Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1999294 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10185 на: 13 Јуни 2020, 18:17:18 pm »
А немаше CUP за овие димензии? Бал...
Страв ми е за на дожд. Сепак е до некаде „нормално“ возило...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10186 на: 13 Јуни 2020, 18:30:28 pm »
Јас дека е нормално, ама не се вози нормално многу-многу.

И онака на дош' лангзам... Ако има дош'.

Ние не сме Оман па да паѓа вака дош'.
http://imgur.com/8ONYfDM

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10187 на: 13 Јуни 2020, 18:33:40 pm »
Јас дека е нормално, ама не се вози нормално многу-многу.

И онака на дош' лангзам... Ако има дош'.

Ние не сме Оман па да паѓа вака дош'.
http://imgur.com/8ONYfDM

Освен ако не си во Стајковци... Стајковци и Оман...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #10188 на: 13 Јуни 2020, 20:58:10 pm »
Дожд редовно на обиколница Солун. ДОЖД.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10189 на: 13 Јуни 2020, 22:13:11 pm »
Си пишува на гумата. Ако има ознака "outside" тогаш е асиметрична, и ознаката „outside" треба да биде  на надворешната страна.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

На Сава перфекта не пишува "outside" на ниедна од страните. Но според шарите дефитивно се асиметрични, шарите ако не се исти како на твојава фотогравија секако се многу слични. Ако дел од концептот на дизајнот на шарите е заштита од аквапланинг, тогаш истите правила би требало да важат и кај овие Сава... Не разбирам зошто не е стриктно назначено "outside".

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10190 на: 13 Јуни 2020, 23:21:58 pm »
Јас не разбирам како не можеш да ја видиш симетријата?

Еве ти и слики за да приметиш дека е симетрична Сава Перфекта.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #10191 на: 13 Јуни 2020, 23:28:05 pm »
Ако е оваа шара https://www.sava-tires.com/sava/emea/tires/passenger/perfecta/ - по симетрично здравје.

Edit: Еве Mikius ме преестигна сосема коректно со ротација на слика. 

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10192 на: 13 Јуни 2020, 23:53:34 pm »
Кога сме кај гуми. Денес пријатно изненаден од Мотоцентар, по првичниот разговор со фина цура на телефон од сервисот во „Усје“, договоривме цена, ми посочија пристојно за попустот, и дополнителниот попуст од наградната игра (да не рекламирам, сигурно ви изрипала реклама од некаде за блек чили наградната игра), гумите во моја димензија беа во сервисот во Визбеово, каде што отидов и без посебни најави од фината цура, им кажав што сакам, и што сум договарал по телефон.
Откако потврдивме цени на гумите (од „лист прајс“ 85.000 денари отприлика), со 40% попуст и уште некои поволности дојдовме до цената од 54-5 илјадарки за четири гуми. Културно, самите се понудија да ми проверат дали бандашите се деформирани (бесплатно), секако прифатив (сите 4 прави пушка што ме изненади за 19-ки у наши услови акани), понудија нови вентили (секако при монтажа на нови гуми монтирам и нови вентили), и исто така ми понудија и „специјално“ балансирање со далеку поголема прецизност од стандардното, по (секако) повисока цена, но и тоа прифатив, не се распашав за принципот, но веројатно се работи за „force balancing". Успут веднаш ми дадоа клуб картица со 1.5% од вредноста на купувањето, па имам уште нешто за „дотрошуење“ следниот пат. Колата беше веднаш примена на работа, имаат специјална рампа за ниски коли, понудија и кафе или нешо друго за пиење (одбив, од корона причини), и целата процедура беше завршена за отприлика 30-тина минути.
Одилична услуга, на високо ниво во Мотоцентар. Секоја чест од мене! Така се тера бизнис!

