Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1811588 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Се работи за проблем со/околу панкреасот. Кај нас се направени снимања ова она, ама немаат некоја сонда/апарат, и треба да се среди тоа во Београд/Софија. Така рекоа. Некој од вас да е запознаен со нешто слично ? Не е пакнреатит, нешто ситно е во почетна фаза, ама ќе мора хируршки зафат за да се среди. Некоја клиника за гастро (ваљда) во Београд или Софија ?

едит: Се работи за  Endoehosonografia za tu.pancreatis.
Тука кај нас, нема ни во државни ни во приватни клиники.

За кого се работи?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Не верувам дека има такво нешто кај нас. Тоа се две работи во едно: Ендоскопоија и ултразвук и се користат да се видат какви се ѕидовите на органот (значи се прободува ендоскопски со сонда и се гледа на ехо - најдобро доплер да биде). Сакам да кажам дека се работи за дијагностика, а не за лечење. Понатаму врз основа на наодот докторите решаваат како ќе се пристапи кон решавањето на проблемот доколку евентуално постои.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8347
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Во изминативе две недели можам да потврдам дека во 100% од нашето искуство, новиот систем (на закажување на прегледи од кај матичниот лекар до "наводните специјалисти"), НЕ ФУНКЦИОНИРА и НИКОЈ НЕ ГО ПОЧИТУВА!!!

Прво јас бев пратен на ехо преглед во Неготино кај "Др" дрн дрн јариња. Закажаниот преглед требаше да се случи во 13,00, докторот не беше на неговото работно место, не се појави до 13,30 и немаше намера да се појави. Јас изреагирав кај сестрата дека треба од 14,00 да одам на работа, на што сестрата зачудено ме праша - И, што да направиме сега? Па да се јавите на докторот да дојде да ме прегледа како што е закажано... Патем, за преглед патував 15км во еден правец, што нормално ме кошта пари и време!

Второ, моментално мојата сопруга се наоѓа во Скопје на претходно закажан преглед на кожниот доктор во 11,00 часот. Таму и рекле дека докторот кој е наведен во упатот бил претходниот ден дежурен, другиот доктор кој требало да дојде на замена исто не бил тука, не знаат зошто... трет доктор требало да дојде во 14,00 но немало никакви шанси да ја прими од причина што бил на одделение... лудница!!!
И било кажано на сопругата да дојде во Четврток... како да е толку лесно...
Сопругата загуби ден од работа - загуби дневница + загуби надомест за редовност од причина што не е денес на работа + дневен трошок од 1000 денари...  кој ќе ни ги врати парите што ги загубивме денес???!!!

Зошто се зема приватен телефон и се вметнува на упатот??? Зошто не се јави некој да откаже???
Која е таа самоволност и дрскост од неспособните ретарди кои се нарекуваат доктори???
Какво е ова безредие???

Нема потреба да го менуваме името, нит да чуваме идентитет.
Дајте нека не поделат и сите директ у ментална институција, не сме за на друго место...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Едно ќе ти кажам само: „Не е до лекарите.“

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Така е. Не е до лекарите. Туку е ВО лекарите, во тоа крвта нивна неодговорна.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
И ти би бил „неодговорен“ ако те третираат као го**о.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен pirat_07

• Легенда
Е па ај нека се изживуваат со луѓето кои со позајмени пари на лекар одат...
Јас може имав, некои немаат и мора да зајмат, па од горе на тоа и врати ги 200-300км и нека му се дуплира заемот...

Можеби за Скопје треба да се пеглаат некои работи за да функционира соодветно, но што ми е мене тоа гајле???
Јас плаќам даноци и остало, така ми кажале да терам и така терам, што ме јебат у здрав мозок???

А за "докторот" од Неготино... Како да го оправдам?
У чаршија куропеца...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Сопругата загуби ден од работа - загуби дневница + загуби надомест за редовност од причина што не е денес на работа + дневен трошок од 1000 денари...  кој ќе ни ги врати парите што ги загубивме денес???!!!

