Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 228105 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг: Одг: Problem so klima
« Одговори #420 на: 21 Јули 2015, 16:44:51 pm »
Денес на семафори да тргнам и нормално си пуштам кумплуг колата тргна малце и изгаси (баш во оној момент кога да стиснам на гас), на друг семафор пак исто, исклучив климата колата не гасеше дури и повеќе го пуштав кумплугот без гас. Се работи за голф 4 1.9 тди.

Проблем или треба малце порано и повеќе да стиснам на гас кога е вклучена климата, сличен "проблем" и со пасат 1.9 тди?

незнам дали е важно, ама не се осеќа пад на перформансите со вклучена клима.
Следниот пат тргај со крената рачна и без гас, кај мене така заебаваше претходно ама сега немам проблем

Отсутен dudin

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 360
Одг: Problem so klima
« Одговори #421 на: 21 Јули 2015, 19:02:50 pm »
Денес на семафори да тргнам и нормално си пуштам кумплуг колата тргна малце и изгаси (баш во оној момент кога да стиснам на гас), на друг семафор пак исто, исклучив климата колата не гасеше дури и повеќе го пуштав кумплугот без гас. Се работи за голф 4 1.9 тди.

Проблем или треба малце порано и повеќе да стиснам на гас кога е вклучена климата, сличен "проблем" и со пасат 1.9 тди?

незнам дали е важно, ама не се осеќа пад на перформансите со вклучена клима.
Следниот пат тргај со крената рачна и без гас, кај мене така заебаваше претходно ама сега немам проблем
preeska drzev do kaj 1000-1100 na trgnuvanje i nemav problemi, a ova non-stop da trgnuvam so krenata racna? imas do znaenje sto go predizvikuva problemov?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #422 на: 21 Јули 2015, 19:05:17 pm »
Друже, гас набиј, си треба, климата одзема моќ на старт, колата ти е ок не се секирај

Владо78, види има едни ко решетчиња таму има сензори за воздухот, кај мене се над главата и можно е да се наполнети прашина и да не чита како што треба компјутерот, јас на камионот се поебав со брејк клинер го чистев како една жичка е тоа читачот и сеа  заебава понекогаш.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #423 на: 21 Јули 2015, 19:12:18 pm »
Во последно време и мене нешто ме мачи со климата па ке ве замолам да го видите видеото на јоутубе пошто се дешава од време на време не стално да исклучува и пак да се вклучува до што може да биде проблемот?
А во кола (форд фокус тдци МК1) не се осека дека има прекин со ладење барем така мислам

https://www.youtube.com/watch?v=lw0BLA-QImA

https://www.youtube.com/watch?v=PIZQneJWmvc

Кај мене правеше пали гаси, а си ладеше, прочитав тука дека е мжно да фали фреон, и отидов проверија, ми фалеше 600гр, а собира 900 :) сега е ок се среди :)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #424 на: 21 Јули 2015, 19:28:46 pm »
Imam dvozonska klima i vcera vozejki na pat primetiv deka ne ladi isto na vozacka i na sovozacka strana iako e stavena na ista temperatura. Na raka se osekja deka vozackata si ladi OK a sovozackata slabo...
Prasanjeto mi e dali ima vrska ova so freonot ili e nesto so avtomatskata klima??
Dali vo dvozonska klima ima x2 hladnjaci za klima i dali ima shansi vo toj slucaj da na edniot(sovozackiot) da mu fali freon???
Dvoozonskata klima ima 2 regulatori za barana temperatura, za sekoja strana posebno,
isto taka ima i 2 senzori za temperatura, za sekoja strana posebno, mozno e nekoj od senzorite da
ima prasina i da ne reagira soodvetno.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #425 на: 21 Јули 2015, 20:12:19 pm »
Фала ви Алфиста и МАРЈАН, ајде кје ги побарам тие сензори па ќе пробам да ги издувам да се исчистат...
Некој предлог на средство за цистење на тие сензори???