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10193 на: 14 Јуни 2020, 00:16:24 am »
Во Мотоцентар кај Усје и јас имам ОК искуство, за разлика од Мотоцентар кај Момин Поток. Може така се погодиле гужвите, ама во Усје не се враќав да пребалансираат едно тркало (среќа апла тропаше па веднаш се вратив).

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас во видеото од Симо гледам дека таквата конфигурација на шари ја нарекуваат асиметрична.

Но сеедно како се нарекува, важното е дека зборуваме дека шарите на двете тркала треба да бидат во следната ориентација  |\|   |/|
Ама во Вулко успеале да ги намонтираат гумите на тркалата така да шарите се во  |/|   |/|  ориентација, и на предните и на задните тркала.

Колку што разбирам ќе мора две гуми да се премонтираат.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #10194 на: 14 Јуни 2020, 00:17:08 am »
Ист впечаток со Мотоцентар кај Усје од лани.
Штета што немаа тоа што барам во мојата димензија, инаку допадлив однос со клиент иако прв пат бев тогаш.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
« Одговори #10195 на: 14 Јуни 2020, 01:36:39 am »
Ако не пишал производителот, освен OCD причини нема друга причина за премонтажа. Сигурно таква битна информација би ја назначиле.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #10196 на: 14 Јуни 2020, 07:23:37 am »
Како ќе успее И и N да е шарата!?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10197 на: 14 Јуни 2020, 09:03:41 am »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јас во видеото од Симо гледам дека таквата конфигурација на шари ја нарекуваат асиметрична.

Но сеедно како се нарекува, важното е дека зборуваме дека шарите на двете тркала треба да бидат во следната ориентација  |\|   |/|
Ама во Вулко успеале да ги намонтираат гумите на тркалата така да шарите се во  |/|   |/|  ориентација, и на предните и на задните тркала.

Или не обрнуваш доволно внимание на деталите на гумите од видеото, или имаш лоша претстава за симетријата како поим :)

Сликата ја ротирав за да ти доловам дека се симетрични.

Пред да одиш да бараш да ти премонтираат, извади едно тркало и превртувај/тумбај за да ја добиеш посакуваната конфигурација на шарата :)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #10198 на: 14 Јуни 2020, 09:46:54 am »

Или не обрнуваш доволно внимание на деталите на гумите од видеото, или имаш лоша претстава за симетријата како поим :)

Сликата ја ротирав за да ти доловам дека се симетрични.

Пред да одиш да бараш да ти премонтираат, извади едно тркало и превртувај/тумбај за да ја добиеш посакуваната конфигурација на шарата :)

Не е до преместување на тркалата, не може така да завршам работа. Лицето на бандажот гледај го. На две тркала гумите се погрешно монтирани (потребна е 180 с. ротација). За да постигнам симетрија вака треба да биде: |/|
Но на две тркала е вака |\|

Точно дека ако го заротирам тркалото за 180 степени ќе ја добијам симетријата на овие асиметрични гуми. Но тогаш лицето на бандажот ќе дојде одвнатре. Како што се гледа и од твоите фотографии. :)

Ова го покажуваш ти:
Цитат

Ама во реалност излегува оваа несиметрична конфигурација долу, баш вака е сега на Матизот на татко ми и на предните и на задните тркала:

едит: Ќе фотографирам да покажам, вака не се разбираме.
« Последно менување: 14 Јуни 2020, 09:55:08 am Van »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10199 на: 14 Јуни 2020, 10:16:21 am »
Она што Микиус ти го вели е, не да ги заштрафуваш тркалата на различни позиции (лево-десно). Туку, да извадиш едно лево тркало и да ја доближиш до десното. Да ги ставиш тркалата едно до друго. Да го ротираш, хоризонтално, вертикално, лево, десно. Доколку си убдеден дека треба да биде демонтирано, оди нека ти ги демонтираат, и ќе ти ги монтираат по желба. Оваа „гимнастика“ сигурен сум дека ќе те спаси од 100 денари по тркало демонтажа/монтажа, како и трошок за балансирање.