Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1998973 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10200 на: 14 Јуни 2020, 11:08:22 am »
да извадиш едно лево тркало и да ја доближиш до десното. Да ги ставиш тркалата едно до друго. Да го ротираш, хоризонтално, вертикално, лево, десно.

Kako е ова можно, кога на бандажот мора лицето да му биде нанадвор?

Еве како ќе го заротираш левото тркало долу на фотографиите? Ако го заротираш за 180 степени, лицето на бандажот ќе гледа навнатре.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10201 на: 14 Јуни 2020, 11:12:44 am »
Озбилен си дека не сфаќаш? Или што е работава?

Како и да вртиш не приметуваш дека гумата има иста шара? Секогаш е И И шарата на гумата.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10202 на: 14 Јуни 2020, 11:25:35 am »
https://youtu.be/uRGF2SXGB1A?t=18

И И  треба да биде шарата на гумите?
Пошто јас од видеово разбрав дека шарите треба да гледаат „една кон друга“, односно N И наместо И И.

Или ова е тоа што погрешно го разбирам од видеото, шарите треба да се како И И? Не како N И?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10203 на: 14 Јуни 2020, 11:31:56 am »
https://youtu.be/uRGF2SXGB1A?t=18

И И  треба да биде шарата на гумите?
Пошто јас од видеово разбрав дека шарите треба да гледаат „една кон друга“, односно N И наместо И И.

Или ова е тоа што погрешно го разбирам од видеото, шарите треба да се како И И? Не како N И?
Читај. Полека. Читај.

Заврти една гума некако во реалноста за да стане ИN шарата. Полека. Пробај. Те замолувам. Обиди се добиеш две гуми една до друга кои ќе имаат ИN од споменативе. Полека. Не брзај. Пробај. Дали е тоа возможно?

Суштината да ја разбереме прво. Не за како треба туку што дозволуваат законите на физиката.
« Последно менување: 14 Јуни 2020, 11:39:05 am Deni »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10204 на: 14 Јуни 2020, 12:13:58 pm »
Па цело време повторувам дека тоа не е возможно, не без демонтирање на гумите, ротирање за 180 степени, и повторно монтирање.

Но како што гледам од вашиве пишувања шарите и не треба да бидат N И (како што јас замислувам)... Туку И И.
Во видеото објаснуваат со едно тркало, и јас си замислив дека шарата од второто тркало треба асиметрично да гледа кон првото. Како N И.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #10205 на: 14 Јуни 2020, 12:27:35 pm »
Оди демонтирај ги.  (I quit!)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10206 на: 14 Јуни 2020, 12:43:12 pm »
Демонтирај ги и намести ги како што велиш. Само те молам сликај пред и после за да ја увидиме разликата.

И секако за да видиме како изгледа ротација на објект во 4тата просторна димензија.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10207 на: 14 Јуни 2020, 14:53:48 pm »
Прво, се извинувам пошто лошо се објаснувам/изразувам и веројатно не сум јасен што прашувам.
Не се обидувам да наметнам дали нешто е овака или онака, едноставно не разбирам и затоа прашувам. Треба ли да се срамам зошто не знам и да останам неук (и со небезбедна кола)?

Тоа што не ми е јасно е како една гума во однос на другата (гума) треба да бидат поставени шарите на Сава перфекта кои се асиметрични гуми?
1. Шари И И  кои двете ја насочуваат водата во иста насока?  (вака се сега монтирани гумите/тркалата)
2. Шари И N  кои ја насочуваат водата нанадвор и лево и десно?

Пребарував и го најдов ова, некој го прашувал истото што мене ме интересира: https://www.quora.com/How-important-is-the-marking-outside-inside-on-the-asymmetrical-car-tires-How-can-it-be-ok-and-not-cause-aquaplaning-on-one-side-of-the-car

најконкретно:
Цитат
If you get the rotation right, but the asymmetry wrong, when in deep water, but before hydroplane conditions (well, and after you start hydroplaning), you’ll be forcing the water in the same direction from both tires. When mounted correctly, both will push water to the outside. The force, if any, of that push is cancelled by the tire on the other side.

With both pushing right, the car will (equal and opposite force) tend to go left. This will make it more likely to spin.

It would be hard to specify the exact tendency to spin, but it would be greater than if mounted properly.

https://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=180
Цитат
An asymmetric pattern is designed to blend the requirements of dry grip and water dispersal/snow traction where the tread pattern changes across the face of the tire. An asymmetric tread pattern usually incorporates larger tread ribs/blocks on the outboard side to increase cornering stability on dry roads by offering greater contact area. This also helps to reduce tread squirm and heat buildup on the outside shoulder. The inboard side usually features smaller independent tread blocks to aid wet and/or winter traction when driving straight ahead. Tires featuring asymmetric tread patterns allow using multiple tire rotation patterns.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10208 на: 14 Јуни 2020, 15:15:18 pm »
Прво, шарата на Сава Перфекта не е асиметрична, туку е симетрична што и го докажавме со ротацијата, плус нема никакви ознаки.

Второ, не се смета шарата на гумата дали е симетрична или асиметрична во пар.

Трето, зарем мислиш дека Сава како компанија за производство на гуми утнала да стави ознаки за кој е надворешен/внатрешен ѕид на гумата.

ПС, погледни го уште еднаш внимателно видеото на Симо :)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
« Одговори #10209 на: 14 Јуни 2020, 15:18:53 pm »
Го жалам тој утре што ќе изгуби пола ден монтирајќи и демонтирајќи гума од 1.500 денари 14 пати додека Ван му седи над глава.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10210 на: 14 Јуни 2020, 15:22:20 pm »
Најважно е да пробаме да ги наместиме гумите И N во реалноста. Се друго нема да вроди плод.

Значи дали овие 4 гуми може да се наместат ИN? Ако се извадат од бандаж. Дали може?

Ако неможе тогаш сме се разбрале.

Ако може, значи не сме се разбрале и мора Ван да си проба за да се увери дека такво сценарио не е возможно. Не дека не "треба" туку дека неможе. Како и да ја вртиш гумата на бандажот таа секогаш ќе е ИИ.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #10211 на: 14 Јуни 2020, 15:22:45 pm »
@Van доста се убедуваме. Оди демонтирај, ќе видиш дека пак исто ќе биде. Тоа што не можеш да ја видиш симетријата (и не си способен да јо оцениш дури и ако извадиш една гума и ја ставиш до другата од спротивна страна), може да се отклони само со плаќање пари. Али, како и секое школо, и ова се плаќа.

Оние горе од сликата се асиметрични дирекциони (имаат и правец).
Постојат асиметрични гуми кои не се дирекциони, конкретно Uniroyal Rainsport 3, кои кога се монтирани на кола, ќе си речеш „овие скрос погрешно се монтирани“:

Го жалам тој утре што ќе изгуби пола ден монтирајќи и демонтирајќи гума од 1.500 денари 14 пати додека Ван му седи над глава.

Ич не го жали, во денешно време тоа е супер бизнис. „Данок на будали“ се вика.... Здрави, прави, намонтирани, балансирани гуми, ти пак да ги демонтираш, монтираш, балансираш....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10212 на: 14 Јуни 2020, 15:36:06 pm »

Ајјј абе овде работава е човек да не праша нешто. 
3 пати реков дека не знам и не разбирам ама ми се сипавте на најјако.  :D

Прво, шарата на Сава Перфекта не е асиметрична, туку е симетрична што и го докажавме со ротацијата, плус нема никакви ознаки.

Второ, не се смета шарата на гумата дали е симетрична или асиметрична во пар.
Фала, но ова не го разбирам. Пошто шарата на асиметричната гума од видеото мене ми изгледа многу слично како шарата на Савата.

Ако има некој детален текст или видео каде подетално се објаснуваат работите (и не мора да се како за нубови), би бил благодарен.

Значи дали овие 4 гуми може да се наместат ИN? Ако се извадат од бандаж. Дали може?

Ако неможе тогаш сме се разбрале.

Ако може, значи не сме се разбрале и мора Ван да си проба за да се увери дека такво сценарио не е возможно. Не дека не "треба" туку дека неможе. Како и да ја вртиш гумата на бандажот таа секогаш ќе е ИИ.
Ама се разбираме. Но јас мислев дека ова се асиметрични гуми, пошто шарата им е многу слична на асиметричната гума од видеото на Симо. Ако се асиметрични - што очигледно не се пошто сите го тврдите тоа (без разлика што јас не разбирам зошто), но ако се асиметрични тогаш 4 десни тркала секако не е можно да се заротираат никако за да станат леви тркала.

Како и да е, фала ви на сите за одговорите.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #10213 на: 14 Јуни 2020, 15:44:49 pm »
Синка, таа гума од видеото ако ја свртиш наопаку нема да изгледа исто - асиментрична е.

Сè на сè - симетријата ја бараш на ниво на 1 гума - не на пар.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10214 на: 14 Јуни 2020, 15:51:00 pm »
Тргнуваш да набљудуваш од средината на шарата кон лево и кон десно.
Ако шарата е идентична на левата половина со десната половина, имаш симетрија.