Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2258312 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #11805 на: 12 Октомври 2021, 09:08:01 am »
Алпин 5 не е исто со пилот алпин 5 али нема везе, зимски гуми секогаш ќе имаат подобар акваппланинг карактеристики од летни.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #11806 на: 12 Октомври 2021, 14:23:07 pm »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #11807 на: 12 Октомври 2021, 14:44:46 pm »
Аууу Slick DH да се брка значи DHB веројатно побрзо ќе се потрошат на градскиов асфалт..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #11808 на: 12 Октомври 2021, 15:20:33 pm »
Купи си зимски Petlas со XL кејсинг, ќе ги шмиргламе ние. Ултрасофт компонента, тврда конструкција.

Што ќе даваш пари за џабе...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #11809 на: 12 Октомври 2021, 15:45:27 pm »

Купи си зимски Petlas со XL кејсинг, ќе ги шмиргламе ние. Ултрасофт компонента, тврда конструкција.

Што ќе даваш пари за џабе...

По отпадиве има спремни, да не се мачиш да шмирглаш. И онака гледаш пола со DH возат низ градов. Ете и на Формула 1 дури почнаа да штедат на гуми, со едни возат дур држат воздух.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #11810 на: 12 Октомври 2021, 17:02:03 pm »
Ѕирни ги овие

https://www.facebook.com/ZestinoBG/

Отсутен darko86

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #11811 на: 21 Октомври 2021, 13:44:46 pm »
Здраво. Извинете ако е веќе дискутирано, но би сакал да видам повеќе мислења.
Што е подобро - 2 подобри зимски гуми (premium/mid-range) само на погонските тркала или 4 послаби (economy/budget) на сите тркала?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #11812 на: 21 Октомври 2021, 13:45:31 pm »
Што е подобро - 2 подобри зимски гуми (premium/mid-range) само на погонските тркала или 4 послаби (economy/budget) на сите тркала?

Секако дека зимски гуми на сите тркала, што ќе ти се само на погонските кога ќе ти забегаат тие што се на летни.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #11813 на: 21 Октомври 2021, 13:53:57 pm »
Зимски гуми на сите четири тркала.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #11814 на: 21 Октомври 2021, 13:55:33 pm »
Еднаш имам направено таква грешка (нови зимски на погонски и крш гуми на задната оска), среќа без поголеми последици, и од тогаш кај мене важи правилото „два посебни сета“. Освен @Inter1 што ме ремети со идејата за целосезонски, па кога ќе ми стане здодевно 2 пати годишно менување гуми, ќе ставам посаглам целосезонски, па што биде нека биде :) . Шала на страна, мислам дека може да се најде пристојна гума за пристојна цена, само да не ги возиш летно време.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #11815 на: 21 Октомври 2021, 14:25:46 pm »
За мои потреби целосезонските се измислена работа. Мотоцентар 2 месеци ме мафтаа Континентал Аллсизн гуми дека ќе ми донесат и се нешто во шлеперот ги забораваа. После Клебер Алсизн ми обеќаа, и тие не ми ги донесоа, па Кросклимат + во Олимпико барав, па чекале шлепер и тие периодот (многу шлепери се собраа во приказнава) и од тестови, ревјуа и остало се одлучив за Фирестоне Мултисизн 2.
Пак ќе кажам за мои потреби спас од многу проблеми. Следно кога ќе им дојде ред за 4-5 години, пак ќе ставам алсизн. Ама тоа сум јас. Е сега кој сака два, три, 10 сета, тоа си е негова работа. Јас алсизн веќе не менувам, освен ако нешто по втора трета година доживеат ентропија и се распаднат сами до себе, па да сменам мислење, ама за сега алсизн ал да веј :D

Отсутен darko86

• Почетник
  • *
« Одговори #11816 на: 21 Октомври 2021, 15:05:33 pm »
За мои потреби целосезонските се измислена работа. Мотоцентар 2 месеци ме мафтаа Континентал Аллсизн гуми дека ќе ми донесат и се нешто во шлеперот ги забораваа. После Клебер Алсизн ми обеќаа, и тие не ми ги донесоа, па Кросклимат + во Олимпико барав, па чекале шлепер и тие периодот (многу шлепери се собраа во приказнава) и од тестови, ревјуа и остало се одлучив за Фирестоне Мултисизн 2.
Пак ќе кажам за мои потреби спас од многу проблеми. Следно кога ќе им дојде ред за 4-5 години, пак ќе ставам алсизн. Ама тоа сум јас. Е сега кој сака два, три, 10 сета, тоа си е негова работа. Јас алсизн веќе не менувам, освен ако нешто по втора трета година доживеат ентропија и се распаднат сами до себе, па да сменам мислење, ама за сега алсизн ал да веј :D

Генерално, јас не сум за гуми за сите сезони, но ради дискусија, можеш да прецизираш што е тоа “за мои потреби“ ? Малку километри годишно или нешто друго?

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #11817 на: 21 Октомври 2021, 16:17:25 pm »
Не знам кој кого и што е утепувањето. Добро си праша членот.

Мои потреби е мој стил на возење, километража, дистанци, дестинации итн... Секој знае што прави со колата. Ако тебе ти одговара два сета да имаш имај, немам ништо против со тоа, мене ми одговара еден сет алсизн. Инаку ти ако не си за гуми за сите сезони еве јас сум. И што сега? Да ги вратам ако не, да им кажам дека на форум рандом лик со рандом име ми рече дека не чинело алсизн, требало два сета :D

Затоа пишав, 10000000 врсти на брендови и на типови на гуми има. Не може секој исто да сака и да мисли дека неговото е најдобро. Ете за мене е најдобро алсизн, ај сега сите купете и да се заврши дискусијата.

И аман, не ме тагнувајте веке во темава, немам што ново да ви кажам. Јас сум задоволен од алсизонот, пишани ви се и предности и мани. Ако не ви чини не ги купувајте и готово. Нити сум експерт за гуми, нити производител, нити ми значи дали вие сте сакале два сета или еден. Јас сакам еден сет, тоа го пишав и зажалив. Морам да трпам сега „солење“ памет како не чинеле и се, од луѓе што никогаш не возеле или најчесто не ни виделе такви гуми.

Ваљда јасен бев, ако не бев јбг, неам намера нити да се повторувам, нити објаснувам. Нов си ти на форумов, со две пораки засега, така да имаш 789 страни до овој момент на темава се да проучиш детално, секое можно мислење на тема гуми, па донеси одлука каква ти одговара. Немам што да дискутирам со тебе или со било кого, кога веќе се е издискутирано. Сите можни топли води се измислени по 100 пати. А какви гуми сакаш ти, да ти окријам една тајна - не сум судија па да пресудам дали твојата одлука е паметна или не. 

А мартин што ме утепале, до завчера прашуваше дали тигар или сава алсизн да земел за татко му или некој роднина небитно, малку што возел, па сега некој некого утепал со прашање што поставил. У реду е.

Едит: За крај, за сите што мрсите муда, јас барем имам реал ворлд експириенце, знам што се предности, што се мани, на што да пазам на што не, сите вие други сте статија експерти. Се потрудив да ви објаснам, појасна слика да имате, ама џабе не бива, така да види пасус 4 од темава, или ако ве мрзи уште еднаш - „И аман, не ме тагнувајте веке во темава, немам што ново да ви кажам. Јас сум задоволен од алсизонот, пишани ви се и предности и мани.“

Фала и поздрав
« Последно менување: 21 Октомври 2021, 16:29:31 pm Inter1 »

Отсутен darko86

• Почетник
  • *
« Одговори #11818 на: 21 Октомври 2021, 16:34:24 pm »
Извини, немав намера да те навредам, ме интересираат искуства.
Сум имал целосезонски гуми, не сум видел ни добро ни лошо, но доста време е поминато од тогаш.
Инаку, за тоа што подразбираш, баш ради тоа те прашав - кратки/долги дистанци, годишна километража, па дури и тип на возило - ако се поклопува со тоа што е случај кај мене, зошто барем да не размислам за целосезонска. На крај краева, нит си прв, нит последен со такви гуми. А сигурно има и причина зошто се продаваат, нели.
Поздрав.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 920
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #11819 на: 21 Октомври 2021, 17:01:16 pm »
@Inter1 можеш да упатиш на постот кај што пишуваш искуство за гумите? Ги гледав и јас Firestone во Аутомакедонија, имаа и Bridgestone како што видов.