Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615407 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
Ретки се тие... Совет за вас со болна кичма и грб за да не се маткате често по вакви работи... По можност секоја втора недела на масажа... ама спортска масажа, не од педерскине. Маж да те фати да ти намести се и сешто позади. 300 ден на две недели не се многу, а многу се добива. Имате кај Александар Палас доле под кафичот за Пенис...

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
ПРЕКУ ТАКВОТО ВЕЌЕ.

Доктор-професор со  над 800 анализи месечно, и плус секојдневно малтретирање од преку 200-300 студенти, казнет со 20% од плата.
http://vest.com.mk/?ItemID=A4D4DFCEB0275F4AAC1DC1D6E7360322

http://www.time.mk/cluster/2cf2ca5964/koj-profitira-od-strajkot-na-lekarite.html

Најголема штета од овие настани ке има обичниот граѓанин кој неможе да си го дозволи приватното здравство.

И најодговорно и пред сите тврдам дека сме на исто рамниште со хуманитарните болници во Африка,хроничен недостиг на апаратура,лекарства(се бараат  ефтини замени кои само на лист хартија го имаат истиот ефект),реагенси,па се до едни најобични работи како ракавици и средства за хигиена.

Никој збор не кажа кога средствата и апаратурата наменета за оживување на државната кардиохирургија отидоа во Систина заедно со Таџер, никој не прашува каде се специјалистите кои треба да ги генерира Филип 2 како замена за пола болница и апаратура од државата.
Никој не се запрашува зошто фондот за здравство на секои 6-7 месеци има нов директор, а тие којшто проговориле по "оставката" завршиле со спектакуларни апсења и потоа ослободени од судот.
Никој не прашува зошто на ова време не им е уклучено греењето, никој не прашува зошто им е ставено на нивни трошок да одат по училиштата на систематски(да на СОПСТВЕН трошок ги прегледуваат ВАШИТЕ ДЕЦА,нешто како хуманитарци).
Никој не прашува зошто автомобилите од брза помош немаат бензин,туку само се плука по др. дека не доаѓале на време или не доаѓале воопшто.

Може да се пишува до утре за ова,ама џабе е,не вреди, зашто знам дека скоро никој нема да го прочита во целост,секогаш докторите ќе се криви,алчни,говеда... итн.

Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Потполно се согласувам, најтрагично е што никој нема да одговара за лошата кадровска политика и тезата дека „Секој е заменлив .... Ќе се снајдеме и без него “

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
По мене, тоа е поентата... да се натераат докторите кои не се партиски влезени да си поднесат самите оставки, за на крај да се заменат со партиски "доктори". Шта чеш...то треба све да се убије!

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5208
Немој така ти се молам лидерот највеќе инвестира во здравството... Мене на дежурен доктор во недела ми побараа игла и штприц да си донесам за да примам инекција, повеќе од ова немам што да коментирам

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34295
  • Таков е животот... јебига
СТОКА!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
СТОКОСАНА :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
Не навлегувам во дискусија околу штрајкот на докторите заради тоа што шо и да кажам можи да се свати погрешно,а и пошо не сум упатен пошо не ме интересира можно е да треснам и нешто глупо или тотално погрешно.Но само сетете се зошто оваа тема е отворена.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
^Јасно,јасно,многу ОК. :)

А сигурно ќе се сетите на ова напишаното кога за неколку години(ако се продолжи вака) истите тие лекари успешно (со магично стапче,зашто нели нема стручност) ќе ве лекуваат по приватните болници, ќе се сетите сигурно затоа што нема да знаете кај да фатите ко ќе ви кажуваат цени...

Ама пошто сега никој не ги поддржува,дури и напротив не е мал бројот на тие што им се ситат на нервозите, неизбежен е тотален колапс на јавното здравство. Свесно предизвикан за да може преку приватните болници на некои функционери да се крадат парите од здраственото осигурување. Само што тогаш тие пари нема да покриваат ни 10% од интервенциите којшто ги покриваат сега,и се ќе оди со огромна партиципација.Не дај боже да дојдете у ситуација да ви текне,не дај боже!

