Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1844194 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43937
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #4380 на: 29 Октомври 2014, 02:11:26 am »
А allseason гуми може да се возат според законов?
Regardless текстот на Filo, aко имаат ознаки за зимски гуми - може да се возат. Според закон, симболизирана планина со снегулка и M+S ознака е она што ти треба да бидеш законски покриен.
На пример, со овие гуми немаш гајле што се однесува до законот, а веројатно се далеку и од текстот што го пишува на претходната страна:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
« Одговори #4381 на: 29 Октомври 2014, 02:17:54 am »
Да ја имам истата ознака.Значи спасувам 200 еур :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55052
  • Махер
« Одговори #4382 на: 29 Октомври 2014, 08:33:11 am »
Фило до кај си со шара, ајде и некој друг што вози зимски преку лето нека пише? Колку се абат, па да направиме споредба.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #4383 на: 29 Октомври 2014, 12:25:29 pm »
Трајалот напред готов е, предно десно по ќошевите има по 0.5-1 mm шара, а на средна слик, мазна ко тепсија. Предна лева по цела површина има ~1 mm шара. Тој е стар околу 4 години.
Савата позади околу 3-3.5 mm шара, ова им е 8-ма сезона, од декември 9 година ке почнат да ја тераат.

Имам 2 корморанки 165/70 13 со околу 5 mm шара, само точната ознака ја заборавив, тие треба напред да идат, ама мој чале месец ипол ги мести.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3083
« Одговори #4384 на: 29 Октомври 2014, 13:19:54 pm »
Мотоцентар нуди само просечен накај низок квалитет на услугите. Таман работа уште и премија да им плаќам.

Воопшто не се согласувам. Пошто на 2 коли менувам секоја сезона гуми барем 4 пати годината сум таму + ако недајБоже искочи потреба за лепење на гума или ротирање.

Секогаш сум чекал минимално, супер биле услужливи, не се понашаат према гумите и бандажите ко да се на улица најдени, старите најлони ги фрлаат, гумите ги ставаат во нови. Башка можеш и кафенце да се напиеш ако сакаш, јас лично стално им стојам над глава кога е мојата кола на рампа.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7081
« Одговори #4385 на: 29 Октомври 2014, 13:20:43 pm »
Незнам зошто ама се си имам мислење дека зимски гуми во лето се претвораат во желе ;D

Отсутен timoha

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #4386 на: 29 Октомври 2014, 13:46:45 pm »
Фило до кај си со шара, ајде и некој друг што вози зимски преку лето нека пише? Колку се абат, па да направиме споредба.
Jas imam vozeno dve godini(i leto i zimo) so zimski, dunlop vintersport na 30000km gi frliv, na leto strasno se abat zimskite gumi, i na prednite se pojavija trtki od stranite  pa dali e od toa sto gi vozev na leto ili imaa nekoja druga maka neznam. Inaku za na zimo pogotovo vo sneg strasno dobra guma drzi pravec ni levo ni desno nema sansi da zanese kolata. Vo 2011-2012god koga bese snegot vo srbija jas si idev od Praga nakaj doma, nemase ni edna kola  po avtopat vo srbija baska pa i vecer bese,sneg 20cm na avto pat a jas vozev 80-100kmh, pak ke kazam strasno dobra guma.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #4387 на: 29 Октомври 2014, 14:20:58 pm »
Се согласувам со Смоле, одлична услуга на ниво во Мотоцентар нема што, лани таму ги мењав брза и професионална услуга, променети вентили без да им кажам, фрлање на старите кеси, ставање гумите у нови. Не е баша просечна услуга. Иначе добри се дечките и во Мотомобил не работат лошо, само многу поспоро отколку у мотоцентар, не ми променија вентили, ми ги оставија старите кеси. Иначе промената на гумите и балансирањето неам забелешка.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk
« Одговори #4388 на: 29 Октомври 2014, 19:07:21 pm »
Трајалот напред готов е, предно десно по ќошевите има по 0.5-1 mm шара, а на средна слик, мазна ко тепсија. Предна лева по цела површина има ~1 mm шара. Тој е стар околу 4 години.
Савата позади околу 3-3.5 mm шара, ова им е 8-ма сезона, од декември 9 година ке почнат да ја тераат.

Имам 2 корморанки 165/70 13 со околу 5 mm шара, само точната ознака ја заборавив, тие треба напред да идат, ама мој чале месец ипол ги мести.

Така, така, брзината е опасност..

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6865
  • Бенве сие бенве
« Одговори #4389 на: 29 Октомври 2014, 19:16:03 pm »
Фило криминалец не виден си :)

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #4390 на: 29 Октомври 2014, 19:23:24 pm »
preeska prasuvav za letni gumi vo ceres 185/60/r14
firestone 2600
dayton 2300
barum 2400
sava 2500
debica 2300
moze na nekoj ke mu se najde cenovnikov :)
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #4391 на: 29 Октомври 2014, 19:30:43 pm »
во мотоцентар 4х Sava 185/65/r14 е 150/160 евра

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
« Одговори #4392 на: 29 Октомври 2014, 23:52:46 pm »

Ова ке му го кажеш на таткоми ако случајно го видиш некогаш во град да го дрнка нашиот болид, слободно застани го и посочи му дека вози со гуми напред кои се тепсија рамни, а позади со темпирани бомби, притоа има скршен федер на предно лево, a и претерано голема луфта на воланот има затоа што делот кој го спојува воланот со летвата има гума, таа сега ја нема и воланот е хотел промаја.

А тоа е затоа што ЈАС не ја одржавам колата. Jас ако се прашувам, овака нема да одржавам возило во кое се возам секојдневно, но со мојот татко во тој поглед јас неможам никако да испаднам на крај, затоа што такотми на кола не гледа како возило да уживаш, туку магаре, вол, терај и товарај го додека може, по можност никогаш да не го нараниш и напоиш, а кога ке умре да пцуеш зашто умрел.

Така да тоа е тоа, додека работев, пробав некои работи за кои јас сметав дека се неисправни да ги сменам, и имав доста расправии, во стилот ако го направиш тоа, не ти ја давам да ја возиш, да не си се осмелил да ја носиш по мајстори колата.

И тоа е тоа.
Сеа појасно ти е ?
Јас со мојот татко во поглед за возење и безбедност имаме наполно различни ставови. Таткоми е тој кој што цел живот возел неисправни службени возила и за него нашава кола во моментов била во извонредна состојба. Ама за тоа донекаде се криви и техничките станици што пуштаат возила на лепе очи. Незнам како нашава поминува на технички, еве ке ви кажам, се работи за ПСС на зајчев рид, тие ја пуштаат нашата кола како технички исправна за во сообракај.
Кога немаше порано приватни станици и кога здружение на град скопје вршеше прегледи, тој бркото во Кисела Вода стално не вракаше, ама затоа колата беше технички поисправна.
И то. :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #4393 на: 30 Октомври 2014, 08:17:43 am »
Искрено, неисправно возило совеста не ми дозволува да возам.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4394 на: 30 Октомври 2014, 08:33:25 am »

Да, особено со такви гуми.