Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 241696 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8269
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Problem so klima
« Одговори #510 на: 12 Октомври 2015, 11:34:27 am »
Мислиш на компјутер да се стави?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #511 на: 12 Октомври 2015, 11:57:16 am »
да.. на компјутер стави ја... можно е да го покаже проблемот, но нај често ако е моторче или заглавена-скршена клапна, нема да ја покаже... ке мора рачно да се провери што е проблемот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Златен број

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #512 на: 22 Декември 2015, 12:50:14 pm »
Имам проблем да заменам resistor за Опел Корса Д.

1. Го извадив електричниот приклучок

2. го одвртив штрафчето од 5.5 милиметри

И сега резисторот не сака да излезе, тоа е една црна пластика как на сликава подоле.

http://www.imagebam.com/image/f85d72453934201

http://www.imagebam.com/image/e085ed453934204

http://www.imagebam.com/image/de02b4453934205

Сликите ги преземав од еден видео клип каде се ѕборува германски а јас не разбирам дали тој во видеото објаснува како се вади резисторот.

Отсутен Златен број

• Почетник
  • *
  • Пораки: 27
« Одговори #513 на: 25 Декември 2015, 15:37:02 pm »
Го извадив резсторот. Треба само малку помош со штрафцигер да се подигне полека, и  лево десно да се клати додека не излелзе од лежиштето.

Отсутен acekovac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199
« Одговори #514 на: 16 Јули 2016, 14:53:30 pm »
Летово климата откажа за првпат после 3-4 години колку што ја имам колата.
Бев до кај Цеко (Ауто Клима), го чепнаа малку вентилот и иста приказна како кај Веле, 2000ден фреон и боја и секое наредно полнење е бесплатно додека не се најде проблемот, али кај мене без фискална, демек имало камери, мада не ми беше битно.
Се враќам после една недела, на контрола како што се договоривме и сеуште климата си работи како што треба.
Ја отвараат хаубата и претставата почнува... почнаа да зборат дека сешто има од увоз, дека од секоја гумичка диши, дека цевката од компресор до кабина целата е изгниена и од секаде дише итн.
Зборејки ми дадоа да видам и јас, и стварно, боја насекаде, на секоја гумичка и цела цевка обоена.
Чаре, 6000ден заменски делови и работна рака, дека требало браник да се вади, ладилник... за да се извади и смени цевката, со изговор дека не се они криви што VW така ги направиле.

И ок, викам сега нема шанси да ја оставам колата пошто имав некои обврски таа недела, ќе дојдам другата недела ќе се договориме.
Си одам дома, си викам ако е таква работата ако сите гумички и цевчиња се изгниени, тогаш што останува со другите гумички и цевчиња низ колата, треба и тие да се изгниени и почнав да размислувам дали воопшто да ја правам.

Си одам за Гевгелија после 2-3 дена (сеуште имам клима), му го кажувам ова на еден другар, ми вика ако сакаш, ама има еден тука во близина нека ја погледне.
Одам, ја оставам и не му кажувам ништо, се враќам за два саати и ми вика дека сменил вентил и кабински филтер и наполнил фреон, сето тоа плус работна рака кошта 2400ден.
Она што се било обоено наоколу било од вентилот што пуштал боја под притисок од 16 бара и плус многу боја ставиле. И кога му го кажав муабетот од погоре, се прсна од смеа.

Од тогаш помина повеќе од 1 месец и јас уште имам клима исто како од првиот ден.
Намерно не пишав одма, сакав да почекам да видам што ќе се деси.
Ете тоа е моето искуство со Ауто Клима и како ќе си ја продадев колата за безвеза, да не побарав второ мислење.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7196
« Одговори #515 на: 19 Јули 2016, 12:22:37 pm »
Како и за други работи така и за ова, секогаш се оди на 2 мислења.

Мене секоја година ми снемува фреон и воопшто не планирам да се замарам со тоа кај оди и што. Си плаќам околу 800 денари и толку. Порано ставав и боја па немаше нигде освен на влезните вентили, кои може исто како кај тебе да попуштиле. Да вложувам 200-300 евра за климата на 15 год стара кола, не фала. Вака секоја година дополна и раат сум цело лето.

