Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1997567 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10230 на: 02 Јули 2020, 23:26:39 pm »
Што гуми да зеам за новите 19"? Нема нешто избор многу и треба да се нарачува. Ме влече Goodyear ама па има asymetric 2. Јас имав asym 3 и ок се а веќе има и 5ka. Има и некои Bridgestone T005 со цена топ ама некако не ми се експериметира. Или да одам на проверена варијанта P Zero pz4? 235/45.

Која ти е димензијата?
Јас земав CSC6 сега. Некакоооо штооо знам... Можеби требаше да одам на Michelin PS4s, некако овие conti-vo не ми се на ниво на Michelin Pilot SuperSport.... :(

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #10231 на: 03 Јули 2020, 10:57:34 am »
Imaat nekoja akcija vo tranzit.mk, mi dadoa dobra cena za Goodyear asym 5ka. Dosta poevtino od Conti PC6ka i Michelin PS

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10232 на: 03 Јули 2020, 18:37:33 pm »
Imaat nekoja akcija vo tranzit.mk, mi dadoa dobra cena za Goodyear asym 5ka. Dosta poevtino od Conti PC6ka i Michelin PS
Да ги имаше во моите димензии пред месец дена, веројатно ќе се одлучев за нив. GY не сум возел во нивните F1 варијанти, баш имав желба после фалењата по тестови да ги пробам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #10233 на: 05 Јули 2020, 18:02:03 pm »
Џабе се плука по некои брендови и буџети на гуми, има гуми со многу добри перформанси за разумни цени.
На пример?
И што значи тоа „многу добри перформанси“ во однос на водечките (Michelin, Conti, Goodyear и Pirelli)?
(п.с. може да цитираш и префлиш во гуми-општо, да не замараме тука).

Многу добри перформанси мислам за возење во нормални услови.  Моментално имам летни сава ухп2 и за тоа како ја возам колата се однесуваат исто како претходните conti pc5, дури можеби и малце подобро во некои ситуации иако одамна беше и не се ни сеќавам веќе. Ако некој стварно не се замара со динамичко возење и си тера 120кмч секаде по автопат и 50 во град не му менува премногу каква гума ќе стави.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10234 на: 05 Јули 2020, 18:38:32 pm »
Џабе се плука по некои брендови и буџети на гуми, има гуми со многу добри перформанси за разумни цени.
На пример?
И што значи тоа „многу добри перформанси“ во однос на водечките (Michelin, Conti, Goodyear и Pirelli)?
(п.с. може да цитираш и префлиш во гуми-општо, да не замараме тука).

Многу добри перформанси мислам за возење во нормални услови.  Моментално имам летни сава ухп2 и за тоа како ја возам колата се однесуваат исто како претходните conti pc5, дури можеби и малце подобро во некои ситуации иако одамна беше и не се ни сеќавам веќе. Ако некој стварно не се замара со динамичко возење и си тера 120кмч секаде по автопат и 50 во град не му менува премногу каква гума ќе стави.

Види, брендови како Hankook, Sava, Falken, Vredstein, Nokian, Nexen и ред други секако дека нудат пристојни пефроманси, и секако лесно може да се најде оправдание да се уштеди во однос на премиум брендовите. Но дај да видиме кои се тие буџет гуми кои имаат перфоманси кои се „многу добри“. И јас би сакал да спасам некогаш некое евро на гуми и да купам Starfire, Windforce, RoadX, Davanti, Kleber, Riken Seibring и уште кикометар други кои не може да ми текне името, а да знам дека на дожд нема да ме утепаат и нема да ми го активираат ABS системот на секое прикочување.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10235 на: 05 Јули 2020, 18:47:30 pm »
Според тоа што го имам пробано на неколку коли и на моите Сава и Нексен се ок буџет брендови ама сепак зависи моделот на гумата. Друго искуство некое немам, абс не ми се палел на ниедна кола шпо сум ја возел освен на 206ка кога имав Sava S3, на најмала влага лизгаа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10236 на: 05 Јули 2020, 19:07:33 pm »
Според тоа што го имам пробано на неколку коли и на моите Сава и Нексен се ок буџет брендови ама сепак зависи моделот на гумата. Друго искуство некое немам, абс не ми се палел на ниедна кола шпо сум ја возел освен на 206ка кога имав Sava S3, на најмала влага лизгаа.
Основниот проблем со буџет гумите е што никогаш не знаеш што добиваш. Можеби некогаш ќе „уденеш“ добра гума на мокро, или обратно, ретко-скоро никогаш балансирана, а најчесто ни на суво ни на мокро асална. Не зборуваме само за кочење на право, туку баланс, управливост, аквапланинг, бучност, комфорт, трајност, перфоманси после 3 сезони итн...
Ова до сега не сум го видел кај нискобуџетни гуми. Ајде, кај овие мид рејнџ (ти што ги викаш буџет), повеќе доверба имаш дека не се саксии, ама кај нискобуџетниве, никогаш не добваш „комплетен пакет“. Уствари, често само кутијата ја добиваш од пакетот.
Има неколку добри видеа, ќе ги постирам подоцна, јас не би им ја дал мојата доверба на оние горе марки што ги пишав, на кои и имињата им се ко од рандом генератор...