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #426 на: 21 Јули 2015, 20:19:25 pm »
Види со пиштолче на воздух кај некој вулканизер, средство не знам, тоа некој поупатен.

Отсутен Monter

• Почетник
  • *
  • Пораки: 48
« Одговори #427 на: 21 Јули 2015, 22:58:36 pm »
Во последно време и мене нешто ме мачи со климата па ке ве замолам да го видите видеото на јоутубе пошто се дешава од време на време не стално да исклучува и пак да се вклучува до што може да биде проблемот?
А во кола (форд фокус тдци МК1) не се осека дека има прекин со ладење барем така мислам

https://www.youtube.com/watch?v=lw0BLA-QImA

https://www.youtube.com/watch?v=PIZQneJWmvc

Кај мене правеше пали гаси, а си ладеше, прочитав тука дека е мжно да фали фреон, и отидов проверија, ми фалеше 600гр, а собира 900 :) сега е ок се среди :)
И јас тоа сакав прво да го направам само некои ми рекоа дека може и поради истечено масло од климата вака да правело има малку и жолтеникаво истечено ама тоа е одамна или да било делот каде што биле лагерите па веројатно ке ја носам на детален преглед

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #428 на: 22 Јули 2015, 00:48:25 am »
Neka ne ve lazat so toa deka fali ili nema ulje u kompresor, samo pari dzabe vi zimaat. Neka se najde takov majstor/junak pred vas da meri i dotura ulje odma so 22 kljuc po glava.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
« Одговори #429 на: 22 Јули 2015, 07:53:16 am »
Фала ви Алфиста и МАРЈАН, ајде кје ги побарам тие сензори па ќе пробам да ги издувам да се исчистат...
Некој предлог на средство за цистење на тие сензори???

Прво провери си количество фреон во системот. Кај мене со релативно ниско количество на фреон, возачката страна воопшто не ладеше, додека на совозачката пиркаше ладно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
« Одговори #430 на: 22 Јули 2015, 10:06:38 am »
Ја однесов сабајлево кај Цеко и испадна дека била скоро празна климата, ја напунија и со таа флоуроцентна боја и си лупнав 2000-че.
Е сега кје видиме што ќе каже контролата за 10 дена :)
***се осеќа разлика во ладењето вака наполнета***

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Одг: Клима
« Одговори #431 на: 24 Јули 2015, 12:53:08 pm »
Ekipo aj nekoj ako moze neka pobara na internet kolku freon treba da sobira Dacia Duster. Na net najdov deka pisuva 475gr ama me buni faktot so za Dacia Logan pisuva 780gr a Dusterov mozno li e tolku pomalku da bide, duri isto so Picantovo od 1000cc i na toa tolku mu pisuva na net. Oti utre ke odam da ja proveram na servis arno ama serviserov vo katalogot ima informacii samo za Logan od gamata na Dacia. Pa me zamoli ja da proveram dokolku mozam da najdam po net. ;D

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #432 на: 24 Јули 2015, 13:07:18 pm »
Ekipo aj nekoj ako moze neka pobara na internet kolku freon treba da sobira Dacia Duster. Na net najdov deka pisuva 475gr ama me buni faktot so za Dacia Logan pisuva 780gr a Dusterov mozno li e tolku pomalku da bide, duri isto so Picantovo od 1000cc i na toa tolku mu pisuva na net. Oti utre ke odam da ja proveram na servis arno ama serviserov vo katalogot ima informacii samo za Logan od gamata na Dacia. Pa me zamoli ja da proveram dokolku mozam da najdam po net. ;D

Кај мене има лепенка на каросеријата (кај цевките за полнење фреон) и таму пишува. Провери да не има такво нешто.

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Одг: Одг: Клима
« Одговори #433 на: 24 Јули 2015, 13:25:21 pm »
Кажи што мотор носи (цц и кв) ќе ти проверам на TecDoc

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #434 на: 24 Јули 2015, 13:26:16 pm »

Да може.

Пример, АР 156 собира 750 грама, АР 147 собира 550 грама :)

п.с. Како Дастерот?