Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2248515 пати)

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7107
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #6915 на: 30 Ноември 2016, 16:36:55 pm »
Zimno vreme obavezno proveruvanje na pritisokot.
Ne e nisto tesko ednas na dva meseci da se proveri pritisokot na gumite i toa pozelno e na nevozena kola mislam deka taka e najpravilno.
Proslata nedela odam so na stariot zastavata 128 da menjam boca za plin i kako trgam volanot kako so mecka da se boris kolava dosta tromo se dvizese.Aj izmknav pumpata koa gledam 1.2 skoro site cetiri.A ne gi pumpal od letoska.

Па и јас долг период ги немав проверено, можеби август или септември. Преку летото одев барем еднаш месечно и секој пат беа 2.0 предните (ги пумпам на 2.3), а задните 1.9 (ги пумпам 2.1)
Преку зима најверојатно најдобро е два пати месечно. Баш ке отидам за едно две недели повторно да ги проверам, па ќе видам колку би паднал притисокот за две недели на волку ладно време.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #6916 на: 30 Ноември 2016, 16:56:24 pm »
da se uozbilime moljam vi se  :P
nego muabeto mi bese drugar ima C5 i 225 60 16 mu se gumite, i bidejci mu se dosta skapi mu preporacav 205 60 16... ko gledame na vrata kaj nego mu e vpisana samo 225kata... za sto e to take?
Zatoa sto ja ima utnato kolata od start. Golema kola, golemi gumi, golemo i poskapo se na nea.
Za Makedonce ne e kola od 20-30-40.000 eur (nova koga bila). Taka da sibaj sto ke najde sega, i toa polovni sigurno se 205 60 16 kite.
205 kite se 50 evra poevtini, prifatliva cena jbga...

ако на другар ти му се штеди на гуми, нека ја смени колата

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #6917 на: 30 Ноември 2016, 18:32:48 pm »
da se uozbilime moljam vi se  :P
nego muabeto mi bese drugar ima C5 i 225 60 16 mu se gumite, i bidejci mu se dosta skapi mu preporacav 205 60 16... ko gledame na vrata kaj nego mu e vpisana samo 225kata... za sto e to take?
Zatoa sto ja ima utnato kolata od start. Golema kola, golemi gumi, golemo i poskapo se na nea.
Za Makedonce ne e kola od 20-30-40.000 eur (nova koga bila). Taka da sibaj sto ke najde sega, i toa polovni sigurno se 205 60 16 kite.
205/70 стајте, потаман ќе биде. Или 185R16 (што би се рекло профил 100-ка) :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #6918 на: 30 Ноември 2016, 18:48:14 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Лесно е да се купи возилото, проблемот е сервиси и одржавање.

Јас кога го купував возилото гледав и тркалата да се мах 16ки, и по можност да има опција за 15.

Реално чергата ми е толку, не мислам гуми од отпад да земам или саксии да ставам.

Гумата многу значи.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #6919 на: 30 Ноември 2016, 19:04:42 pm »
Zimno vreme obavezno proveruvanje na pritisokot.
Ne e nisto tesko ednas na dva meseci da se proveri pritisokot na gumite i toa pozelno e na nevozena kola mislam deka taka e najpravilno.
Proslata nedela odam so na stariot zastavata 128 da menjam boca za plin i kako trgam volanot kako so mecka da se boris kolava dosta tromo se dvizese.Aj izmknav pumpata koa gledam 1.2 skoro site cetiri.A ne gi pumpal od letoska.

Па и јас долг период ги немав проверено, можеби август или септември. Преку летото одев барем еднаш месечно и секој пат беа 2.0 предните (ги пумпам на 2.3), а задните 1.9 (ги пумпам 2.1)
Преку зима најверојатно најдобро е два пати месечно. Баш ке отидам за едно две недели повторно да ги проверам, па ќе видам колку би паднал притисокот за две недели на волку ладно време.

