Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1981936 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
Ova so sumamedov znaci e standard na maticnive so be gi boli k. Na 2ca prijateli isto bea pozitivni bez teshki simptomi odma sumamed.
Nj gi zemaa ni gi koristea. Samo ovde preventivno se dava sumamed

Сумамед јас сам си побарав кога после 2-3 дена не видов подобрување. И кај обичен потежок грип лично после 2-3 дена антибиотик сум на нозе, па си знам...

6 таблети Сумамед по 500, плус два пати дневно Ц, Д и Цинк и секое сабајле на гладно еден Аспирин и еден камион зеленчукови и пилешки чорби.

Се на се се сведе на една недела апстиненција од повеќето животни задоволства, шетање ко пијана кокошка низ дома со главоболки и спиење по 12 - 15 часа без осет за мирис и вкус.

Вести не пратев, ниту ќе пратам.

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8372
  • Плинаш!!!
Мојата матична ми даде само витамини. Баш ја прашав за сумамед и остали работи и ми вика дека нема потреба. Ама секој ден ми се јавуваше да праша како сум. Секоја чест!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Сумамед (азитромицин) е тешка артилерија. Прво секогаш треба да се проба со полесна категорија антибиотик, за нели, да има со што да се ескалира ако мора на појако да се оди. Докториве не знам дали по протокол препорачуваат Сумамед или едноставно нема протокол па препорачува кој што стигне... Мој колега го измачи вирусов две недели со температури, болки во мускули/зглобови и изнемоштеност ама докторот не му препорачал Сумамед туку послаб антибиотик (веднаш се повлекле секундарните компликации, шлајм во градите и искашлување шлајм).

Јас на сите што земате антибиотици би ви препорачал обавезно да земате пробиотици (а богами и пребиотици).

Најако е тие што ќе поминат релативно лесно, се курчат во смисла дека еве мене ништо не ми беше за џабе се дига врева со вирусов све е лага. Тоа е себично размислување кое што е главна причина за ширење на вирусот.

Јас лично мислам дека најголем проблем се асимптоматичните преносители, тие кои немаат нагласени симптоми и воопшто не знаат дека го пренесуваат вирусот. Една добра работа во сето ова, е тоа дека полека се гради колективен имунитет... Вакцините можеби нема да помогнат во тој поглед, колку што разбирам со таквите mRNA вакцини се стекнува релативно краткотраен имунитет. Малку информации има за ова (или барем јас не ги наоѓам).

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
Obicno se kurcat pred da se zarazat a zavisno od simptomite i lekuvanjeto ili se opametuvaat ili prodolzuvaat da se kurcat

Отсутен Stratro

• Легенда
Заборавив да пишам дека и пробиотик земав 2 часа после Сумамедот.

А да...
И не е курчење, туку нешто што 46 милиони народ  го поминале горе - доле на сличен начин..... некои нешто полесно, некои нешто потешко, некои слично како мене.

Енде.
« Последно менување: 06 Декември 2020, 17:46:26 pm Stratro »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
Me interesira tie so se zarazile dali znaete od koj / kade / kako?

Bidejki skoro site gi pocituvale merkite ama ete se zarazile..

Jas vo Maj ednash na moja neodgovornost imav kontakt bez maska pa izleze deckoto po,itiven za 2 dena, sreka jas ne se zaraziv togash.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ако мнозинството вирусот го преживуваат релативно лесно, тоа не значи дека не е важен малиот процент што умираат или преживуваат со инвалидитети. Не е чудно здрави прави луѓе да поминуваат полесно во пандемии, ама постарите и послабите... Пензинските фондови во најмала рака, тријат раце.

Секој може да има свое мислење ама реалноста е дека целата работа е дека лошо се менаџира со кризава, не само овде, туку воопшто на светско ниво. Правеа полициски час кога не требаше (а не распишуваат кога веројатно треба), не распишуваа неопходни мерки (маски) цели месеци од почетокот. На крај како да завртиш пак тепаниот тепан, а ****** ****.

Отсутен Stratro

• Легенда
Јас не дадов мислење, туку пренесов лично искуство. Жал ми е што не беше доволно драматично и смешно ми е како истото е протолкуванo, ама за некој чашата е секогаш half empty иако статистички во конкретниов случај е над 97% full.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Цитат
Bidejki skoro site gi pocituvale merkite ama ete se zarazile..

А кој ќе ти признае, сите се ангели ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
Јас не дадов мислење, туку пренесов лично искуство. Жал ми е што не беше доволно драматично и смешно ми е како истото е протолкуванo, ама за некој чашата е секогаш half empty иако статистички во конкретниов случај е над 97% full.

Најтажно од целава ситуација е тоа што догодина кога ќе заврши пандемијава тие што грипот го прележуваат во болница со пневмонија и разни компликации и евентуално тие што умираат никој нема да ги примети и нема да му е гајле.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
Досега не сме имале 2000+ жртви во една сезона поврзани со сезонски грип.

2016/2017: Во сезоната 2016/2017, вкупниот број на заболени од грип заклучно со 5-та недела изнесува 33.883 со кумулативна инциденца од 1.637,5 на 100.000 жители. Досега оваа сезона се пријавени два смртни случаи асоцирани со грип.

Во сезоната 2017/2018, не се пријавени смртни случаи асоцирани со грип.

2019/2020: Институтот за јавно здравје покажуваат дека заклучно со 12-та недела од сезоната имало вкупно 32.736 регистрирани случаи на грип и заболувања слични на грип, со три смртни случаи на територијата на државата.

Мислам дека крајно време е грипот да го тргнеме настрана и да престанеме да го асоцираме со COVID-19
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
Немаш ни сега 2000 жртви од ковид.

Реално.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
Ako ne se 2000, 1500sigurno se.

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003