Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1988331 пати)

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #9450 на: 28 Јули 2019, 23:20:00 pm »
Pirelli cinturato p7 runflat имав на старото BMW. По стабилна кола немам возено, одеше по шини. 20,000 ги извозив имаа шара како нови. :)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #9451 на: 28 Јули 2019, 23:39:28 pm »
Pirelli cinturato p7 runflat имав на старото BMW. По стабилна кола немам возено, одеше по шини. 20,000 ги извозив имаа шара како нови. :)

Јас сега ги возам П7 цинтурато, многу многу удобни и меки гуми, ама при агресивно возење хммм, го немам она чувство на сигурност како со Континентал спорт контакт (незнам кое бројче се). Можеби дека се во димензија 215/55/17, височки се па затоа и пливаат во кривини.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #9452 на: 28 Јули 2019, 23:42:44 pm »

Јас сега ги возам П7 цинтурато, многу многу удобни и меки гуми, ама при агресивно возење хммм, го немам она чувство на сигурност како со Континентал спорт контакт (незнам кое бројче се). Можеби дека се во димензија 215/55/17, височки се па затоа и пливаат во кривини.
Не знам друже кај мене 255/35/18 беа, колата беше скирол😁

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #9453 на: 28 Јули 2019, 23:44:00 pm »
Брз, тоа ради појакиот ѕид, да не биле ран флет немало да се осеќаш толку стабилен.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #9454 на: 28 Јули 2019, 23:53:20 pm »
Брз, тоа ради појакиот ѕид, да не биле ран флет немало да се осеќаш толку стабилен.

Да да, напоменав дека беа Ранфлет мојте.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2166
« Одговори #9455 на: 29 Јули 2019, 00:16:17 am »

И нормалните имаат доста јак ѕид.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен grandemiki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 277
« Одговори #9456 на: 07 Август 2019, 09:46:07 am »
Здраво која е разликата(освен естетски за лик што ставаат) ако само на задните тркала се стави подебели гуми?

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #9457 на: 07 Август 2019, 11:24:20 am »
Некој искуство со Altenzo Sport Comforter?

Отсутен BokiCactusic

• Сениор
  • Пораки: 3825
  • Боинг 747
« Одговори #9458 на: 07 Август 2019, 13:30:38 pm »
Јас ги возам трет месец. Не се бучни. За средна класа на гуми одличен избор. За сега задоволен.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #9459 на: 07 Август 2019, 23:13:24 pm »
Земав пред 2 недели General Tire Altimax One S 195/50 R15, од S нема ни S. ;D

Светлосни години полоши од претходните Michelin Pilot Sport 3 (кои мислев дека се многу лоши гуми) според параметрите кои ми се мене битни: брзи промени на правец, држење во кривини, држење при кочење.

-Брза промена на правец на брзини над 120 е непријатна, на 150 е страшна со овие гуми. Откако ќе завртиш волан, предницата врти после 0,5 секунди, задницата после 1 секунда.
-Во кривина прилично прогресивно пуштаат, ама пуштањето се случува многу порано отколку со претходните, веројатно и тоа се должи дел на мекиот ѕид па сè се деформира и си ибе мајката и дел на компонентата.
-При силно кочење се околу 30% полоши во споредба со претходните, и на рапав и на мазен асфалт.

*Сите коментари се дадени за поекстремни услови на експлоатација. За нормално користење немам никаква забелешка, истерав одмор околу 1500 км со нив со нормално возење и немав никаков проблем.

Околу небитните работи (според мене), потивки се и не се осеќаат толку дупки и нерамнини пошто страничниот ѕид е направен од чварки.

Би ги препорачал просечни корисници, односно на луѓе на кои не им е многу битно што ќе стават, битно да е нова гума која нема да е бучна и ќе биде удобна. Со оглед на цената се одличен дил.
Не би ги препорачал на луѓе кои уживаат во поагресивно возење и бараат гума која брзо ќе реагира и ќе пружи уживање во возењето.
« Последно менување: 07 Август 2019, 23:20:42 pm Igor »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9460 на: 10 Август 2019, 19:36:10 pm »
Па стави спортски гуми не се глупирај ќе излеташ негде

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #9461 на: 11 Август 2019, 23:32:45 pm »
Е Милентије да знаеш дека понудата кај нас е ограничена на Тигар и Еуфрат и слични шестокласни брендови...
Освен Michelin-от кои претходно ги имав, ништо слично не добив како понуда по нашиве салони. Ни-шта Дуле.
Ќе видам зимово нешто од Англија ако може да ми донесат.
Прво што се правени за нормален пазар, второ што се милијарда пати поевтини од кај нас и трето што имаш понуда од сите брендови па не мора да се двоумиш меѓу лауфен и зонгшенг.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #9462 на: 12 Август 2019, 00:02:37 am »
Аман бе друже, ,,овде не те собра'' од англија гуми ќе порачуваш, како тоа нема што да понудат на пазарот како за тебе вака? Малце нејасен ми е муабетов али океј. Не би многу да навлагам.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #9463 на: 12 Август 2019, 00:53:46 am »
Е Милентије да знаеш дека понудата кај нас е ограничена на Тигар и Еуфрат и слични шестокласни брендови...
Освен Michelin-от кои претходно ги имав, ништо слично не добив како понуда по нашиве салони. Ни-шта Дуле.
Прво што се правени за нормален пазар, второ што се милијарда пати поевтини од кај нас и трето што имаш понуда од сите брендови па не мора да се двоумиш меѓу лауфен и зонгшенг.

Шознам... јас пред недела дена си зедов Мишелин Пилот Спорт 4, а претходно имав Пирели П Зеро мислам дека беше моделот. Имаше и сега опција за Пирели, ама се решив за Мишелин. Се мислев дали да одам до Софија или да ги сменам во Солун секако патувам натака ама па ни на крај памет не ми беше да ги носам од Англија, Јапонија или Нов Зеланд.

П.С. Ваљда мислиш на шесткласни брендови не на шестОкласни брендови, огромна е разликата.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #9464 на: 12 Август 2019, 06:58:14 am »
Аман бе друже, ,,овде не те собра'' од англија гуми ќе порачуваш, како тоа нема што да понудат на пазарот како за тебе вака? Малце нејасен ми е муабетов али океј. Не би многу да навлагам.
Епа како што кажав, нема никаква понуда во димензија 195/50/15 од ниту еден познат бренд, освен Michelin. И јас се чудев ама ете можно е. Може и по соседствово да се побара ама битно кај нас нема ништо.

Шознам... јас пред недела дена си зедов Мишелин Пилот Спорт 4, а претходно имав Пирели П Зеро мислам дека беше моделот. Имаше и сега опција за Пирели, ама се решив за Мишелин. Се мислев дали да одам до Софија или да ги сменам во Солун секако патувам натака ама па ни на крај памет не ми беше да ги носам од Англија, Јапонија или Нов Зеланд.

П.С. Ваљда мислиш на шесткласни брендови не на шестОкласни брендови, огромна е разликата.

Не знам за која димензија зборуваш.
Не зборам да ги носам туку шофериве со камиони ми дадоа добра цена па why not. Ако треба и од Јапан.