Притисокот се проверува често во текот на цела година.

Јас ги проверувам скоро на секое полнење на резерварот за плин на поминати 380км, грубо 3-4 пати месечно и има на две-три гуми разлика 1 до 3 бари.

Многу е битно гумитие да имаат идеален притисок од голем аспект на безбедност а на крај ќе додадам гумите да траат подолго.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7209
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6920 на: 30 Ноември 2016, 19:24:09 pm »
Гумите се прoверувaaт и пумпaaт лaдни и не губaт вoздух нa зимa пoвеќе oткoлку нa летo туку спрoтивнo.
Меѓутoa дел oд зaгубениoт притисoк е резултaт нa темперaтурнaтa рaзликa нaдвoр. Нa 20 степени и 0 степени нaдвoрешнa темперaтурa гумaтa мoжи дa изгуби притисoк oд 0.2 мислaм, мoжеби 0.1 бaр беше не се сеќaвaм.

Затоа пoжелнo се пумпaaт нa зимa зa 0.1 или 0.2 бaри пoвеќе за нa пoниски темперaтури дa имaш тoчен притисoк.

А нa летo пoaрнo е дa ти биди блиску бензинскaтa oти нa зaгреaнa гума немa тoчнo дa јa нaпумпaш.
Нaјубo е пумпa дoмa спoред мене дa се имa  :)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #6921 на: 30 Ноември 2016, 22:40:06 pm »
Мене бензинската ми е на 3-400 метри од дома. Кога ги проверувам првин ги проверувам пред тргнување на ладна гума со Tire Pressure Gauge како на сликата подолу па после на бензинска. Разликата секогаш е 0.1-0.2 бара.

Од лично негативно искуство а поради кое и го купив уредов увидов дека најчесто компресорите по бензинскиве не покажуваат точно, не работат правилно, не се баждарени редовно и слично па доколку тие ви се единствена опција за увид во притисокот во гумата или ќе ви бидат под/над соодветниот баран притисок што го сакате.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7107
« Одговори #6922 на: 01 Декември 2016, 00:04:24 am »
Притисокот се проверува често во текот на цела година.

Јас ги проверувам скоро на секое полнење на резерварот за плин на поминати 380км, грубо 3-4 пати месечно и има на две-три гуми разлика 1 до 3 бари.

Многу е битно гумитие да имаат идеален притисок од голем аспект на безбедност а на крај ќе додадам гумите да траат подолго.

Работата е што гориво ставам на Нас Гас, таму немаат за пумпање гуми. Кога проверувам притисок, најчесто идам специјално или пак ако пат ме носи на некоја бензинска на Окта.

Башка гумата на ова ладно време, за дистанца од 3-4 км и брзина од 50-60 км/ч нема теорија да се загрее.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #6923 на: 01 Декември 2016, 00:25:05 am »
Едно време имаа компресор, прашај ги пумпашите, да не случајно не си го приметил..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
« Одговори #6924 на: 01 Декември 2016, 14:47:02 pm »

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6925 на: 01 Декември 2016, 17:02:11 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
ke mu prenesam, negovo e da si odluci...  vaka e - 3,5 u minus i +200 eur  :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #6926 на: 01 Декември 2016, 21:12:48 pm »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
« Одговори #6927 на: 22 Декември 2016, 17:26:24 pm »
Да не има некој информација колку идат Kumho EcoWing 205/55/16 летни кај нас ? Извадив 4 нови од кола па барав колку идат кај нас да ги ставам на продажба ама само цена за зимски најдов.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #6928 на: 22 Декември 2016, 21:09:58 pm »
За да ги продадеш без да губиш време и нерви, огласи ги за ~3000 по гума.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #6929 на: 23 Декември 2016, 00:02:38 am »

Mора да се шалиш, нели?

;D ;D ;D ;D ;D

Освен ако не возиш камион за рудник!.....
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.