Немој така ти се молам лидерот највеќе инвестира во здравството... Мене на дежурен доктор во недела ми побараа игла и штприц да си донесам за да примам инекција, повеќе од ова немам што да коментирам
Имаш среќа шо не ти побарале и ампула и памукче со алкохол. Стварно е до толку
-J.Clarkson

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
А до пред штрајкот,до пред измените за платата,зошто не штрајковаа?Беа добро платени?Беа задоволни од платите?Тогаш зошто не работеа како шо треба,зошто имаше премногу незадоволни пациенти.Зошто сите ние сме се соочиле со бескрајно идиотски приод од доктори,сестри и сл.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
Докторите се уназад со години незадоволни од работата на овој систем. Убаво си кажа не пратиш.
Знаеш колку обиди за штрајк се успешно угушени со уцени и инсталирање на неписмени партиски идиоти,минимум по 1-2 годишно.

-Има персонал на кој со години уназад не им се исплаќани придонесите и платите во целост без никакво образложение,како во државниот така и во приватниот сектор(а после 5год немаш право да си ги бараш).
-Мала ли фама се крена кога поставија  по двајца директори на клиника,иако докторите предупредуваа дека никаде во светот не постои такво нешто?
-Мала ли фама се крена кога докторите зборувааа дека клиниките неможе да функционираат секоја за себе посебно,глупости а?
-Малку ли пати излегуваа докторите од Охридската болница да се жалат дека немаат услови, и на крај се сруши болницата па одат да се лечат у Струга,во 21век незнам колку години немаат основни одделениа
-Не си фатил на ТВ камери како снимааат покиснати тавани,разрушени и мувлосани ѕидови,знаеш шо значи да работиш во такви услови,недај боже да си дежурен,не не му е потешко на болниот тој ќе излезе за некоја недела и ќе заборави се.
-Знаеш колку современи и исправни ренген апарати има низ државата,за компјутери да не ни спомнувам?
-Кога излегоа да прашаат каде одат странските донации во вид на апаратура и сл,некој се запраша?
-Знаеш дека некој што нема појма од лекови(економист,вториот директор) треба да одлучува кои лекови ќе се користат,цената на лекот е побитна од здравјето.
-Ако препишеш друг лек одма се обвинува докторот дека соработува со некој,иако и самиот пациент признава дека само тоа му помогнало
-Мина времето кога за дијагноза беше доволно стетоскоп и огледалце,си сака опрема и материјали,дополнителни обуки,семинари,курсеви итн...
До утре сабајле можам да ти ги редам,какви примери сакаш-такви.

А за приодот оцени сам според примерот што ти го поставив погоре... Преку 800анализи месечно,и плус заглавување секој ден до 5-6 па дури има испади кога може и до 8-9, дали на предавања,испити,колоквиуми,вежби,управни состаноци и така натаму... И НА КРАЈ -20% од плата,многу инспирирачки делува нели.

Докторите многу прашања поставуваа,ама нема кој да одговори, уствари Латас го кажува решението и тука завршува цела приказна.

-J.Clarkson

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5208
^Јасно,јасно,многу ОК. :)

А сигурно ќе се сетите на ова напишаното кога за неколку години(ако се продолжи вака) истите тие лекари успешно (со магично стапче,зашто нели нема стручност) ќе ве лекуваат по приватните болници, ќе се сетите сигурно затоа што нема да знаете кај да фатите ко ќе ви кажуваат цени...

Ама пошто сега никој не ги поддржува,дури и напротив не е мал бројот на тие што им се ситат на нервозите, неизбежен е тотален колапс на јавното здравство. Свесно предизвикан за да може преку приватните болници на некои функционери да се крадат парите од здраственото осигурување. Само што тогаш тие пари нема да покриваат ни 10% од интервенциите којшто ги покриваат сега,и се ќе оди со огромна партиципација.Не дај боже да дојдете у ситуација да ви текне,не дај боже!

Имаш среќа шо не ти побарале и ампула и памукче со алкохол. Стварно е до толку
Ааа и тоа заборавив и сите ампули јас си ги купив 12 комада накај 2000денари ме фатија, затоа што немале они и неможеле да најдат и покрај врски и се стварно немало

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
Why am I not surprised?
-J.Clarkson

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
За брат ми немаше ниту лендамицин, ниту физиолошки, ниту систем за инфузија, ниту игли. Незнам што имаше уствари освен бубашваби и гнасотии.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
Е сега запрашајте се каде се парите од здраственото осигурување кое го плаќаме со години?
Не е во плати,не е во лекови, не е во апаратура,не е во материјали....

-J.Clarkson