Автор Тема: Вести од Автомобилскиот Свет  (Прочитано 415490 пати)

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
Одг: Вести од Автомобилскиот Свет
« Одговори #405 на: 31 Јануари 2013, 09:23:40 am »
Само што овдека не се кифли од 10 денари и се работи за возила и тоа за околу 30.000 или 40.000 па кој смета дека е малку ок негов проблем.  Нека помножи па нека израчуна дали е малку или многу затоа што на крај на краиштата се работи за профит

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34364
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #406 на: 31 Јануари 2013, 10:54:54 am »
На крајот на краиштата се работи за обрт а не за профит.
Профитот е релативна работа. Профитот е една од работите каде 2+2 не е еднакво на 4 ;)

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
« Одговори #407 на: 31 Јануари 2013, 11:15:57 am »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #408 на: 31 Јануари 2013, 11:24:10 am »
Ако една компанија продала 1.000.000 возила, а следната година 900.000 возила тоа се 10% помалку.

Ако една компанија продала 100.000 возила, а следната година продала 110.000 возила тоа се 10% повеќе.

И двете фигурираат со бројката 10%. А таа бројка неможе да е поразлична во едниот и во другиот случај. Соодветно тие 10.000 продадени возила повеќе на вториот продавач се само 1% за другиот. Па иако истиот продал 800.000 возила повеќе од вториот (односно 8 пати повеќе од вториот) тој пак излегува со „загуба“ од 10%.
Значи и едниот 10% и другиот 10%.

Ова ме потсеќа на еден од најлегендарните работи што ги имам слушнато од универзитетски професор:
Седат двајца хомосексуалци и едниот му го пикнал ку*от во г*з на другиот. И едниот има к*р во г*з, и другиот има к*р во г*з.
Наравоучение: „Исто е, ама не е исто“.

Логично е да се продаваат поефтини марки во време на криза. Тоа е нормално. Во време кога не се перципира криза се трошат повеќе пари на луксузи и луѓето си приуштуваат повеќе.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34364
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #409 на: 31 Јануари 2013, 11:37:47 am »
http://worldwide.hyundai.com/WW/Corporate/News/News/DF_WW_GLOBALNEWSVIEW_130124.html?testValue=DF_WW_RD_GLOBALNEWS&title=DF_WW_GLOBALNEWSVIEW_130124&Row=401&totalRow=&selx2=
Тука пишува профит и секој работи за профит а не за обрт

Revenue rises 8.6%, net profit up 11.7% on increased sales, new models

Профитот е номинален, реален или абсолутен? Хјундаи котира на берза на хартии од вредност или не? Дали е групација или е унитарен ентитет? ;)

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
« Одговори #410 на: 31 Јануари 2013, 11:40:31 am »
Дени ај видија продажбата на Бентли Бугати Ламборџини Порше па после кажими дали се во минус. Незанм зашо не ви се свигаат бројките па ти се официјални. А сакаш да ми кажеш дека ови што имаат плус се ефтини марки??? Па кај е Фиат Опел итд кој се со цените дури и поефтини.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #411 на: 31 Јануари 2013, 16:15:29 pm »
Ако една компанија продала 1.000.000 возила, а следната година 900.000 возила тоа се 10% помалку.

Ако една компанија продала 100.000 возила, а следната година продала 110.000 возила тоа се 10% повеќе.

И двете фигурираат со бројката 10%. А таа бројка неможе да е поразлична во едниот и во другиот случај. Соодветно тие 10.000 продадени возила повеќе на вториот продавач се само 1% за другиот. Па иако истиот продал 800.000 возила повеќе од вториот (односно 8 пати повеќе од вториот) тој пак излегува со „загуба“ од 10%.
Значи и едниот 10% и другиот 10%.

Ова ме потсеќа на еден од најлегендарните работи што ги имам слушнато од универзитетски професор:
Седат двајца хомосексуалци и едниот му го пикнал ку*от во г*з на другиот. И едниот има к*р во г*з, и другиот има к*р во г*з.
Наравоучение: „Исто е, ама не е исто“.

Логично е да се продаваат поефтини марки во време на криза. Тоа е нормално. Во време кога не се перципира криза се трошат повеќе пари на луксузи и луѓето си приуштуваат повеќе.

Колега, дефиницијата која ја користевте за да поентирате со наравоучението се гледа од погрешен аспект со што се дава погрешна поента.

Правилната дефиниција гласи едниот хомосехсуалец има ку* у гз а другиот гз на ку*от.

Сепак мора да се биде попрецизен при дефинирање на работите бидејќи се започнува од дефиницијата.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44600
  • Il Moderatore
« Одговори #412 на: 31 Јануари 2013, 19:40:37 pm »
Дефиницијата е точна и многу стара (српска, да не кажам од ниш надолу, накај лесковац повеќе). Гласи „ја теби гурнем к*ац у дупе, И ја имам ку*ац у дупе, и ти имаш ку*ац у дупе! Исто а није исто“ :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #413 на: 07 Февруари 2013, 21:20:35 pm »
Започна производството на новата Ford Fiesta ST во погонот лоциран во Келн, Германија. Ова е најбрзата Fiesta до сега која била во редовно производство. Со својот 1.6-литарски EcoBoost агрегат достигнува забрзување од 0-100 за 6.9 секунди и максимална брзина од 220 км/ч. Новиот EcoBoost агрегат ќе прозиведува 182КС и 240Nm обртен момент како и најниската комбинирана потрошувачка досега од 5.9 л/100км.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30269
    • CARclub.mk
« Одговори #414 на: 12 Февруари 2013, 20:39:31 pm »

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44600
  • Il Moderatore
« Одговори #415 на: 12 Февруари 2013, 22:14:39 pm »
9, 2 и 1. Thank You!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #416 на: 12 Февруари 2013, 22:18:41 pm »
9 посебно.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
BMW launches huge overseas recall
« Одговори #418 на: 19 Февруари 2013, 12:24:20 pm »
Цитат
German luxury carmaker BMW has announced that it's withdrawing hundreds of thousands of its cars from markets outside Europe. It's the company's second-biggest recall and has the potential to taint the firm's image.
Carmaker BMW of Germany said on Monday that it was recalling a total of 750,000 cars from markets in the US, Canada, Japan and South Africa, adding that Europe was not affected by the move.
The luxury auto producer cited faulty power supply systems, which in extreme situations could lead to the engines stalling.
BMW said affected by the recall were its Z4 and X1 models as well as its 1-series and 3-series cars produced between March 2007 and July 2011.
Global increase in recalls
Clients had reported the problems to the Munich-based company, but there had been no reports about any serious damages or accidents.
The current recall is the second-largest in the company's history. It comes on the back of a similar move in March 2012 when a total of 1.3 million vehicles had to be recalled because of a fault in the braking system.
The automobile industry worldwide has been grappling with a sharply increasing number of recalls, with half of all cases being triggered by faulty electrical components.

http://www.dw.de/bmw-launches-huge-overseas-recall/a-16608550

Штедња, фелерваген.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #419 на: 19 Февруари 2013, 12:27:33 pm »
felerwerke.