Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1980831 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Гитла бе на плажа ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707

За колективно здравје, треба да се вакцинираш за да го заштитиш дедо ми, како што јас се вакцинирам да го заштитам дедо ти.

Не сваќам, како ќе го заштитиш дедо ти кога и ти вакциниран можиш да бидиш заразен?  ::)
Дедо му вакциниран може ќе заболе со блага температура, поткашлување ден два и третиот ден ќе биде тип топ. Имунолошкиот одговор ќе биде многу побрз во споредба со лице што не е вакцинирано. Ама фактот што поставуваш вакво прашање е навистина страшна појава.

Бaтка, ти ми одговараш шо ќе се случи ако е дедо му вакциниран, а јас такво прашање не поставив.

Дали си вакциниран или не, и во двата случаи можиш да го донесиш вирусот дома.
Може, и? Ти праша
Цитат
како ќе го заштитиш дедо ти кога....
. Огромен дел од вакцинираните произведуваат помало количество на вирус, помалце кашлаат, помалце киваат и со самото тоа се намалува шансата да го шират вирусот. Но да, несоменено дека со делта работата не е добра. Јебига, кога им даваш избор на луѓето нормално е да очекуваш нови соеви со текот на времето.

Пошто се пи*каат западниве влади додуша и во Русија и останати авторитарни режими е истата работа. Наместо да направат задолжителна вакцинација од сам почеток (демек човекови права ку* се тресе) сега сите го јадеме. Русија пред 2 месеца им текна да воведат задолжителна вакцинација ама требаше 2000 ден на луѓе да умираат. Тоа ти е.

Да се случеше ова пред 30 години и да имавме вакцина, јас сум убеден дека за година дена 90% од целата светска популација ќе беше вакцинирана. Ама фејбсук, тик ток, твитер, инстаграм кога ќе им дадеш на неизживеани што и да правиш џабе ти е.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
Се додека не е задолжителна вакцината ќе излегваат секакви умови на виделина, од антиваксери, никој не ме дупи без дозвола итн со паролите... Треба како во Југославија не можам да го најдам исечокот од весникот " Нема  хлеб за невакцинисани" и да вииш за недела дена се како ќе се заврши. :)))
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Ok i? Ete prisilna vakcinacija ke ima. Kejfot ke ti se napravi ama koronata i gluposta ke ostanat. Tolku paranoja da se ima... Strav me fakja od vasata paranoja, ozbilno.

Variola vera, morbili itn... ne se isto so korona. Procitajte uste nekoja statija, za dzabe ne ste expertutki.

Zaminav gotovo.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
Megju koronata ke ostane po vakcina i koronata ke gi prepolni bolnicite bez vakcina ima razlika. Nikoj me rece deka ke ja snema koronata od bilo koja vakcina.
Vprocem ako tolku mnogu luge vakcinirani ima za 10tina godini moze ke ja snema

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
Ok i? Ete prisilna vakcinacija ke ima. Kejfot ke ti se napravi ama koronata i gluposta ke ostanat. Tolku paranoja da se ima... Strav me fakja od vasata paranoja, ozbilno.

Variola vera, morbili itn... ne se isto so korona. Procitajte uste nekoja statija, za dzabe ne ste expertutki.

Zaminav gotovo.

Друже, си изгубил член на фамилија од вирусов поради кретен што смета дека не постои и е полесен од грип?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
 Во шо се различни и од нив ако не си вакциниран можиш да преживејш е сеа со шо последици ќе си видиш..Не беше доволно 2 години преплавени болници, па нема место па нема доктори па 15к на жан митрев за да се научи лекција. Еден куп и дома шо прележле уште имаат последици од немање кондоција итн..Со вакцината сето ова е сведено на минимум да го поминиш како обична настинка. Ако тоа не  е доволно еве незнам.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
Ete prisilna vakcinacija ke ima. Kejfot ke ti se napravi ama koronata i gluposta ke ostanat.
Боље глуп, вакциниран и жив, отколку паметен невакциниран и у вреќа после месец дена мучење на инфективна. Мада не гледам како некој може да биде паметен и невакциниран во исто време... (со исклучок на оние кои навистина имаат здравствена причина да не се вакцинираат)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2190
Мора да се пазиме и вакцинирани и не вакцинирани маски и да се почитуваат мерките, смешно е вирусот не постои кога ке ми каже некој близок во фамилија почина лани, имавме случај кајшто синот го донесе дома вирусот во март кога беше се фулл и се разболеа сите во размак од 3 дена таткото помина најлошо до 10 ти ден све добар послем тоа да се тресе човекот кога зима воздух и послем 25 дена да се опорави врати во нормала, не го примија тогаш во болница ради пореполни што беа кога беше на инфективна на преглед вика тоа што го видов таму нема да го заборавам.
Најново другар ми пишува дека дома сите позитивни вакцинирани таткому мајкаму сем сестраму не почнал таткому да кашла мислејки настинка и одеднаш сите фатиле дома да кашлаат тест сите позитивни почнал да се гуши човеков послем неколку дена веке 4 ти ден на инфективна е срека што има место тешко дека ке го примеле, веке бил подобоар дајбоже и да биде се во ред со втора доза од пред месец дена.