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10237 на: 05 Јули 2020, 19:11:57 pm »
Океј можеби јас грешно сум го сфатил буџетот, веројатно за мид рејнџ мислам. Сепак за повеќето луѓе мислам дека нема поента high end гума да купат без разлика од колата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10238 на: 05 Јули 2020, 19:18:41 pm »
Океј можеби јас грешно сум го сфатил буџетот, веројатно за мид рејнџ мислам. Сепак за повеќето луѓе мислам дека нема поента high end гума да купат без разлика од колата.
Точно, но: ако некој има хај перформенс кола, глупо е да не може да го искористи потенцијалот поради лоши гуми. Ако не сакал да го искористува потенцијалот на хај перформенс колата, тогаш можел да земе едно ниво подолу, без спортско подвозје, со покомотни седишта и што ти ја знам, лупам сеа. Но ако веќе целиш на хај перфоменс возило, тогаш сакаш секој елемент од колата да биде подготвен за да ги ги искористиш потенцијалите на подвозјето, моторот, шасијата, кочниците... тогаш е многу нормално да бараш гуми од премиум брендовите.
Зошто би купил M3 а на него би ставил Сави или Рикен? Која е поентата на колата?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #10239 на: 05 Јули 2020, 19:37:37 pm »
Поентата е дека треба да ја видат колата :) кој глеа гуми па и ти. Па после љетив на кров, епа љетив :)

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #10240 на: 05 Јули 2020, 19:41:40 pm »
Точно, но: ако некој има хај перформенс кола, глупо е да не може да го искористи потенцијалот поради лоши гуми. Ако не сакал да го искористува потенцијалот на хај перформенс колата, тогаш можел да земе едно ниво подолу, без спортско подвозје, со покомотни седишта и што ти ја знам, лупам сеа. Но ако веќе целиш на хај перфоменс возило, тогаш сакаш секој елемент од колата да биде подготвен за да ги ги искористиш потенцијалите на подвозјето, моторот, шасијата, кочниците... тогаш е многу нормално да бараш гуми од премиум брендовите.
Зошто би купил M3 а на него би ставил Сави или Рикен? Која е поентата на колата?

Мислев за нормални коли го правиме муабетов, нема да речам никогаш дека некој со м3 или било каква спортска кола треба да штеди на хај перформанс гуми. 530д според мене е нормално возило без разлика дали е м пакет или не и не е толку битно дали ќе стави некој мидрејнџ гума ако намерата му е да го вози со нормални брзини низ град и автопат.
Сакам да кажам дека ако некој си проценил дека е задоволен со тоа што го платил негов проблем е дали му вози лошо или добро колата.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10241 на: 05 Јули 2020, 19:48:17 pm »
Џабе утепавте толку муабет :)

Едноставно не ја личи колата со дАванти гуми ;D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #10242 на: 05 Јули 2020, 20:24:52 pm »
530д според мене е нормално возило без разлика дали е м пакет или не.

;D

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #10243 на: 06 Јули 2020, 13:12:34 pm »
Да не продава некој резервно за Fiat Punto Evo 185/65 р15 4*100? Може и од тенките.

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #10244 на: 06 Јули 2020, 13:19:14 pm »

Мислев за нормални коли го правиме муабетов, нема да речам никогаш дека некој со м3 или било каква спортска кола треба да штеди на хај перформанс гуми. 530д според мене е нормално возило без разлика дали е м пакет или не и не е толку битно дали ќе стави некој мидрејнџ гума ако намерата му е да го вози со нормални брзини низ град и автопат.
Сакам да кажам дека ако некој си проценил дека е задоволен со тоа што го платил негов проблем е дали му вози лошо или добро колата.
Ако има аванти диванти вака се вози најчесто: https://vm.tiktok.com/JRCEkUq/