Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1749090 пати)

Отсутен plockaMK

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 86
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #9435 на: 21 Јули 2019, 15:58:16 pm »
Дечки да не има можда некој за продавање 225/40 R18 летни

Отсутен BigBull

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 414
« Одговори #9436 на: 21 Јули 2019, 17:43:22 pm »
Kлабери, едни поитно прашање, утре мора да се купи:

Препорака за летни гуми во димензии 195/55/15... Би сакал да земам две, тенок сум со финансии за цел комплет од 4. Гледав во Мотоцентар имаат Рикен High Performance за 2400ден, а имаат и Нокиан Лине за 4300+ ден. Не ми се дава толку за две гуми сезонава, секако ќе купувам нови 4 зимски за некој месец.

До сега возев/возам Тигар во истите димензии и се ОК. Вчера враќајки се од Тасос ми пукна предна лева гума и ја менував со резервната на сред автопат на 50c. Среќа, за 2 минути откако застанав се појави она интервентното комбе Егнатиа Одос што кружи по автопатот, ваљда истото што доаѓа кога ќе се јавиш на 1077 (бројот што го пишува на таблите по автопатот). Ми помогнаа дечките, да се здрави и живи до крај на живот. Како да знаев дека ќе се деси некое срање кога го пишував ова пред десетина дена, тука на темава:

Цитат
Дечки, што би препорачале за чување во багажник за *недајБоже*: oldschool рачна пумпа за гуми или компресорче, оние што се уштекуваат во упаљачот?

И каде да најдам за пристојна цена од двете...

Барајќи постови по форумов гледам дека @BigBull ги вози Рикен-от, како и @bobimk . Задоволни сте од гумите дечки? @Boshe и ти имаш од истиве? @Djokica ?
И јас како @Boshe не сум експерт, ама за тие пари се ОК. Ги земав во Мај и до сега ги имам извозено 4000км и немам некоја замерка, ми немаат проклизано никаде, може малце се бучни, ама сепак зависи и со кои гуми ги споредуваш.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2184
« Одговори #9437 на: 21 Јули 2019, 17:57:47 pm »
Фала ви дечки за советиве, сепак утре ќе ги пазарам.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #9438 на: 21 Јули 2019, 19:07:29 pm »
Препорака за 225/50 17 ол-сизн? Мишелин, Континентал, или нешто друго?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #9439 на: 21 Јули 2019, 19:42:13 pm »
Ол сизн ама дали винтер ориентед или самр ориентед. 33/66

Мишелин кросклајмат се добри за самр ориентед, добра километража трпат, тивки. Доста народ ги вози. Само не очекувај Нокиан Хакапелита 8 на снег/мраз... Иако се зборува ама олсизн се далеку од тс860 и алпин, и поблиску до летната варијанта, односно 66 летни 33 зимски.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
« Одговори #9440 на: 21 Јули 2019, 21:19:29 pm »
Мишлен или Гудјр, како што кажа @Deni, зависи дали сакаш летно или зимско ориентирани ол сизн.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #9441 на: 22 Јули 2019, 08:40:26 am »
Мишлинот е удобна тивка гума  со одлични возни својства на влажно и температури под 10 C. За  зима сосема ОК за градски услови и чистен коловоз. За мраз не се на ниво на премиум зимска гума. За лето се малце “тегави” за мој вкус. Не сум ги возел на горештиниве. Јас ги користам како зимски Октомври-Мај.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9442 на: 22 Јули 2019, 08:57:42 am »
Good Year-ов што ги имам не се лоши, само некако брзо „подлегнаа на повредите“. 2015 годиште се, не се премногу возени, а нерамно се изабија задните. Моја грешка е што не ги ротирав, така да, не знам дали треба тоа комплетно да го препишам на гумите, или на моето невнимание.

У принцип, не ми прави толку разлика самр/винтр ориентед. Тука не се премногу топли летата, нити се премногу ладни зимите. За на мраз, секако избегавам да возам, ама ако до толку треба, имам ланци. Повеќе би се ориентирал кон потивка гума, пошто многу често колата се вози на подолги дестинации и на отворен пат.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #9443 на: 22 Јули 2019, 09:11:17 am »
За абење исто не знам што да кажам, со моите имам поминато некаде 10000. Ми изгледаат ок и ниво на абење што би очекувал од гума која не е „енерџи“, „еко“ - некочамзоштосумодпластика верзии. Нерамномерноста на абење веројатно произлегува поради геометријата на самата кола. И кај мене имам приметено дека морам да ги селам задните напред на секои 5000. Истото важи и за едниот и за другиот сет на гуми.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 234
« Одговори #9444 на: 26 Јули 2019, 09:18:50 am »
Мишлен или Гудјр, како што кажа @Deni, зависи дали сакаш летно или зимско ориентирани ол сизн.

Ако сакаш all season што ќе трае многу време и со добри возни својства, земи си Пирели.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #9446 на: 26 Јули 2019, 11:34:27 am »
Ау браво, запрепастувачки добри резултати дури и со 4мм, а и со 2мм богами. Само барем да имаше акваплејнинг разлики  зошто таму највеќе се забележува намалувањето на дренажните канали.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #9447 на: 27 Јули 2019, 20:26:02 pm »

Ако сакаш all season што ќе трае многу време и со добри возни својства, земи си Пирели.

Сега за сега меркам Континентал или Фалкен, ама ќе видиме.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 234
« Одговори #9448 на: 28 Јули 2019, 14:46:48 pm »

Сега за сега меркам Континентал или Фалкен, ама ќе видиме.

Ние на едната кола имаме Пирели чинтурато (3-та на тестот даден погоре) со 30к поминато и уште е како нова (претежно се вози на отворено и тоа на температура од -10 до +40), а на втора кола Мишелин кросклимате кои имаат поминато околу 8к и се добри на перформанси (и над 160-170 км на саат), само што доста помалку ќе издржат (според мене). Чисто како информација, да споделам искуство. Поради на СУВ (Мерцедес МЛ) имав Пирели Шкорпион и после поминати 45к беа како да се ставени пред месец дена. Зборам за возило тешко 2.5 Тони празно. Искрено не ми се веруваше дека толку малку се потрошија, Али еве и чинтурато потврдуваат дека многу траат.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1663
« Одговори #9449 на: 28 Јули 2019, 22:34:22 pm »
Ја возам Cinturato P7. Немам ниедна поплака до сеа.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk