Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 228042 пати)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Одг: Problem so klima
« Одговори #480 на: 26 Август 2015, 09:48:54 am »
Sitna para hahaha ;D
Pa normalno so e za Onak 2000ki da go preskokne 1 den pojadokot i ete gi  :D

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #481 на: 26 Август 2015, 10:48:42 am »
трето.. за 10 години, многу е можно (и 100% сигурен сум дека е така) низ гумените еластични црева да излезе фреонот.. тоа не е дефект, тоа не е дијагноза, тоа е едноставно баш онака како што е скоро кај секоја кола... сепак, 10 години не е мал период.. човек треба на максимум 2-3 години контрола на климата да си прави.. исто како и таа за дома...
Ова со 10-те години го напоменав пошто колата ја имам 1.5год, пред мене Швицарац или што знам кој, не знам кога ја полнел и дали воопшто ја полнел во претходните години :)
И кај мене на проверка само дополнија бесплатно откако не најдоа со УВ ништо. И ми кажаа дека додека не го најдат дефектот дополнителни пари нема да ми земат.
Ете значи добро сум разбрал, дека требало да ја дополнат без оглед дали го нашле местото каде губи фреон. Сепак и тоа е дел од дијагностика, да видиш колата дали ИМА или НЕМА проблем со губење фреон.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #482 на: 26 Август 2015, 12:57:25 pm »
Онак, за тебе 2000денари ситна пара се како што гледам, ама некој провинцијалец што не знае правило на кружен тек за 2000 денари оди на работа цела недела. Друго што ме занима,  дали овој Цеко ви дава фискална сметка?

2000 денари воопшто не се ситна пара... муабетот ми беше дека луѓе ке дадат 2000 денари за некаков сервис и мислат дека го купиле сервисот, па ке доаѓаат пак, и повторно и ПОВТОРНО се додека не му се омрзне патот натака, а сервисот беспари ке допунува и сердува...

Sitna para hahaha ;D
Pa normalno so e za Onak 2000ki da go preskokne 1 den pojadokot i ete gi  :D

роци.. не јај вафли многу... економичен сум на доручек... за ручек да речеше или вечера ке те разберев... ;D ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #483 на: 28 Август 2015, 11:30:21 am »
Кај мене мирис на влага се појавува кога ја вклучувам климата, оној првиот воздух топлиот има мирис на влага после тоа нема мирис, некое средство и начин како да го средам проблемов?

не ти треба никакво средство, туку ти треба да си го провериш хладњачето ЗА ГРЕЕЊЕ дали дохтува добро, т.е. да не испушта од тука вода/антифриз...

ама тоа втор чекор.. прв чекор ти е да, ја исклучиш климата едно 30-тина секунди пред да ја изгасиш колата... значи климата ја гасиш од копче, ама вентилацијата да ти дува на нај јако тие 30 секунди... пробај и 1 минута... ако и после ова ти се дешава да ти се појави мирис на влага, тогаш, иди на вториот чекор, проверка на хладњачето што ти пишав погоре...
2 пати ја оставив вентилацијата на најјако по 2-3 минути да дува и сега ептен малку се осека мирис скоро незабележително, ако се појави пак мирисот ќе ја носам на мајстор, треба шалтабла да се размонтира или?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #484 на: 28 Август 2015, 11:42:16 am »
да... нај веројатно ке треба... во 90% од возилата треба.. 10% од возилата им се демонтираат хладњаците без да се симиња шалтабла...

туку кажи ми, дали ти се дешаваше зимоска, кога ке пуштиш греење да ти се замагли стаклото? или да фати еден слој на шофершајбната како мрсно... нешто што тешко се брише?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
« Одговори #485 на: 29 Август 2015, 11:53:40 am »
да... нај веројатно ке треба... во 90% од возилата треба.. 10% од возилата им се демонтираат хладњаците без да се симиња шалтабла...

туку кажи ми, дали ти се дешаваше зимоска, кога ке пуштиш греење да ти се замагли стаклото? или да фати еден слој на шофершајбната како мрсно... нешто што тешко се брише?
незнам за зимоска, 2 месеци ја имам колава, ова со климава се случи после менувањето на филтри, ден-два пред да ја однесам да сменат филтри супер си беше климата, ден од кога ја земав ја пуштам климата и мирисаше ај викам од филтерот ова, ама не било од филтерот.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
« Одговори #486 на: 30 Август 2015, 01:51:38 am »
Абе во последно време на Алфата сред возење ми исклучува климата. Прво во градска сеа и отворена. Бев на дијагностика климата е исправна. Фул фреон никаде не течи. Кога си работи убаво лади. 14 степени на излез. Перките си вртат постојано кога е уклучена. На дијагностика никаков fault code не вади.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #487 на: 30 Август 2015, 02:34:51 am »
немора да значи дека се е исправно... треба да се читаат податоците за да се види дали се точни... на пример, кај мене на алфата, се деси на температура од +15, сензорот да вели дека е -20.... од старт имаш кикс невиден во рабптење и исправност, а компјутерот тоа не го чита како расипан сензор...

сакам да кажам... во поише од пола, што имаат некаков проблем со колите (било кој проблем, па и клима) не ретко НЕМА ерор снимен, а сепак има нешто расипано... нај често сензор што дава грешни податоци, ама се сепак во рамките на зацртаниот минимум и максимум во компјутерот...

ти, нека ти ги проверат податоците од амбиенталната температура... т.е. треба да направат лајф ридинг, додека климата работи, да видите што покажува за внатрешна температура...

следно ти е дека евентуално, компресорот, си тргнал накај нов/репариран, па лесно прегрева и исклучува заштитата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #488 на: 30 Август 2015, 08:05:49 am »
Абе во последно време на Алфата сред возење ми исклучува климата. Прво во градска сеа и отворена. Бев на дијагностика климата е исправна. Фул фреон никаде не течи. Кога си работи убаво лади. 14 степени на излез. Перките си вртат постојано кога е уклучена. На дијагностика никаков fault code не вади.

Може да те зеза електромагнетната спојка на компресорот....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #489 на: 30 Август 2015, 15:55:11 pm »
Провери си на дијагностика дали добива точни информавии за температура и притисок на фреон.
Ако перките на ладилникот ти се вклучуваат и на ладнен мотор со вклучена клима, а климата не работи тогаш највероватно компјутерот добива информација за превисок притисок во ладникот и се обидува да го излади фреонот.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #490 на: 30 Август 2015, 18:44:06 pm »

Сијаличката свети?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
« Одговори #491 на: 31 Август 2015, 02:58:38 am »
:) Свети сијаличката

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #492 на: 31 Август 2015, 10:23:35 am »
И мене ми се случува истото откако ја наполнив кај Цеко, незнам дали е случајно или .... Решението е исклучи ја и уклучи ја :) Можеби паѓа во некој слип мод откако ќе постигне температура па после не се разбудува :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #493 на: 31 Август 2015, 10:44:14 am »
Можно да е преголем притисокот/количеството на фреон.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #494 на: 31 Август 2015, 10:47:38 am »
точно... мене во дог ми го направија тоа... за 100 грама поише фреон турено (по грешка) климата го правеше тоа.. има сензор за надпритисок, кој исклучува, кога ке загрее.. исклучува побрзо одошто треба... се вратив одма, пак проверија и испадна дека има вишок...

забуната знае да се деси, кога ги отчитуваат параметрите од ливчето залепено на кола, а не од компјутерот, затоашто тоа ливче (налепница) има податоци за повеќе возила и сите се тука некаде со количина, ама различни се...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk