Полесната гума има голема улога во сигурност, удобност и потрошувачка на гориво.
Затоа го поставив ова прашање како за „мозгање“, а не дека ќе откриеме топла вода. На крајот сепак помага да дојдеме до нашиот избор за одредена сума на пари по која се продаваат гумите. Станува збор за преку 200 марки на гуми.  :-[

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #10508 на: 18 Август 2020, 12:04:40 pm »
Клучен фактор за што? За долготрајност? За комфор? За управливост? За што е тежината клучен фактор?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #10509 на: 18 Август 2020, 12:06:15 pm »
Клучен фактор за што? За долготрајност? За комфор? За управливост? За што е тежината клучен фактор?
За да ги монтираш на Ultraleggera, најмногу. Џабе ултралегера, ако имаш туч од Данлоп. ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #10510 на: 18 Август 2020, 12:06:48 pm »
@zeroSignal
Тоа ми е дилемата, за сите фактори што ги наведе не знаеме која гума колку тежи при купување.
Има еден тон веб продавници преку кои се купуваат гуми и во опис не е наведена тежината.
Пример излегува нова ContiPremiumContact7 или 10-ка гума (да речеме) и ја има само за нарачка на веб. Ќе ја купи некој? Сигурно ќе ја купат Continental гума е, а што ако испадне постарите модели биле подобри? :-[

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #10511 на: 18 Август 2020, 12:09:32 pm »
За да ги монтираш на Ultraleggera, најмногу. Џабе ултралегера, ако имаш туч од Данлоп. ;D

Јас и ти се разбираме околу поентата на лесните гуми. Се обидувам да го разберам @vandex околу клучниот фактор.

Тоа ми е дилемата, за сите фактори што ги наведе не знаеме која гума колку тежи при купување.
Има еден тон веб продавници преку кои се купуваат гуми и во опис не е наведена тежината.
Пример излегува нова ContiPremiumContact7 или 10-ка гума и ја има само за нарачка на веб. Ќе ја купи некој? Сигурно ќе ја купат Continental гума е, а што ако испадне постарите модели биле подобри? :-[

Подобри во што? И како ќе влијае тежината на тоа?

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #10512 на: 18 Август 2020, 12:10:19 pm »
Повеќе се исплати Hankook Ventus Prime 3, повеќе кила добиваш за иста цена, логично!

На 4 гуми 10 кила гратис искачаат, не е малце...

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
« Одговори #10513 на: 18 Август 2020, 12:11:14 pm »
Па не знаеме, тоа пишувам.

Отсутен tupacan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 157
    • real-time adult dating
« Одговори #10514 на: 19 Август 2020, 14:47:17 pm »
Дечки, препорачајте гуми со димензија 225/55/16 што може да се најдат кај нас. Конкретно за A4 Avant 2010 ми требаат.

Фала унапред.

едит: на летни мислев.