Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1473496 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Благодарам Невен!

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
Луѓе, кажувајте лек за крајници, неможам вода да се напијам...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига

Бирај:

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
Не бива тоа сега, многу се воспалени а и зима е!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Чај од кантарион, камилица и мајчина душица знам дека се против воспаление и дезинфекција.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 181
Дали бронхопневмонија е пренослива?

Ако е предизвикана од вирус или бактерија, да. Ако е предизвикана како последица од пушење, загаден воздух итн, тогаш не.

Во теорија, вирусната или бактериската бронхопневмонија можеби се преносливи. Во пракса не би рекол, затоа што летово имав бронхопневмонија, која мислам дека беше предизвикана од вирус, и ниеден член од моето семејство не се зарази.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Во теорија, вирусната или бактериската бронхопневмонија можеби се преносливи. Во пракса не би рекол, затоа што летово имав бронхопневмонија, која мислам дека беше предизвикана од вирус, и ниеден член од моето семејство не се зарази.

Бронхопневмонијата е бактериска и непренослива. Ако ти си имал нешто предизвикано од вирус, тогаш не била бронхопневмонија туку нешто друго (со, претпоставувам, слични симптоми)

Чај од кантарион, камилица и мајчина душица знам дека се против воспаление и дезинфекција.

Зависи каква е инфекцијата. Ако е од бактерија - антибиотик (откако ќе прегледа и препише лекар)

А бидејќи лаик не може да ја одреди природата на инфекцијата - значи лекар.

ако треба чаеви - и тоа ќе каже лекарот.

Отсутен achtung

• Сениор
Благодарам за одговорите. Сепак не е работата за чаеви пошто се работи првично за тешка пневмонија и хитно задржување на инфективна клиника.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Благодарам за одговорите. Сепак не е работата за чаеви пошто се работи првично за тешка пневмонија и хитно задржување на инфективна клиника.

снаата е веке 4-ти ден во инфективна, со инфузии и чуда... и според мене (мене така ми личи) немаат баш конкретен одговор што е, само викаат АНГИНА е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен achtung

• Сениор
На 4ти кат ли е? :-)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29794
    • CARclub.mk

снаата е веке 4-ти ден во инфективна, со инфузии и чуда... и според мене (мене така ми личи) немаат баш конкретен одговор што е, само викаат АНГИНА е...

Да де, пошто поставување дијагноза е плукни-залепи. Доктор Хаус.

Особено на инфективна мораат да бидат многу внимателни, сепак е инфективна. Татко ми лежеше неколку дена пред да му постават конкретна дијагноза и да почнат да го кљукаат со wide-spectrum антибиотици.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
Прополис 25% во шишенце за капки. крени глава, отвори уста и сипај едно 20 капки, прави гаргара колку што можеш повеќе, 5-8 пати на ден.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
За крајници оди кај Цекич ..... .он ке ти најде лекот :D На син ми му препиша некој лек (ке напишам подоцна како се вика точно) и детето 4-5 месеци не знаеше што се крајници. Е проблем беше што го има само во Бугарија тука во околината. Али на крај видовме не видовме мораше вадење

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983

Има многу лекарства што помагаат.
Локално: прополис, чај од жалфија и камилица, спреј за грло Proangi,Angal,Septolete, пастили за лижење Septolete, Lysobact, витамин ц локално, капки Nystatin по 25 директно на грло 3 пати на ден, гаргара со солена вода итн.
Пожелно е да се направи брис од грло со антибиограм за да се види дали има бактерија и на кој антибиотик реагира таа бактерија.
Ако не може да се направи брис тогаш пеницилински антибиотик е прв избор за ангина: Ospen,Amoksiklav,Ampicillin.
Ако има чепови на самите крајници тогаш не е лошо да се исчистат со шпатула замотана во газа и бетадин
Зини да ти кажу.