Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1981903 пати)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
Затоа ќе  се настегаат сите како во ќумез за гулаби во Скопјето, тука во останатите вукојебини  30000 ама сосе к-15сето заедно ќе видиш, ако не треба да го вратиш и него.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
Не сјм јас... Ако начекам ќе го препратам.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Кога сме кај платите...

Медицинските сестри немаат 30 бона ни со 20 години стаж.

Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Mikius

• Легенда
Близу си :)
20 бона со 30 стаж

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига

Отсутен Bicikle

• Легенда
им ја покачија 30+од пред скоро.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
им ја покачија 30+од пред скоро.

ДОЈДЕ ЖИВОТ!

Мада, од тие што ги знам лично, ниту една уште нема дојдено до 30.000.

Ебати парите големи, патем... :(
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Bicikle

• Легенда
епа толку е стандардот, јбг.Ко за сите така и за ними. Тие што ги познаваш лично да не се часни сестри xD 
Пред 5-6 дена се запрајв муабет со една сестра толку спомна, мада таја беше нешто како шефица на оддел/главна сестра, што не зедов во предвид.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Во врска со некои муабети од претходно: https://amp.abc.net.au/article/12939202

COVID patient with sepsis makes 'remarkable' recovery following megadose of vitamin C
Цитат
A young Australian man who was critically ill with COVID-19 and suffering early stages of sepsis made a remarkable recovery after being given massive doses of vitamin C
With the family’s consent, doctors gave the patient the same treatment the Florey researchers had trialled in animals.
The man was given an initial dose of 30 grams of sodium ascorbate (vitamin C) over 30 minutes, then a maintenance dose of 30 grams over six and a half hours.
"This is the equivalent of 5,000 oranges pumping through his veins," Professor Bellomo said.
An over-the-counter vitamin C supplement is 500mg, meaning this megadose was 60 times the normal dosage, and had to be administered under hospital conditions.

Цитат
Sepsis is a life-threatening condition that occurs when the body's response to an infection damages its own organs and tissues.
Organs start to fail and the patient goes into septic shock.

It's the most common cause of death in intensive care units, and a common cause of death for people gravely ill with COVID-19.

Often patients need to have limbs amputated to survive.

Professor Bellomo said after the patient had the megadose of vitamin C, the changes were "'remarkable".

"In a short period of time, we saw improved regulation of blood pressure, arterial blood oxygen levels and kidney function," he said.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Кога нема друг излаз ок е да се проба скоро све, но вака читајќи го текстот добивам утисак дека докторов немал поим зошто му дал 30 грама вит ц нити како би делувал вит ц во конкртната ситуација нити пак дали ако даваме на сите вит ц по 30 грама драстично ќе се намалат компликациите.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Интравенозен витамин Ц за справување со спеса, тоа не е новост (не мораш да ми веруваш, пребарај сам). Новоста овде е дека вит. Ц е употребен за случај на сепса предизвикана од КОВИД-19... И ако имплицираш дека во овој случај корелација не е еднаква со каузација, апсолутно не си во право. Впрочем не гледам зошто да не се повтори ова искуство, не е дека нема да имаат шанси/кандидати.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
Ја незнам што чекаме година дена вакцини како будали, батали тестирања дај му на народот одма и ајт.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Само вит ц земал? Нема други излечени од сепса кои не земале енормни количини на вит ц ?
Едно е да функционира, друго е да знаеш како.
Не би рекол дека така треба да се водиме, ете скоро имаше слична дешавка колешка, син и' (10 тина год) неуспешно го лечеле од бронхитис со одреден антибиотик. Уз муабет некој ја советувал да направи микробиолошки тест на секретот. Испаднло дека антибиотикот нема врска со бактеријата. Ете, некого од болест со слични симптоми го излекувале, ајде сега и кај овај ќе пројде. Затоа е битно да се знае како фунционира.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
Интравенозен витамин Ц за справување со спеса, тоа не е новост (не мораш да ми веруваш, пребарај сам). Новоста овде е дека вит. Ц е употребен за случај на сепса предизвикана од КОВИД-19... И ако имплицираш дека во овој случај корелација не е еднаква со каузација, апсолутно не си во право. Впрочем не гледам зошто да не се повтори ова искуство, не е дека нема да имаат шанси/кандидати.

Што е спеса?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI