Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1606230 пати)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
Не ми требаат клип-он, бидејќи дали два пати во живот имам носено наочари за сонце. А ова со фотогреј ми делува интересно, бидејќи инстантно е затемнувањето. Како што вика Томи, ќе може да се носат и надвор.

@Tommy дали имаш проблем во просторија, во смисол, потемно да се гледа, наспрема регуларни/обични наочари?

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
Воопшто, неколку секунди се потребни кога влегувам од надвор за да станат целосно чисти/бели.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
Не ми требаат клип-он, бидејќи дали два пати во живот имам носено наочари за сонце. А ова со фотогреј ми делува интересно, бидејќи инстантно е затемнувањето. Како што вика Томи, ќе може да се носат и надвор.

@Tommy дали имаш проблем во просторија, во смисол, потемно да се гледа, наспрема регуларни/обични наочари?

Тука си грешка со наочарите за сонце.

Пред некој месец земав поларизирани (не сум носел до сега) Рејбан Wayfarer.
Се препородив, посебно за возење. Претходно после долго возење на сонце (со ист модел на Рејбан, ама неполаризирани) знаеше да ме боли помеѓу очите/челото страшно.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
Не ти сметаат поларизираните на екранчиња?

Пример - на пумпа, во кола дисплејче, телефон во сенка?

Мене ме замараа, на моменти не гледав ништо, и од тогаш - само регулар очила.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Зависи каква е поларизацијата на екранот. Јас веќе трети наочари за сонце ми се поларизирани, при возење немам никаков проблем со екранот на колата. Кога ќе го свртам телефонот за 90 степени, скоро ништо не се гледа. Ама тоа секако ретко го правам.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
При возење - не, ОК е.

Ама ако треба да свртам внимание бар на секунда да погледнам негде, знае ништо да не се гледа.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
Тука си грешка со наочарите за сонце.

Можеби, ама јас носам наочари од 3-то одделние. Тогаш немаше клип-он, или можеби биле многу скапи.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2468
Не ти сметаат поларизираните на екранчиња?

Пример - на пумпа, во кола дисплејче, телефон во сенка?

Мене ме замараа, на моменти не гледав ништо, и од тогаш - само регулар очила.

Јок, на телефонот и на дисплеите (во кола) почнува да се губи сликата ако ги свртам наопаку наочарите...
Не сум забележал реален проблем во секојдневен живот со Рејбанов, а пример девојката има некои други поларизирани, таму се губи под многу помал агол.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Се препородив, посебно за возење. Претходно после долго возење на сонце (со ист модел на Рејбан, ама неполаризирани) знаеше да ме боли помеѓу очите/челото страшно.

Пази, наводно незгодно било за приметување дупки со вода. Со поларизација не го гледаш отсјајот и може да не ја приметиш дупката.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30063
    • CARclub.mk
Возам со поларизирани наочари за сонце со години. Не се сеќавам дека сум имал некаков проблем, освен дека ми го филтрира хед-ап дисплејот на колите. Многу го олеснуваат возењето.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
Нема боље од поларизирани наочари за возење. Со години возам со такви и не ги меувам. Претходно со обични наочари за сонце ако ги носев повеќе од 1 час почнуваа да ми солзат очите и понекогаш знаеше глава да ме боли. Поларизираните знам и по 8-9 саати да ги носам, дури не ни осеќам дека носам наочари.

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Отсјајот е она што кај некои луѓе предизвикува главоболки, а поларизацијата го намалува светлото што иде под одреден агол - отсјајот/рефлексијата од рефлективни површини од сонцето.

Но како што кажав има и лоши страни, било каков ЛЦД или инструмент со дисплеј станува потешко видливи или целосно затемнет. Исто и во зимно време ова се дешава: https://youtu.be/ZcdSIb2wABU?t=384
Отсјајот од замрзнат дел од патот е она што ни кажува дека има мраз и лизгав дел. Истото важи и за возење навечер, со влажни (лизгави) места. Некогаш ова може да направи проблем.