Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 228041 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #465 на: 22 Август 2015, 14:17:47 pm »
Прочитај поназад во темава има објаснето.

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
Одг: Problem so klima
« Одговори #466 на: 23 Август 2015, 20:11:24 pm »
Прочитај поназад во темава има објаснето.
се што најдов поврзано со мирис беше дека сите им се појавувал мирис од кога ќе ја исклучат климата, кај мене се појавува кога ќе ја вклучам.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #467 на: 24 Август 2015, 00:19:13 am »
Кај мене мирис на влага се појавува кога ја вклучувам климата, оној првиот воздух топлиот има мирис на влага после тоа нема мирис, некое средство и начин како да го средам проблемов?

не ти треба никакво средство, туку ти треба да си го провериш хладњачето ЗА ГРЕЕЊЕ дали дохтува добро, т.е. да не испушта од тука вода/антифриз...

ама тоа втор чекор.. прв чекор ти е да, ја исклучиш климата едно 30-тина секунди пред да ја изгасиш колата... значи климата ја гасиш од копче, ама вентилацијата да ти дува на нај јако тие 30 секунди... пробај и 1 минута... ако и после ова ти се дешава да ти се појави мирис на влага, тогаш, иди на вториот чекор, проверка на хладњачето што ти пишав погоре...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг:
« Одговори #468 на: 24 Август 2015, 00:38:30 am »
@dudin@ Еве ти конкретен одговор од стручњак.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #469 на: 25 Август 2015, 20:26:58 pm »
Ја однесов сабајлево кај Цеко и испадна дека била скоро празна климата, ја напунија и со таа флоуроцентна боја и си лупнав 2000-че.
Е сега кје видиме што ќе каже контролата за 10 дена :)
***се осеќа разлика во ладењето вака наполнета***
После 10 дена ја однесов колата да ја проверат со УВ лампа и не најде ништо дечкото, па ми кажа да поминам за 20 дена пак, и еве денес бев и пак ништо не најдоа дека тече... Го провери притисокот во системот и рече дека бил добар...
Сега незнам како е искуството на другите, али јас мислев дека требаше за тие 2000 ден уште еднаш да види дали изгубила фреон во овие 30дена и колку .....

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #470 на: 25 Август 2015, 23:57:24 pm »
побогу, што очекуваш да добиеш за 2.000 денари? повеќето мајстори ке ти направат ЕДНАШ контрола со ув лампа и тоа е тоа... овде више двапати те истинтрале, а ти бараш и трет пат?

само да нагласам дека има 1 место кај што неможе да се види дали тече или не.. тоа е кај мене проблемот на мојата кола... хладњачето (некои милуваат радијатор да го викаат) што е под маска, низ кое уствари проаѓа воздухот што се лади и дува во кабина.. на него има спој механички, со гумички итн итн.. двете цевки од надвор влагаат и се спојуваат со него... бидејки ова ти е при крај на лето, следното лето, ке направиш пак контрола на климата.. ако ти фали пак фреон, а надворешно не се гледа при проверка со ув лампа, тогаш, ке мора под маска да провериш... и тоа не спаќа во тие 2.000 денари.. за тоа екстра ке си доплатиш... а плус и биди спремен убаво бројче да платиш за замена на истото.. јас удрив есап, дека дополнување со фреон, без ув бои, поевтино ми е 10 години да правам, одошто тоа хладњаче да го мењам...
« Последно менување: 26 Август 2015, 00:02:47 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #471 на: 26 Август 2015, 00:03:21 am »
Па да, ќе бара и стоти пат ако треба, пошо они викаат дека се' е на нивни трошок, додека да го најдат проблемот. Има секое право да се буни чоекот.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #472 на: 26 Август 2015, 00:06:22 am »
Можда ќе пројде со замена на гумичките, и моето Пежо губеше фреон, гумичките беа(се гледаат на 206). Владо уште имаш проблем со климата?

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #473 на: 26 Август 2015, 00:07:40 am »
Па да, ќе бара и стоти пат ако треба, пошо они викаат дека се' е на нивни трошок, додека да го најдат проблемот. Има секое право да се буни чоекот.