Инаку, фреонот го снемува и од НЕкористење на климата. Момент што кај мене зимно време не уклучува под определена температура па неможе да се подмачкаат гумиците.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #516 на: 21 Јули 2016, 15:52:16 pm »
Ima li nekoj iskustvo so - Avto Klima Mitrevski vo Singelikj se naogja servisot.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2693
« Одговори #517 на: 19 Септември 2016, 15:25:42 pm »
Dali do sega nekoj pravel remont na kompresor na klima za avto i spored vas koj e najdobriot servis za avto klima vo Skopje, blagodaram odanpred
Своерачен потпис ;)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #518 на: 13 Април 2017, 13:30:15 pm »
Dali do sega nekoj pravel remont na kompresor na klima za avto i spored vas koj e najdobriot servis za avto klima vo Skopje, blagodaram odanpred
Пачкуљ бул.Србија до надвозникот.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #519 на: 13 Април 2017, 14:20:18 pm »

Си правел ремонт? Колку земаат?

Мене ми тече фреон од компресорот, го тестираа компресорот има добра компресија. 700 евра ми бараа за нов

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #520 на: 14 Април 2017, 09:46:01 am »
Значи, истата прикаска се повторува скоро кај сите такозвани мајстори за клима.
На мојот пријател со Алфа 147 јтд, фреонот му трае 1 година, и следната пак дополнува.
Отидовме кај еден климаџија, и он вика, ете донесени коли од незнам каде се ви е скапано,
црева, цевки и така натака. Плативме 2000 за фреон, стави боја флуоресцентна, и по 2 дена
возење со клима, покажа на споеви и на пресостатот. Се вративме и он си го собра фреонот назад.
Отидовме во Автоотпад кај Шабан во Тетово, и купивме комплет цевки и пресостат, узпут
и филтерот го сменивме во системот со фреон.
Се на се не кошташе 2500 денари.
Уморен сум од филизофиите на климаџииве, кои сакаат да те одерат за гумици кои коштаат
100 денари. Во Кисела Вода (Скопје), купивме гумици од фирма што произведува гумици,
сменивме сегде, сега работи топ.
Моја препорака: контрола на клима и поправка во Март, најдоцна Април, пошто после
сите мајстори влагаат у филм и тоа кошта многу (за некого).
Голема благодарност до Онак за локација на продавницата за гумички.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #521 на: 14 Април 2017, 11:43:26 am »

Си правел ремонт? Колку земаат?

Мене ми тече фреон од компресорот, го тестираа компресорот има добра компресија. 700 евра ми бараа за нов
Колега правеше ремонт на компресор на Вектра 2000год. мислам беше, 100евра и нормално наполнета со фреон, после тоа многу јако ладеше.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7196
« Одговори #522 на: 14 Април 2017, 18:59:01 pm »
Значи, истата прикаска се повторува скоро кај сите такозвани мајстори за клима.
На мојот пријател со Алфа 147 јтд, фреонот му трае 1 година, и следната пак дополнува.
Отидовме кај еден климаџија, и он вика, ете донесени коли од незнам каде се ви е скапано,
црева, цевки и така натака. Плативме 2000 за фреон, стави боја флуоресцентна, и по 2 дена
возење со клима, покажа на споеви и на пресостатот. Се вративме и он си го собра фреонот назад.
Отидовме во Автоотпад кај Шабан во Тетово, и купивме комплет цевки и пресостат, узпут
и филтерот го сменивме во системот со фреон.
Се на се не кошташе 2500 денари.
Уморен сум од филизофиите на климаџииве, кои сакаат да те одерат за гумици кои коштаат
100 денари. Во Кисела Вода (Скопје), купивме гумици од фирма што произведува гумици,
сменивме сегде, сега работи топ.
Моја препорака: контрола на клима и поправка во Март, најдоцна Април, пошто после
сите мајстори влагаат у филм и тоа кошта многу (за некого).
Голема благодарност до Онак за локација на продавницата за гумички.

Кои гумички беа проблем? Тие двете што се влезни за системот?
И како се цевките скапани кога мене ми личат за алуминиумски.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7369
  • French diamond
« Одговори #523 на: 16 Април 2017, 21:48:41 pm »
Дечки компресорот за климата не уклучва со притискање за дугмето .. пробан е директно да му се донесе струја на него и се вклучи, што значи дека тој е исправен.

Најдов на интернет дека доколку нема доволно фреон или притисок во системот некој си pressure switch нема да му дозволи на релето да го вклучи компресорот, со цел да го заштити од расипување... запознат е некој со ова ?

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #524 на: 16 Април 2017, 23:02:44 pm »
Дечки компресорот за климата не уклучва со притискање за дугмето .. пробан е директно да му се донесе струја на него и се вклучи, што значи дека тој е исправен.

Најдов на интернет дека доколку нема доволно фреон или притисок во системот некој си pressure switch нема да му дозволи на релето да го вклучи компресорот, со цел да го заштити од расипување... запознат е некој со ова ?
Точно е. Наполни го прво со фреон, најчесто се работи за него.