Izvini za OT no ne sum ramnodusen na tvojata replika. Bugarite poteknuvaat od Balhara - denesen Afganistan/Tadzikistan - granicna oblast i se dojdeni vo denesna Dunavska Bugarija. Nemaat vrska so tatarskite pleminja. Inace se radonacalnici na sovremenata medicina (Ibn Isa Avicena) itn.. Imase ekspedicija na BAN vo 2008 godina i go imase na BBT televizija dosta interesni raboti se publikuvaa. Ova go zboram za mnogu mnogu damnesni vreminja pred 1000 godini.
E toa e. Bugarite ne se tatari. Ungarcite se tatari. Ima istoriski potvrduvanja i od Ukraina i Rusija. Samo Madzarite se tatari.
да да секако... и солун е наш, а ние сме негови... батали бе политика и историја на автомобилски форум...
Smesno i tagicno za nekoi sto frlil tolku mnogu pari za takva dobra kola da ja vozi na plin. Demek da zastedi. Nema logika.
A motorot e strava.
абе, возењето на оваа кола на плин, ако дува километри како што јас дувам на годишно ниво, ке ја извади цела кола со се сите редовни сервиси и на крај за комплет нови гуми ке му остане... секоја кола која што троши повеке бензин, дотолку подобро е да вози на плин... или ај поинаку ке кажам, колку повеке троши толку подобро е на плин да се вози... заштедата е поголема и посериозна.
ајде малку весела математика... кајенот поготово оној 4.8 троши околу 25 бензин (погоре-подолу). тоа значи дека треба да дава сопственикот околу 2000 денари за бензин на 100 км... е истиот есап за на плин вели околу 1100 денари за истата километража. значи уштеда од 900 денари -15 еура на секои 100 км или по мојот начин на возење тоа е на дневна база заштеда, а есапот ми вели дека идам и повеке од тоа во просек ама ај нека бидат 100 км на ден. 30 дена=450 евра, 12 месеци=јаче од 5.400 евра заштеда има... па никој ама баш никој не останува рамнодушен на таква цифра за заштеда на годишно ниво... башка што ке припадне на “зелените“ т.е. ке биде одличен екологист...
а 5400 евра за тој газда што го купил кајенот му е еднакво на 23 месечни плати односно за 2 работника (мање више месец два) платено пензинско и инвалидско со исплатена просечна плата за 1 цела година и за двајцата.
и, сега..? малку е? а замисли ако и жена му вози уште еден кајен?