Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1606344 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Цревено месо го криват нај многу, асега на така, колку с еточни истражувањата, дали тоа навистина е така не можел да гарантирам . Или пак дека ако не јадиш црвено месо 100% ќе избегнеш колоректален канцер.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
Околу 30% е понизок ризикот доколку не се конзумира месо. А дека има ефект, има, потврдено е од Светска Здравствена Организација, истражувања од Харвард.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
https://news.ddw.org/news/alarming-increases-in-crc-incidence-among-younger-adults/

Researchers used the Centers for Disease Control and Prevention Wonder Database to assess the incidence of CRC from 1999 to 2020. They divided individuals into 5-year age groups, starting at 10-14 years of age up to 40-44 years.

All age groups experienced notable increases in the incidence of CRC between 1999 and 2020:

500% increase in individuals 10-14 years of age,
333% increase in individuals 15–19 years of age,
185% increase in individuals 20–24 years of age,
68% increase in individuals 25–29 years of age,
71% increase in individuals 30–34 years of age,
58% increase in individuals 35–39 years of age,
45% increase in individuals 40–44 years of age
The highest incidence was seen in the 40–44-year-old group in 2020 at 21.2 per 100,000 individuals.

https://www.theepochtimes.com/us/colorectal-cancer-rising-among-people-under-50-american-medical-association-5893283
https://www.theepochtimes.com/health/colorectal-cancer-in-young-adults-diet-stress-and-emerging-risk-factors-5698507

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4017
Ешерихија Коли е одговорна, иако живее во секој од нас, кога ќе излези од контрола прави големи проблеми

https://www.nationalgeographic.com/health/article/gut-toxins-colon-cancer-early-diagnosis

For years, however, experts have suspected that colibactin, a toxin produced by E. coli and other bacteria that can damage DNA, could be involved. Now, a new study published in Nature has identified a strong link between childhood exposure to colibactin and colorectal cancer in patients under the age of 40.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Почитуван докторе, @Ordevski

Се надевам дека сте добро и дека ви поминува денот мирно и пријатно. Доколку не ве пречам, би сакал да ве прашам нешто поврзано со вашата пракса.

Имено, ме интересира: дали стоматолозите се должни да ги истакнат цените на своите услуги јавно, во ординацијата или друг видлив простор? Дали постои некаква законска обврска или регулатива што го наложува тоа?

Ви благодарам однапред за одговорот и за вашето внимание.

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1861

Се надевам дека сте добро и дека ви поминува денот мирно и пријатно. Доколку не ве пречам, би сакал да ве прашам нешто поврзано со вашата пракса.

Имено, ме интересира: дали стоматолозите се должни да ги истакнат цените на своите услуги јавно, во ординацијата или друг видлив простор? Дали постои некаква законска обврска или регулатива што го наложува тоа?

Почитуван Џимни.

Да, постои законска обврска за истакнување на минимални цени кај докторите што имаат договор со фондот. Тие цени ги опфаќаат само предните заби од 3 до 3, за бочни заби фондовски се покриени само амалгамски пломби. Ако те интересира нешто повеќе, слободно прашај :)

Убав ден и тебе, и ако боли некој заб, стави повеќе ракија :)

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Сениор

Почитуван Џимни.

Да, постои законска обврска за истакнување на минимални цени кај докторите што имаат договор со фондот. Тие цени ги опфаќаат само предните заби од 3 до 3, за бочни заби фондовски се покриени само амалгамски пломби. Ако те интересира нешто повеќе, слободно прашај :)

Ти благодарам на одговорот, што правиме со тоа, ако некој од докторите нема истакнато дали при пријава мора да го стори, и дали ќе сноси последици; и ако ДА под кои потпаѓа?

Која е процедурата за отворање стоматолошка ординација? Дали може човек, кој не е стоматолог (доктор), да отвори ординација при тоа да вработи стоматолог и сестра? Дали постојат права како при отворање фирма, или со стоматологијата е посебно?

Да чукнам во дрво се ратисав од заби и болки, нема последни 20 години, буквално само отидам да видам деколтето и како се држи докторката и два три реда муабет да си направиме, и нормално она што што ме следува — ГРАТИС, како преглед кај избран стоматолог си зима пари за тоа имам право и обврска да си искористам, друго применувам стари методи за одржување на заби, кои покажале дека се многу поефикасни и поздрави, со оглед на напредната медицина.

Отсутен Jimny

• Сениор
Дали е во ред три пати годишно да се проверуваат џебовите на забите? Не знам како стручо се нарекува, но мислам на она 'џебно буричкање'. Исто така, на кој начин може да се избегне болката при таква џебна проверка на жлебовите?

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1861

Почитуван Џимни.

Ти благодарам на одговорот, што правиме со тоа, ако некој од докторите нема истакнато дали при пријава мора да го стори, и дали ќе сноси последици; и ако ДА под кои потпаѓа?

Која е процедурата за отворање стоматолошка ординација? Дали може човек, кој не е стоматолог (доктор), да отвори ординација при тоа да вработи стоматолог и сестра? Дали постојат права како при отворање фирма, или со стоматологијата е посебно?

Да чукнам во дрво се ратисав од заби и болки, нема последни 20 години, буквално само отидам да видам деколтето и како се држи докторката и два три реда муабет да си направиме, и нормално она што што ме следува — ГРАТИС, како преглед кај избран стоматолог си зима пари за тоа имам право и обврска да си искористам, друго применувам стари методи за одржување на заби, кои покажале дека се многу поефикасни и поздрави, со оглед на напредната медицина.

Треба да се провери во министерство за здравство за управителот, но мора да има тим од доктор и сестра. Има правила што секоја стоматолошка ординација да ги исполнува, квадратура, опрема итн. која ја проверува комисија од МЗ, па издава дозвола за работа.

Дали е во ред три пати годишно да се проверуваат џебовите на забите? Не знам како стручо се нарекува, но мислам на она 'џебно буричкање'. Исто така, на кој начин може да се избегне болката при таква џебна проверка на жлебовите?

Зависи од состојбата на непцата, индивидуално е, се проценува спрема пациент, животни навики, хигиена...  Грубо, препорака е еднаш до 2 пати годишно.

За болката, некој ја трпи, некој не го боли, некој е екстра осетлив. Но, колку поздрави непца, толку помалку болка.

Отсутен Jimny

• Сениор
Aлелуја има државни термини за магнет не се чека до следни избори.Што ти е кога има  избори државно функционира овие 2 месеци здравство како што треба.Па од декември стара песна со ќотек да го натераш да работи како што треба сестрите и докторите.Совет кој треба да прави магнет з а одредени делови не прифаќајте да плаќате приватно,Специјалист е должен да ви закаже во спротивно имате право на Адвокот по закон.Да он докаже зошто не ти дава термин и те тера да плаќаш приватно.Мамето си го ебале не попиштајте термин за магнет мора да најде за пациент во спротивно ке одговора!Доста со тоа нивно отиди приватно НЕ дај ми ти докторе 200 евра ке се снимам од твоја плата приватно.Ке го дадеш терминот па очи ке ти изелтат!само тврдо никако попуштање повикување на адвокати и тужби само така работат како што треба.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
И после со таа снимка кај истиот специјалист ќе одиш или кај друг?

Отсутен Jimny

• Сениор
Kaj 3-4 сигурно.Се надевам ќотек нема да добие бидејки на тоа и те тера,тоа се невидени говеда тоа докторите тоа ти се бездушници и посебна сорта аир да не видат.Само Лукашенко друго спас нема отидено е све у курац како е сега во здравство од овој момент па за 20 год тоа е ке биде хорор...

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
Треба да си правам нови наочари.
Мерев диоптер, не е пораснат диоптерот, само ми го "отвори" окото за 5° .

1. Вреди ли фотогреј + антирефлекс?
2. Некое мислење за некоја оптика? Првите ги правев во мавровка, вторите на пазар, сега трета мајка.

Диоптерот е за далеку, со цилиндар. Имам и астагматизам.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30064
    • CARclub.mk
Фотогреј е без везе. Антирефлекс си треба, особено ако седиш пред монитор. Од мене препорака за Визус.

Дополнително, ако веќе ти се за далеку, размисли да си земеш рамки со клип-он стакла за сонце, или евентуално да ти направат custom стакла со диоптер за наочари за сонце. Скапичко е, ама вреди.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
Треба да си правам нови наочари.
Мерев диоптер, не е пораснат диоптерот, само ми го "отвори" окото за 5° .

1. Вреди ли фотогреј + антирефлекс?
2. Некое мислење за некоја оптика? Првите ги правев во мавровка, вторите на пазар, сега трета мајка.

Диоптерот е за далеку, со цилиндар. Имам и астагматизам.

Во мојот случај, да. Најдов модел на очила кои ги користам и како очила за сонце, и како оптика за пред компјутер. Стаклата се Zeiss PhotoFusion. Мене ми пречи силно сонце, а кога менувам очила од за пред компјутер, до очила за сонце, секогаш имав проблем навечер кога ке се вратам на оптика.

Оваа комбинација ми го реши проблемот.