еееее пааааа... не баш.. нешто грешно си разбрал и ти... првото полнење со ув боја плаќаш 2.000 денари и контролата со наоѓање каде и дали тече, освен под маска е во тие пари. исто така дополнување ПОСЛЕ ПОПРАВАЊЕ на тоа место е во тие пари... значи ке ти дадат цена за поправање на климата т.е. делот каде тече, ако прифатиш, и кога ке завршат со поправање ке ти ја наполнат пак колку што треба...  ако не најдат каде и како тече, тоа е тоа... иди прашај.. ЕДНА контрола и дијагностика одпосле... првата контрола е уствари кога ке ти ја полнат, ако ен примети, после полнење првите 3-5 минути и гледа и проверува дали од негде шишти.. после ти е таа втора контрола после 10 дена... ако има арно, ако нема па арно.. ако прифатиш да поправаш кај нив, арно, ако не прифатиш и идеш кај друг, пак арно, само нема беспари допуна после...
мислам дека за гумички не ни зимаат пари... или можда 100че едно колку за сок и кафе... ама нај често не зимаат... збориме за посериозни дефекти.. пукнато црево, испаривач, хладњаче, цевка, компресор итн итн...

п.с. јас да ви кажам дека оваа година кај цеко не ја полнев климата.. во дог секјурити го направив тоа..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #474 на: 26 Август 2015, 00:17:50 am »
Не сум разбрал грешно, туку како што ми било кажано и потврдено од нив, односно, за 2000 денари ставаат фреон со боја и по потреба при секоја наредна посета, прегледот и дополната на фреон се бесплатни, се' додека не се најде проблемот. Кога ќе се најде проблемот, отклонувањето на истиот и дополната на фреон се наплаќа накнадно (надвор од тие 2000 денари).

Нигде не се кажува дали е под маска, или под бандаж, или под било што.
Кај мене го најдоа проблемот кај хладњакот, позади долната решетка на предниот браник.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #475 на: 26 Август 2015, 00:20:30 am »
Не барам трет пат, туку како што разбрав од луѓево на форумов дека следи во тие 2000ден допуна на фреонот за да се види колку тоа фреон истекува... пошто ко што испадна сега незнам на штосум т.е. нема диагноза :)
Дали самоит фреон испарил со времето (>10год), дали негде губи по малце и не се забележува, дали губи во испарувачот( хладњачето) во шалтаблата.... и што е најбитно колку тоа фреон губи? за да знам дали е потребна интервенција или ќе си поминам со на 2-3год допуна...
Сепак тие екстра 700-800ден во тие 2000ден не мислам дека малце пари за 5мин проверка само со УВ лампа :)
« Последно менување: 26 Август 2015, 00:25:33 am Vlado_78 »

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #476 на: 26 Август 2015, 02:42:09 am »
700-800 денари не ти е само за прегледот туку и за ув бојата, која е стварно скапа...

второ... нели рече дека ти провериле притисок? или ти бараш пак да ја испразнат цела клима и да видат колку фреон имаш, па пак да ја наполнат и дополнат? е тоа кошта помеѓу 500 и 800 денари..

трето.. за 10 години, многу е можно (и 100% сигурен сум дека е така) низ гумените еластични црева да излезе фреонот.. тоа не е дефект, тоа не е дијагноза, тоа е едноставно баш онака како што е скоро кај секоја кола... сепак, 10 години не е мал период.. човек треба на максимум 2-3 години контрола на климата да си прави.. исто како и таа за дома...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #477 на: 26 Август 2015, 07:25:57 am »
И кај мене на проверка само дополнија бесплатно откако не најдоа со УВ ништо. И ми кажаа дека додека не го најдат дефектот дополнителни пари нема да ми земат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #478 на: 26 Август 2015, 09:27:06 am »
Онак, за тебе 2000денари ситна пара се како што гледам, ама некој провинцијалец што не знае правило на кружен тек за 2000 денари оди на работа цела недела. Друго што ме занима,  дали овој Цеко ви дава фискална сметка?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #479 на: 26 Август 2015, 09:45:03 am »
Мене ми дадоа фискална и сметкопотврда (мада не ми требаше сметкопотврдата).