Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1473499 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
За крајници оди кај Цекич ..... .он ке ти најде лекот :D На син ми му препиша некој лек (ке напишам подоцна како се вика точно) и детето 4-5 месеци не знаеше што се крајници. Е проблем беше што го има само во Бугарија тука во околината. Али на крај видовме не видовме мораше вадење

+ 1 за Цекич. Од 3 дена маткање во Воена болница и ништо не ти е терапија, за 2 дена комплет средување кај Цекич. За уво.

Иначе за крајници доста ефикасен „лек“ е нишадор. Прашак во цевче и дув директ на крајници. За една вечер кукурек.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 181
Бронхопневмонијата е бактериска и непренослива. Ако ти си имал нешто предизвикано од вирус, тогаш не била бронхопневмонија туку нешто друго (со, претпоставувам, слични симптоми)
Беше потврдено со рендген снимка дека имам бронхопневмонија, а и се чувствуваше по симптомите дека не се работи за обична болест. Имав и до 40 степени температура, се онесвестив на почетокот од болеста, а имав и осип. Дали причинителот беше вирус или бактерија, остана мистерија, поради стручноста на нашите лекари. Никој не ме прати да направам размаска на спутум, а пнеумослајд ме пратија да направам 15-тина дена од кога ми беше дијагностицирана бронхопневмонија. На пнеумослајдот искочи дека причинителот е Influenza B вирус, но докторката тоа го негираше, затоа што претходно ме наклукаа со антибиотици, а познато е дека антибиотиците не дејствуваат против вирална бронхопневмонија.

Благодарам за одговорите. Сепак не е работата за чаеви пошто се работи првично за тешка пневмонија и хитно задржување на инфективна клиника.
Дали се работи за помлада личност? Имав и јас летото бронхопневмонија, со сите нишани. Мислам дека и скопскиот "чист" воздух има удел во зголемената појава на бронхопневмонии, особено летово и тоа најчесто кај помлади индивидуи.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
Луѓе, кажувајте лек за крајници, неможам вода да се напијам...

Има многу лекарства што помагаат.
Локално: прополис, чај од жалфија и камилица, спреј за грло Proangi,Angal,Septolete, пастили за лижење Septolete, Lysobact, витамин ц локално, капки Nystatin по 25 директно на грло 3 пати на ден, гаргара со солена вода итн.
Пожелно е да се направи брис од грло со антибиограм за да се види дали има бактерија и на кој антибиотик реагира таа бактерија.
Ако не може да се направи брис тогаш пеницилински антибиотик е прв избор за ангина: Ospen,Amoksiklav,Ampicillin.
Ако има чепови на самите крајници тогаш не е лошо да се исчистат со шпатула замотана во газа и бетадин

Фала на одговорот.
Бев на лекар ми даде антибиотик Зиннат ги пијам од вчера ама не осеќам никаков ефект, требаше да си побарам една инекција да ми бутнат.Пијам чаеви, стрепсилс бонбони шмукам, септолете спреј имам, ама од ништо никаков ефект...

И на сето тоа и заб ме боли!!! долна осмица ми излезе летово и сега оди на криво и утре хируршки ќе ми го вадат...
А тоа ќе ги следува и крајниците само да ми поминат сега...
НЕК СИ ИБЕ МАТЕР..!!!

Џонтра@
колку дена имаше маки од операцијата?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Пробај гаргара со 3% хидроген, после со бетадине и на крај со спреј проанги или сл. (прополис). Исто така убаво е да правиш гаргара (мин. 7 мин.) со сребрена вода. Имаш едни лизобакт за лижење, добри се, држи во уста активен јаглен, а добар е и Јегерот од Сале :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Луѓе, кажувајте лек за крајници, неможам вода да се напијам...

Има многу лекарства што помагаат.
Локално: прополис, чај од жалфија и камилица, спреј за грло Proangi,Angal,Septolete, пастили за лижење Septolete, Lysobact, витамин ц локално, капки Nystatin по 25 директно на грло 3 пати на ден, гаргара со солена вода итн.
Пожелно е да се направи брис од грло со антибиограм за да се види дали има бактерија и на кој антибиотик реагира таа бактерија.
Ако не може да се направи брис тогаш пеницилински антибиотик е прв избор за ангина: Ospen,Amoksiklav,Ampicillin.
Ако има чепови на самите крајници тогаш не е лошо да се исчистат со шпатула замотана во газа и бетадин

Фала на одговорот.
Бев на лекар ми даде антибиотик Зиннат ги пијам од вчера ама не осеќам никаков ефект, требаше да си побарам една инекција да ми бутнат.Пијам чаеви, стрепсилс бонбони шмукам, септолете спреј имам, ама од ништо никаков ефект...

И на сето тоа и заб ме боли!!! долна осмица ми излезе летово и сега оди на криво и утре хируршки ќе ми го вадат...
НЕК СИ ИБЕ МАТЕР..!!!

Можно е све да ти потекнало од проблематичниот заб, ама не мора да значи нели... Според твојот опис, мислам дека е веќе задоцнета реакција за Зиннат, мада треба да се има предвид дека не е за очекување инстантно оправање. Се согласувам дека подобра варијанта би била терапија со инекции. Истата мука ја имав пред две години, па џабе беа и чаеви, и стрепсилс, проанги... Ништо од тоа не помогна, а грлото ми беше малтене скрос затворено. Ме оправија со недела дена терапија со инекции. Задолжителни беа брисеви од нос и грло.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Фала на одговорот.

НЕК СИ ИБЕ МАТЕР..!!!

Џонтра@
колку дена имаше маки од операцијата?

Кога те прегледа лекарот дали кажа дека имаш ангина? Велештрумф има право, болен заб може да даде и болка во грлото затоа што крајниците кои се имунолошки орган, реагираат на секое вопаление во усната шуплина.
Зини да ти кажу.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
да им се намочам на законите...

знам дека порано имаше нешто во стилот ОБАВЕЗЕН СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД за вработените, што работат со храна... сега го смениле законот и треба СИТЕ вработени да го прават тоа...  да ми посочи некој каде, кај кого, има ли посебна установа или во приватниве амбуланти да идам.. на пример еве нај блиску а релативно солидна ординација ми е ТОСПАШ!! прават ли они? знам дека лекарско за возачка прават...

има ли некој идеја колку кошта ова?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Би требало да прават систематски сите приватнi ординации што имаат специјалист по трудова медицина. Не знам за Скопје, ама во Куманово Неуромедика прават систематски, така да би требало и во Скопје. Цена зависи од тоа како ќе се договори фирмата. Од 800 денари па нагоре. И не знам од каде си разбрал дека само за луѓе што работат со храна се тие годишни систематски прегледи. Сите вработени треба еднаш годишно да ги прават. Оние кои работат со храна, медицински персонал, бработени во градинки итн. итн. треба плус да даваат брис од грло и нос, а mekade и копрокултура еднаш годишно ;)
Зини да ти кажу.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43932
  • Il Moderatore
Ајде сите на пуштање бркови!

http://ex.movember.com/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
да им се намочам на законите...

знам дека порано имаше нешто во стилот ОБАВЕЗЕН СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД за вработените, што работат со храна... сега го смениле законот и треба СИТЕ вработени да го прават тоа...  да ми посочи некој каде, кај кого, има ли посебна установа или во приватниве амбуланти да идам.. на пример еве нај блиску а релативно солидна ординација ми е ТОСПАШ!! прават ли они? знам дека лекарско за возачка прават...

има ли некој идеја колку кошта ова?

Задолжително е за сите вработени. Мислам дека на 18 месеци треба да се прават, може да проверам. Заврши си работа во Тоспаш. Имаат комплет пакети, 800 или 1000 денари од вработен, зависи што на која позиција е вработениот и што се треба да се испитува.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
Posle fudbalto slucajno pustiv vesti na Telma, imase prilog za desetgodisno devojce so problem so kicmata. Stomakot mi se prevrte od maka, bes i frustracija. Fondot ne odobruva "golemi" 30k eura za operacija na deteto. Ma neka idat u tri lepe picke materine, da ne gi kolne covek ama podobro ne zasluzile. Jaka drzava sme bile, daj boze posle prilogot na tv mozebi nekoj ke reagira.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Не си ти крив Маракана што не знаеш.
Внукичката (на балд’зата малата) за 12.000 евра фондот не и додели за да се оперира а постои реална можност да биде неопходна ампутација на ногата од карлицата па надолу. Се работи за дете од 12 години. Еј, 12.000 ебени евра. Економскиот „директор“ да му се изнаебам на све живо од една детска клиника во тек на 2 месеца пред некоја година направи 3.000 евра сметка во Ореов лад ресторанот, курчејќи се на неговите соселани од Сарај.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Ja мислев дека е од Арачиново... За жал познати ми се овие работи, ама ситиот не знае како му е на гладниот :/ Државава ни ја водат дечишта со прво искуство - министер, ебате. Башка, не сме социјална држава, демократска уште помалку-не треба да не чудат ваквите потези на врвот. Кој има-има, кој нема-тешко нему, ама тражили сте - гледајте!

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Генерално скупи работи не покрива фондот. На мајками треба да и се дава дополнителен лек со хемотерапија кој чини 72000 денари на секој две недели минумум 12 пати кој не го покрива фондот. Иначе истиот лек еве околу нас во Србија и Бугарија е фоновски.