Во околина кај мене гледам многу што еии дојди да се поздрави во смисол да те гушне вакциниран сум не разбираат дека иако е вакциниран може да го шири има во него, на крај од ден секое тело различно реагира никој не може да ти гарантира дека исто ке ти реагира и вакцина и прележаност и све. 

Отсутен Inter1

• Редовен

Zaminav gotovo.

Друже, си изгубил член на фамилија од вирусов поради кретен што смета дека не постои и е полесен од грип?

Sum izgubil. I koga sum pisal deka ne postoi i deka e grip, polesen ili potezok?

Prasanjeto e mn lesno. Dali stiti vakcinata i zosto ne? I od kaj ste tolku sigurni vo vakcinata? So doktori i farmacevti so 100 godini staz sum zborel nikoj ne e siguren vo nishto, bitno tuka expertutkite se.

Se ke pomine, za zal samo paranojata i fazismot ne. Jas ne gledam kako nekoj moze da bide paranoicen i tezok fasist, a neli pameten i vakciniran.
« Последно менување: 17 Август 2021, 11:12:52 am Inter1 »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Одговорот е: Вакцината штити. Толку. Научен консензус. Јас знам многу доктори, некои и беа сликани на антивакс протестот, што имаат нешто увртено у глава. Ама постои научен консензус.
Definition: The Scientific Consensus represents the position generally agreed upon at a given time by most scientists specialized in a given field.

А не разговор со доктори и фармацевти од комшилук и пред гранап.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Inter1

• Редовен
Ok me ubedi. Razgovori so doktori i farmacevti sto spasile 1000ci zivoti se tapa i granapce, a razgovori so fasishti so dve procitani statii, edna copy/paste definicija od wiki aka expertutki se validen dokaz.

Pozz od mene na temava zasekogas. Dovolno vreme izgubiv.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не сакам тебе да те убедам. Сакам да ги убедам другите, пред ти да ги убедиш во глупостите дека вакцината не штити.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067

Zaminav gotovo.

Sum izgubil. I koga sum pisal deka ne postoi i deka e grip, polesen ili potezok?

Prasanjeto e mn lesno. Dali stiti vakcinata i zosto ne? I od kaj ste tolku sigurni vo vakcinata? So doktori i farmacevti so 100 godini staz sum zborel nikoj ne e siguren vo nishto, bitno tuka expertutkite se.

Se ke pomine, za zal samo paranojata i fazismot ne. Jas ne gledam kako nekoj moze da bide paranoicen i tezok fasist, a neli pameten i vakciniran.

Си изгубил и уште проадваш тука фоскули против масовна вакцинација? Свака част.

Вакцината штити. Исто како и секоја претходна во овој и минатиот век. Исто како сите тие што ти си ги примил како дете (се надевам).

Немој молим те со фашисти и слични срање изјави, цел свет во пандемија, милиони умрени меѓу кои мои, твои и блиски други луѓе, две години протоколи и нон стоп вести за влошување на состојби и уште ќе дојдеш на форум и ќе бамбуриш глупости.

Изнеси факти зошто не чини кога сите бројки од секој агол на светов (иако Земјата е топка па нема агли, ама може рамна е по тебе) докажуваат за ефикасноста и бенефитите кога се работи за Ковид19.

Вакцинација треба да е задолжителна на глобално ниво за да нема вакви срања во иднина. За секоја вакцина. Ме заболе за твојот став "јас имам права". Тоа згаснува се повеќе со секој згаснат живот поради било кој вирус или пандемија. Среќа живееме во 21-ви век со огромен напредок во технологија па имаме можност да извадиме жива глава.

Отсутен vlavot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 352
Има некои дечки шо се мноогу океј и сфаќаат која е поентата на вакцина, ама има некои дечки шо или тренираат или... нз.
Каде во кој рисрч кој научник има објавено дека целта, или тоа дека со вакцинирање немаш можност да се заразиш.
Пази постоат толку тупи луѓе на светот што имаат енергија да протестираат како антиваксери да пишуваат по форму, да креираат групи по фејсбук а да не можат да напишат 2 збора на гугл да увидат која е всушност целта на вакцината и за што служат вакцините. Чијзс.

Да знаете само колку народ изумре, и се неверувачи и антиваксери, се додека не беа поставени на CPAP маски и енос тогаш се молат, плакаат пошо сакат да живеат, во тие моменти да им дадев 100000000 вакцини се ќе примеа но залудно.
Да знаат само антиваксери и неверувачи дека илјадници евра се трошеа на лекови, за кои на фамилиите лично им имам кажувано да не купуваат бидејќи шансите се многу мали, со масивна билатерална пневмонија и респираторен слободен епител помал од 10% исходот е тој.
Верувајте ми во тие моменти сите се верувачи и ја разбираат болеста и се вакцинираат.
Знаеш како велат, не можеш да му помогнеш на човек кој не сака да си помогне самиот себе.
Но мојот заклучок е, никој не заслужува таква смрт и таква фамилијарна трагедија без разлика дали биле верувачи, невррувачи, антиваксери итн.
Единствено што сакам е бар малку да ги уклучат изветреените мозочни келии, и ако има и најмала шанса со вакцина да се избегне хоспитализација, тешка клиничка слика или смрт, да идат да се вакцинираат.
Си мислам дека сум во заблуда.

Sent from my iPhone using Tapatalk
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.”