Зошто се зема приватен телефон и се вметнува на упатот??? Зошто не се јави некој да откаже???
Која е таа самоволност и дрскост од неспособните ретарди кои се нарекуваат доктори???
Какво е ова безредие???

Нема потреба да го менуваме името, нит да чуваме идентитет.
Дајте нека не поделат и сите директ у ментална институција, не сме за на друго место...

За сите твој прашања обрати се до надлежните...Односно кај оние за кој "сме" гласале...
Односно ке ти дадат одговор министерот за здравство кој кога го слушам ми се лоши, сере, повраќа, гади, пошто од устата му излегуваат мед и млеко...Небаре здравствово ни функционира како во бајките, односно имаш чувство дека клиниките се налик Шварцвалд, ма и Шварцвалд гомна да јаде...
А за парите ке се обратиш кај Груевски, они поише некако му иде со пари...
Не се секирај...
Ке биде...Ако не подобро, полошо сигурно...
Грујо кога збори имам чувство дека Швајцарија е едно обично село за Мкд...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
На место, на место...

Отсутен pirat_07

• Легенда
^^ Секој има право на работа и да го бира работното место!
Арно ама на никој не му се дава пуф пуф сточето па макар и се истурал на трошен грб!

Сале, пишав еден маил у нервоза мада знаев дека е џабе...
Ќе дојдат пред избори да агитираат, само тогаш ќе го раскопчам патентот пред нив и ќе му кажам - Повелете!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Ништо не е џабе се додека се реагира...А се додека ги затвораме очите и одиме како слепците на Радое Домановиќ, ова ке ни се случува...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Ај малце да ги пофалиме. Имено пред некоја недела имав страшни болки, не е битно што како. Запознаен со ажурноста на државното здраство закажав преглед на една приватна поликлиника. Се фино лепо, ми закажаа термин во 9Ч00, и точно до минута бев примен и прегледан. Но дијагнозата беше дека треба хитно хируршки да се интервенира а они немаат услови за такво нешто и ми препорачаа да се јавам на клиника. Но тоа одделение на клинички е букирано до нова година ;D, специјалистов вика нема да имаш проблем, ти си итен случај. Идам на клинички тамо владее општ хаос, колони аута, луѓе на сите страни, не се знае кој јаде кој пие. Си викам сум го наебал сега овде. Влегувам на одделението, има две кабини за преглед и шалтер за пријавување. На шалтерот нагрнале луѓе а пред секоја кабина по 10 пациенти чекаат на ред. Среќа лепша половина беше со мене па ми ги збрка сите административни работи и за дивно чудо одма ме примија на преглед. Виде докторот за што се работи, го прочита наодот на специјалистот од приватната поликлиника и веднаш нареди да ме спремаат за операција. Дечки, од тој моменат до примањето на анестезија верувале или не поминаа ни 10 минути. Таква ажурност и брзина иам видено само во Ф1. После два саата се будам, над мене стои сестра и со насмевка на лицето ме прашува како сум, викам супер само ако може да ми даде нешто за болки, ги чувствував на оперираното место. Веднаш изреагира. Односот на персоналот, хигиената и све остало беше на завидно ниво. Секоја чест на стручноста, једино што им фали е организација и зголемување на капацитетите. Но тоа не зависи од лекарите, нивното си го покажаа во хируршката сала.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Да си жив и здрав, се надевам дека се ќе пројде во најдобар можен ред и најбргу што може!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
Ај малце да ги пофалиме. Имено пред некоја недела имав страшни болки, не е битно што како.
Е добро бе Куоре како да не те боли кога двајца црнци со толкави куришта те дробат? Како да не те боли? Многу порничи со педери глеате и мислите се во животот е така едноставно ко на филм.
« Последно менување: 03 Септември 2013, 01:45:06 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Да те ебе диво магаре..